- -
UPV
 

Versus 2014

Versus 2014

La UPV acull una trobada amb 250 experts que defensen solucions tradicionals en l'arquitectura per a aconseguir un entorn més sostenible

[ 11/09/2014 ]

La vicerectora dels Campus i Infraestructures de la Universitat Politècnica de València (UPV), Carmen Jordá, ha inaugurat, a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (ETSA), la primera edició de Versus 2014, International Conference on Vernacular Heritage, Sustainability and Earthen Architecture (Conferència Internacional sobre Patrimoni Vernacle, Sostenibilitat i Arquitectura de Terra).


Aquesta trobada internacional, que es desenvoluparà fins al dissabte que ve, 13 de setembre, reuneix 250 experts de més de 30 països diferents -el Japó, Austràlia, els Estats Units, el Brasil, Sud-àfrica, l'Índia i la Unió Europea, entre d'altres- per reflexionar sobre les solucions que les edificacions vernacles poden aportar a l'arquitectura contemporània, a fi d'aconseguir un món més sostenible.


Versus 2014 aborda tres grans temàtiques: l'arquitectura tradicional i la contribució d'aquesta a la sostenibilitat, la restauració de les construccions tradicionals, i l'aplicació de lliçons de sostenibilitat del patrimoni local a l'arquitectura contemporània.


A més, en el marc d'aquesta trobada se celebren altres dos congressos internacionals: Mediterra 2014, la II Conferència sobre Arquitectura de Terra a la Regió Mediterrània, i Restapia 2014, la II Conferència sobre la restauració de l'arquitectura de terra i, en particular, de la tàpia.


Tallers, ponències, exposicions i presentacions de llibres


Ahir dimecres es van desenvolupar els tallers pràctics de disseny i construcció amb terra, canyes i voltes, en els quals van participar tant alumnes de grau de l'ETSA com professionals inscrits en la trobada.


Per a avui dijous i demà divendres estan previstes les sessions plenàries, les comunicacions i les taules redones, a més de la inauguració de diverses exposicions i la presentació de cinc llibres editats recentment sobre els temes del congrés.


Entre els conferenciants de Versus 2014, cal destacar Marcel Vellinga, catedràtic de l'Oxford Brookes University (Gran Bretanya) i coautor de l'Atles mundial de l'arquitectura vernacla; José María Ballester, director del programa Patrimoni i territori a la Fundación Marcelino Botín; Hubert Guillaud, catedràtic de la Universitat de Grenoble (França); i Mariana Correia, directora de l'Escola Superior Gallaecia (Vila Nova de Cerveira, Portugal).


Quatre visites tècniques al patrimoni valencià


Finalment, el dissabte 13 tindrà lloc una sèrie d'expedicions tècniques a llocs singulars del patrimoni valencià. Així, els assistents a Versus 2014 visitaran el centre històric de València, on repassaran les tècniques constructives autòctones, especialment pel que fa a rajoles, tàpies, arrebossats, balconades, forjats i cobertes.


Posteriorment, en la visita al Cabanyal, s'incidirà en la rellevància i singularitat arquitectònica d'aquest barri, mentre que en el recorregut per Vistabella del Maestrat s'estudiaran diferents estructures de pedra seca per conèixer els sistemes i processos constructius corresponents.


Finalment, s'ha programat un viatge al racó d'Ademús, en concret a la localitat de Sesga i els seus voltants, per analitzar l'arquitectura de la zona i repassar la restauració que s'hi ha mamprès en alguns edificis locals.


Organitzat per Camilla Mileto i Fernando Vegas


L'organització de Versus 2014 ha anat a càrrec de Camilla Mileto i Fernando Vegas López-Manzanares, professors del Departament de Composició Arquitectònica i investigadors de l'Institut Universitari de Restauració del Patrimoni, i ha tingut el suport del programa Cultura de la Unió Europea; del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport; de la Generalitat Valenciana; i de la International Network for Traditional Building Architecture and Urbanism (INTABU).


A més, també hi han col·laborat la Càtedra UNESCO d'Arquitectura de Terra, l'International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) i la Xarxa Iberoamericana d'Arquitectura i Construcció amb Terra.


Versus 2014 forma part d'un programa de recerca concedit per la Unió Europea que, amb el mateix nom, reuneix cinc universitats europees: la Università degli Studi di Firenze i la Università degli Studi di Cagliari (ambdues italianes), la Universitat Politècnica de València (Espanya), l'École Nationale Supérieure d'Architecture de Grenoble (França) i l'Escola Superior Gallaecia (Portugal), que hi exerceix com a coordinadora.


Més informació
    Notícia UPV TV



Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv