- -
UPV
 

Microbiologia i medi ambient

La UPV implementa una tècnica de ràpida detecció de bacteris patògens vius en aigües de reg, riu, residuals i de xarxes de proveïment

[ 12/06/2015 ]
Microbiologia i medi ambient

Un equip d'investigadors de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i del Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IEAMA-UPV) i del Centre Avançat de Microbiologia d'Aliments (CAMA-UPV) ha implementat una nova tècnica que permet detectar, de forma ràpida i precisa, la presència del bacteri patogen Helicobacter pylori viu en tot tipus d'aigües, ja siguen de reg, de riu, residuals, de xarxes de proveïment o vegetals.


L'estudi, els resultats del qual ja han sigut publicats per la revista Helicobacter, ha permès el desenvolupament d'una tècnica d'identificació que permet inhibir la divisió de les cèl·lules amb mescles d'antibiòtics, sense afectar la resta d'activitats metabòliques (mètode DVC), i combinar amb la tècnica FISH.


Identificació, tant del patogen, com de la seua potencial infectivitat


La FISH diferencia les cèl·lules del bacteri que són viables -és a dir, les que estan vives- perquè presenten una morfologia elongada enfront de les que no són viables, a més d'identificar els bacteris específics amb les sondes diana corresponents.


Yolanda Moreno (IEAMA-UPV) explica que han "combinat diverses tècniques moleculars que, a més d'identificar el patogen en la mostra d'aigua, determina que aquell bacteri està actiu metabòlicament i, per tant, podria ser potencialment infecciós".


Vàlida també per a la detecció de legionel·la en pous, aigües residuals i torres de refrigeració


La tècnica implementada pot utilitzar-se també per a la identificació de legionel·la en mostres d'aigua de pous, residuals i de torres de refrigeració. En aquest camp, en els últims anys, els investigadors de la UPV han assessorat diversos laboratoris del sector.


D'igual manera, el nou sistema ofereix també la possibilitat de detectar, tant en aigües com en aliments, dos bacteris més: Vibrio parahaemolyticus i Vibrio vulnificus.


Inflor de fangs i formació d'escumes d'origen biològic


En una altra línia de recerca, l'equip de l'IEAMA de la UPV ha dut a terme els primers estudis a la Comunitat Valenciana per a determinar amb la tècnica FISH quins són els bacteris filamentosos dominants en els problemes d'inflor de fangs i formació d'escumes d'origen biològic.


En aquest sentit, José Luís Alonso Molina (IEAMA-UPV) afirma que "els avantatges d'aquesta tècnica respecte als mètodes tradicionals de cultiu són la rapidesa i l'especificitat en la identificació dels bacteris que es volen analitzar".


Dos nous projectes


Dins d'aquesta mateixa línia, els investigadors de la UPV treballen actualment en dos nous projectes, l'un finançat per la Unió Europea i l'altre pel Programa estatal d'investigació, desenvolupament i innovació orientada als reptes de la societat, codirigit per Yolanda Moreno (IEAMA-UPV) i M. Antonia Ferrús (CAMA-UPV).




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv