- -
UPV
 

Topografia històrica

La UPV exposa les eines amb les quals es va abordar el primer projecte de mapa d'Espanya en "Un viatge per la instrumentació del segle XIX"

[ 22/05/2015 ]
Topografia històrica

La Universitat Politècnica de València (UPV), amb motiu del XXV aniversari de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica (ESTEGCT-UPV) acull, fins al pròxim 30 de juny, l'exposició "Un viatge per la instrumentació del segle XIX".


La mostra, d'accés lliure i situada al Seminari d'Instrumentació de l'ESTEGCT de la UPV (edifici 7I del campus de Vera, 4a planta), ofereix al visitant una extraordinària col·lecció de topografia històrica: les eines amb les quals es va abordar el primer projecte per a la realització del mapa d'Espanya.


Utensilis de mitjan segle XIX cedits per l'Institut Geogràfic Nacional


Enrique Priego, doctor enginyer en Geodèsia i Cartografia i professor de la UPV, explica que "el passeig per la història oferit per la mostra inclou, entre altres, dos teodolits amb els quals es va dur a terme l'observació de la xarxa geodèsica espanyola entre el 1856 i el 1892, el nivell de precisió utilitzat per a la línia Madrid-Alacant (iniciada el 12 d'agost del 1871) i una brúixola taquimètrica amb la qual es va elaborar el cadastre topogràfic parcel·lari".


Les peces, pertanyents a l'Institut Geogràfic Nacional, han sigut cedides pel Ministeri de Foment, que participa en la mostra en qualitat de col·laborador. La mostra romandrà oberta al públic de dilluns a divendres, laborables, entre les 10 i les 14 h. A més, els dimarts i dijous oferirà també horari vespertí, de 16 a 18 h.


Del fallit intent del 1753 a la Llei de mesurament del territori d'un segle més tard


El 1753, Jorge Juan Santacilia i Antonio de Ulloa -tots dos científics, militars i marins- publiquen les obres d'un projecte de mapa d'Espanya que finalment va ser ajornat davant les dificultats per a trobar tant el personal especialitzat com l'instrumental necessari.


Un segle més tard, el 1853, la Llei de mesurament del territori va provocar la creació de la Comissió del Mapa d'Espanya, que va partir del projecte de Carlos Ibáñez i va poder disposar ja, des del 1858, dels instruments necessaris per a l'execució (uns quants dels quals recull aquesta mostra).




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv