Investigadors del Centre de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic de la Universitat Politècnica de València (IDM-UPV) han dut a terme un estudi que demostra la utilitat de l'aplicació de llengües electròniques que són creació seua en el mesurament de la maduració del raïm, la qual cosa pot comportar una notable millora de la competitivitat del sector.
En el seu treball, realitzat en col·laboració amb el celler valencià Torre Oria i els resultats del qual han estat publicats per la revista Food Research International (investigació alimentària internacional), els científics van aplicar les citades llengües electròniques per a mesurar la maduració de vuit tipus diferents de raïm (macabeu, chardonnay, pinot negre, cabernet sauvignon, sirà, merlot i boval) en diversos vinyers de les localitats valencianes de Requena i Utiel.
Posteriorment, els investigadors de l'IDM-UPV van observar una bona correlació entre la resposta de la llengua electrònica i els paràmetres analitzats en les proves tradicionals, l'acidesa total del fruit i la seua quantitat de sucre; per la qual cosa els resultats obtinguts confirmen la utilitat d'aquests dispositius per a controlar la maduresa del raïm i, per tant, avaluar el moment més adequat per a la collita.
Econòmiques i portàtils
A més, entre altres avantatges, les llengües electròniques són econòmiques i portàtils, detall que, per a Ramón Martínez Máñez, de l'IDM-UPV, és "especialment útil per a avaluar el grau de maduració del raïm, mesura que amb els mètodes actuals d'anàlisi requereix generalment una valoració posterior al laboratori".
Així mateix, els productors del sector destaquen també la utilitat de les llengües electròniques per a dur a terme mesures sobre el fruit en la mateixa entrada a les instal·lacions a les quals inicialment es trasllada la collita.
Noves aplicacions
Al marge de l'anteriorment exposat, els investigadors de l'IDM-UPV treballen també en l'actualitat en noves aplicacions de les llengües electròniques en el sector. En concret, estan avaluant la utilització d'aquestes per a controlar la fermentació del raïm als tonells.
Inma Campos, de l'IDM-UPV, assenyala que "aquests dispositius permetrien dur a terme un monitoratge continu d'aquest procés, la qual cosa redundaria en un major control sobre el producte i, en últim terme, en un millor rendiment de la collita i una major competitivitat del sector".
Notícies destacades