- -
UPV
 

Samaruc

Samaruc

Aquest sistema, que permet detectar i gravar els sons de diferents espècies marines, ha estat diseenyat per investigadors de la UPV i biòlegs de l'Oceanogràfic.



Investigadors de l'Institut iTEAM de la Universitat Politècnica de València i biòlegs de l'Oceanogràfic han dissenyat un nou sistema que permet detectar, gravar i classificar els sons de diferents espècies marines. Es tracta de Samaruc, un dispositiu acústic passiu que contribuirà a la protecció de l'entorn marí i del medi ambient. Entre altres aplicacions, es podrà utilitzar per a caracteritzar la biodiversitat de les mars i els oceans, així com per a detectar el pas de cetacis i establir patrons migratoris o conèixer la contaminació acústica submarina.


Segons explica José Antonio Esteban, responsable del Departament d'Investigació de l'Oceanogràfic, "el seguiment de les poblacions de cetacis en mar oberta resulta extremadament complicat. Per a poder fer aquesta tasca de forma eficient cal conèixer al detall els fluxos migratoris dels mamífers marins, així com els factors que els afecten; entre d'altres, la contaminació acústica submarina."


En aquest sentit, els sistemes d'enregistrament com Samaruc constitueixen una manera senzilla i objectiva de controlar la presència dels animals que poblen les mars i els oceans. "Una vegada al laboratori i, gràcies a sistemes de processament digital del senyal i de reconeixement estadístic de patrons incorporats en el mateix equip, aquests enregistraments poden aportar informació valuosíssima per a establir el nombre d'animals i l'espècie a què pertanyen", apunta Ramón Miralles, investigador de l'iTEAM de la UPV.


A diferència d'altres dispositius que actuen com a mers gravadors de sons, Samaruc integra tots els algorismes de processament del senyal, i és capaç de proporcionar fitxers d'àudio ja indexats amb les deteccions de les diferents espècies de cetacis. El sistema es pot programar per detectar i diferenciar sons de dofí i de rorqual comú, així com soroll antropogènic.


Samaruc aporta avantatges considerables davant d'altres sistemes: destaca per la facilitat d'ús, pel baix cost i per la possibilitat de reprogramació. Les primeres proves del nou sistema es duent a terme actuament al tanc d'oceans i al delfinari de l'Oceanogràfic.


De cara al futur, els investigadors de la UPV i els biòlegs de l'Oceanogràfic assenyalen que el sistema podria utilitzar-se per detectar a través del so altres espècies com ara el catxalot, i per controlar el nivell del soroll a les mars, i les detonacions en prospeccions submarines.


"També es planteja establir en un futur una xarxa de dispositius fixos al fons de la mar que siguen capaços de connectar-se amb una estació terrestre. Amb això obtindríem una imatge sonora i dinàmica de la mar en temps real que permetria, fins i tot, localitzar la posició dels diferents exemplars, la qual cosa pal·liaria problemes com ara la col·lisió d'embarcacions amb grans cetacis", conclou José Antonio Esteban.


Més informació
    Notícia en UPV TV



Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv