- -
UPV
 

IX Jornades CIBER-BBN

La UPV acull dilluns i dimarts les IX Jornades Anuals del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina

[ 30/11/2015 ]
IX Jornades CIBER-BBN

Un implant biodegradable amb el qual s'ha aconseguit regenerar teixit nerviós després de lesions cerebrals en models animals i un nou stent coronari capaç d'alliberar fàrmacs són dos de les recerques que es presenten en les IX Jornades Anuals del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), que depèn de l'Institut de Salut Carlos III, les quals tenen lloc avui i demà a la Universitat Politècnica de València (UPV).


En aquestes jornades es faran públics els resultats de diversos projectes de recerca del CIBER-BBN en àmbits com les malalties cardiovasculars, cròniques, neurològiques, infeccioses, respiratòries, de l'aparell musculoesquelètic o el càncer.


Implants biodegradables per a regenerar teixit nerviós


Un dels resultats, com s'acaba d'esmentar, és el desenvolupament d'un implant biodegradable amb el qual s'ha aconseguit regenerar teixit nerviós de ratolins que han patit un traumatisme. Els resultats d'aquesta recerca suggereixen que el sistema nerviós central és capaç de regenerar-se per si mateix sense necessitat de cèl·lules exògenes, factors de creixement o manipulació genètica, un fet que obri una nova via cap a noves possibles teràpies.


Elisabeth Engel, que lidera el grup Biomaterials, Implants i Enginyeria de Teixits de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (GBIT-IBEC), pertanyent al CIBER-BBN i que ha desenvolupat aquesta recerca en col·laboració amb el Grup de Neurodesenvolupament de l'IDIBELL de Barcelona, assenyala que "les lesions cerebrals són la causa comuna de moltes discapacitats, a causa de la pèrdua de teixit nerviós i la formació de cavitats que inhibeixen el creixement de les neurones. L'opció de tenir un implant que afavorisca el creixement del nou teixit obri la porta a possibles tractaments en casos de lesions prenatals i postnatals".


Aquest implant biodegradable ha sigut desenvolupat amb un biomaterial basat en nanofibres polimèriques que han possibilitat la formació de nous vasos sanguinis i han promogut l'activació de cèl·lules mare que han generat noves neurones.


Després d'un any, el teixit nerviós regenerat presenta una formació de vasos igual a un teixit sa, amb la presència de moltes cèl·lules precursores que donaran lloc a noves neurones i altres cèl·lules nervioses imprescindibles per al bon funcionament del cervell.


Nous stents coronaris que alliberen fàrmacs


D'altra banda, el Grup de Biomaterials de l'ICTP-CSIC, liderat per Julio San Román -que pertany al CIBER-BBN-, ha col·laborat amb l'empresa iVascular en el desenvolupament, la comercialització i l'aplicació clínica d'una nova gamma de stents coronaris dissenyats per a poder alliberar un fàrmac antiproliferatiu que limita el creixement de cèl·lules musculars llises en la zona de l'implant.


"Aquest stent", subratlla San Román, "suposa un notable avanç en el tractament d'infarts cardíacs associats a l'obstrucció de les artèries coronàries per deposició, fonamentalment, de colesterol".


Aquest stent, que ja es comercialitza a Europa, el Canadà, l'Amèrica Llatina i Àsia, és una malla metàl·lica que es recobreix de polímers desenvolupats per a aquesta aplicació i que actuen com un sistema d'alliberament controlat i dirigit del medicament.


Projectes en l'àmbit de malalties respiratòries


A més, durant aquestes jornades, també es presentaran els resultats de dos projectes en l'àmbit de patologies respiratòries en els quals han col·laborat el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES), la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) i el CIBER-BBN: NANOBIOSEPRES, que desenvolupa un nou dispositiu de diagnòstic per a infeccions respiratòries, i AD4AD, un sistema de supervisió per a millorar el seguiment de la medicació en pacients de tuberculosi amb tractaments de llarga durada.


El programa, al seu torn, inclou dues conferències plenàries. D'una banda, Martijn van Griensven, de la Universitat Tècnica de Munich (Alemanya), parlarà sobre miRNA i biomaterials per a la medicina regenerativa musculoesquelètica, mentre que, d'una altra banda, Joan Bigorra, director d'Estratègia i Innovació del Barcelona Global Health Institute i Senior Advisor Innovation a la Universitat de Barcelona/Hospital Clínic, abordarà el tema "Coneixement, tecnologia i valor en salut".


A la recerca de resultats útils per a la societat


Aquestes jornades tenen lloc a la UPV, institució a la qual pertany el nou director científic del CIBER-BBN, Ramón Martínez Máñez, que ocupa el càrrec des del passat mes d'abril i és, també, director del Centre de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic de la UPV. "Hem obert un nou període en el CIBER-BBN en què volem seguir creixent i esforçant-nos per generar resultats útils per a la societat".


Estefanía Peña, premi al jove investigador en biomaterials


A més a més, durant les jornades, es durà a terme el lliurament del premi al jove investigador en biomaterials (CIBER-BBN YSF in Biomaterials), que, en aquesta ocasió, reconeixerà la trajectòria d'Estefanía Peña, del grup GEMM-I3A, que lidera Manuel Doblaré a la Universitat de Saragossa.


Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv