- -
UPV
 

VIII Certamen València Idea

Quatre projectes de la Universitat Politècnica de València, presentats per membres del GTI-IA, l'ITI, l'NTC i l'IEAMA, guardonats

[ 04/11/2014 ]
VIII Certamen València Idea

Quatre projectes presentats per científics de la Universitat Politècnica de València (UPV) han sigut guardonats en el VIII Certamen de Recerca València Idea, promogut per l'ajuntament de la ciutat i dividit en quatre categories: biotecnologia i medicina; energia i medi ambient; tecnologies de la informació i la comunicació (TIC); i agroalimentació.


En concret, els investigadors de la UPV han obtingut tres dels quatre premis en la categoria de TIC i un en la d'energia i medi ambient, en una edició a la qual s'ha presentat un total de 41 projectes.


"Recetéame" i "Sistemes de classificació de peces mitjançant visió artificial", guanyadors 'ex aequo'


En el camp de les TIC, el jurat ha decidit concedir dos primers premis ex aequo als projectes "Recetéame" i "Sistemes de classificació de peces mitjançant visió artificial", a més d'atorgar un accèssit al treball OESED (sigles d'optically enhanced spectral coherent detection, és a dir, 'detecció coherent espectral millorada òpticament').


El projecte "Recetéame", presentat per Javier Palanca i Stella Heras, investigadors del Grup de Tecnologia Informàtica - Intel·ligència Artificial (GTI-IA) de la UPV, consisteix en una web dirigida als aficionats a la cuina que, mitjançant agents intel·ligents, és capaç de proposar la recepta més adequada en funció dels requisits i les restriccions alimentàries de l'usuari.


La tecnologia desenvolupada i presentada al certamen va ser aplicada i avaluada prèviament en un cas d'estudi real: la recomanació de dietes adequades a persones amb necessitats alimentàries especials, a causa d'al·lèrgies i intoleràncies, malalties o medicina preventiva (majors o altres grups de risc).


D'altra banda, "Sistemes de classificació de peces mitjançant visió artificial" el van presentar els investigadors de l'Institut Tecnològic d'Informàtica (ITI) François Signol, Diego Carrión, Juan Carlos Pérez i Sergio Sáez.


Els quatre han desenvolupat de manera conjunta un sistema capaç de captar i reconstruir la imatge tridimensional d'una peça, per a controlar-ne posteriorment possibles defectes dins del control de qualitat d'un procés productiu.


OESED millora la tecnologia de detecció de patògens o cèl·lules tumorals


Finalment, en el marc del projecte OESED, liderat per Roberto Llorente i María Morant, investigadors del Centre de Tecnologia Nanofotònica (NTC, de les sigles en anglès) de la UPV, s'ha desenvolupat un sistema de detecció cel·lular in vivo que permet la detecció de nanomarcadors que es poden configurar per indicar la presència de patògens o cèl·lules tumorals. OESED millora la resolució de la imatge OCT i redueix el temps de captura, i així evita la necessitat d'escanejar en profunditat, la qual cosa fa minvar el pes i el cost dels sistemes actuals.


El projecte es du a terme amb l'Institut d'Investigació Sanitària (IIS) de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, s'emmarca dins del Campus d'Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS, i hi col·labora la Càtedra UNESCO CREAT-INN-PACT (Creativity-Innovation-Impact) de la UPV.


E2STORMED afavoreix l'estalvi energètic a través de sistemes no tradicionals de gestió de l'aigua de pluja


Al costat dels anteriors, el VII Certamen de Recerca València Idea ha premiat també el projecte E2STORMED, desenvolupat pels investigadors de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i del Medi Ambient (IEAMA) Iñaki Escuder i Adrián Morales, amb un accèssit en la categoria d'energia i medi ambient.


L'objectiu d'aquest estudi és desenvolupar una eina de suport que permeta introduir l'estalvi energètic en la presa de decisions durant el cicle urbà de l'aigua, amb l'ús de sistemes no tradicionals de gestió de l'aigua de pluja, com ara els sistemes de drenatge sostenible (SuDS).


Un certamen dirigit a innovadors d'entre 18 i 35 anys


València Idea és un certamen dirigit als joves emprenedors d'entre 18 i 35 anys que volen mostrar el seu potencial innovador. D'aquesta manera, es pretén impulsar la iniciativa d'aquests investigadors i les seues idees innovadores, a més de donar suport al foment de l'R+D+I mitjançant el reconeixement a qui porta a terme activitats investigadores susceptibles de convertir-se en productes, processos o serveis innovadors, i així fer augmentar la capacitat de generar, a la ciutat de València, coneixement aplicat.




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv