- -
UPV
 

Investigació conjunta

Investigació conjunta

Investigadors de l'ICITECF-UPV obtenen un nou tipus de ciment més resistent i sostenible a partir de residus ceràmics



Un equip conjunt d'investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó de la Universitat Politècnica de València (ICITECF-UPV), la Universitat Jaume I de Castelló, l'Imperial College de Londres i la Universidade Estadual Paulista de Sao Paulo (Brasil) han obtingut, en l'àmbit de laboratori, un nou tipus de ciment realitzat a partir de residus ceràmics, més sostenible i d'una resistència superior als conglomerants utilitzats avui dia.


La investigació -els resultats de la qual han estat publicats per la revista Construction and Building Materials (construcció i materials d'edificació)- a més, obri una nova via de negoci per a la indústria ceràmica.


No conté ciment pòrtland


Tal com apunta Mª Victoria Borrachero, investigadora de l'ICITECF de la UPV, "es tracta d'un material totalment nou. La principal característica que té és que no conté ciment pòrtland, la qual cosa el converteix en un material més sostenible que els emprats actualment. Està compost únicament pel residu ceràmic, una substància química activadora i aigua".


Fins ara, els investigadors han treballat amb residus de rajoles, de ceràmica sanitària (lavabos i vàters) i de gres porcellànic com a base, matèries primeres a partir de les quals han obtingut l'esmentat producte final, amb una resistència superior als actuals.


Estudis inicials amb residus de rajola d'argila roja


Els primers estudis es van dur a terme a partir de residus de rajola d'argila roja i, com a substància activadora, hidròxid sòdic o barreges d'hidròxid sòdic-silicat sòdic.


"El procés per a obtenir el ciment en aquest cas és molt senzill. Primer, triturem la rajola, es mol i es barreja amb la dissolució activadora. Immediatament després, es pasta juntament amb l'àrid, i el ciment ja està preparat per a ser col·locat en motles i sotmès a un procés d'enduriment especial a alta temperatura", explica Borrachero.


Noves proves amb cendra de clofolla d'arròs


Els investigadors, actualment centrats en l'estudi de les prestacions dels productes obtinguts amb els residus de ceràmica sanitària i gres porcellànic, a més, estan analitzant noves substàncies activadores que permeten obtenir un producte final encara més sostenible.


"Hem fet ja proves amb cendra de clofolla d'arròs i els resultats són molt positius. Utilitzar-la permetria obtenir un producte final encara més sostenible i més barat, perquè estaria compost quasi íntegrament per residus reutilitzats", destaca la investigadora de l'ICITECF de la UPV.


Més informació
    Notícia en UPV TV



Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv