- -
UPV
 

Recerca sanitària

La UPV i l'INCLIVA desenvolupen una nova aplicació web i mòbil per a millorar el seguiment del tractament de pacients amb psicosi

[ 26/11/2015 ]
Recerca sanitària

Un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA -integrats aquests últims en el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM), dependent de l'Institut de Salut Carlos III- han dissenyat una nova aplicació web i mòbil que té l'objectiu de facilitar el seguiment del tractament de pacients amb psicosi.


L'aplicació, en fase de primer prototip, destaca per la facilitat d'ús, de manera que la interacció requerida per part del pacient és mínima. Bàsicament, l'apli li recorda la presa de medicació i li formula diverses preguntes -supervisades per especialistes- sobre el seu estat d'ànim i els efectes de la medicació.


Contacte permanent metge-pacient via web


El metge, d'altra banda, té la possibilitat de programar totes les preguntes i veure les respostes del pacient via web, la qual cosa li permet disposar d'una visió permanentment actualitzada del seu estat, i així poder adequar-hi el tractament. D'aquesta manera, l'aplicació contribueix a definir la posologia, les dosis diàries, etc.


L'equip d'investigadors el lideren, per part de la UPV, Ignacio Blanquer, membre de l'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular -centre de recerca mixt creat l'any 2010 per la UPV, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Centre d'Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) amb seu al campus de Vera de la UPV- i, per part de l'INCLIVA i el CIBERSAM, el doctor Julio Sanjuán.


Blanquer explica que l'aplicació, "basada en Android, recopila informació de seguiment mitjançant notificacions programades amb certa freqüència, i les envia a una base de dades on s'emmagatzemen tant la informació rebuda pel pacient com la configuració de programació de les notificacions."


Quatre tipus de missatges i un botó de contacte urgent


Els missatges que rep el pacient poden ser de quatre tipus: recordatoris, estats d'ànim, efectes secundaris i actituds davant la medicació.


Els primers avisen el pacient que ha de prendre's la medicació. "No ha de coincidir necessàriament amb l'hora de la presa, i opcionalment se li pot preguntar si va ingerir l'última presa", apunta David Arce, investigador també de l'I3M de la UPV.


A través dels missatges d'estat d'ànim, es pregunta al pacient com es troba en aquest moment, mentre que els d'efectes secundaris consisteixen en un conjunt de preguntes per a comprovar si el pacient experimenta alguna reacció. Finalment, els de actitud davant la medicació aglutinen un conjunt d'afirmacions per comprovar quin és el grau d'acceptació del pacient davant el tractament.


A més de totes aquestes notificacions, el pacient té l'oportunitat, en cas de necessitat urgent, d'enviar un avís al metge informant del seu estat d'excepció mitjançant un botó de sol·licitud de contacte urgent.


Avaluat al Servei de Psiquiatria de l'Hospital Clínic de València


El sistema ha sigut avaluat durant dos mesos al Servei de Psiquiatria de l'Hospital Clínic de València, en una prova pilot en la qual han participat un pacient i dos metges del centre.


Segons indica la doctora María José Escartí, membre de l'equip mèdic de treball del projecte i investigadora del CIBERSAM, "l'aplicació em va permetre conèixer l'estat clínic del pacient abans que es presentara a la consulta i, per tant, estar més preparada per a prendre decisions quant al seu tractament."


Ara mateix, el pròxim objectiu dels investigadors és aconseguir la integració de la informació recollida en la història clínica de cada pacient.


Més informació
    Notícia UPV TV

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv