Investigadors del Centre d'Ecologia Química Agrícola de l'Institut Agroforestal Mediterrani (CEQA-IAM) de la Universitat Politècnica de València, juntament amb l'empresa Ecologia i Protecció Agrícola (EPA), han desenvolupat Scalebur, un nou sistema natural per a lluitar contra el poll roig de Califòrnia (Aonidiella aurantii Maskell), una de les principals plagues que ataca els cítrics.
Des del CEQA-IAM de la UPV, en col·laboració amb EPA i amb el finançament d'un projecte del Pla Nacional d'R+D+I del Ministeri d'Economia i Competitivitat, s'ha treballat en el desenvolupament d'aquest sistema de lluita des de l'any 2006.
Durant 5 anys s'han optimat els emissors i s'ha estudiat la forma i l'època d'aplicació, i sobretot l'eficàcia d'aquest sistema enfront dels tractaments insecticides habituals. El resultat final d'aquesta investigació és un producte que veu la llum a nivell comercial enguany, amb el nom de Scalebur.
Aquest sistema presenta una sèrie d'avantatges respecte als actuals sistemes de control. En primer lloc, no és un insecticida, sinó una feromona natural, la qual cosa significa que no deixa residus perillosos en la fruita ni en resulta perillós el maneig per als agricultors. A més, és molt específic, ja que és una feromona i per tant només afecta l'organisme diana, sense afectar la fauna auxiliar i sense provocar desequilibris.
Vicente Navarro, investigador del CEQA-IAM, ha estudiat també la compatibilitat d'aquest producte amb els agents de control biològics del gènere Aphytis. Els resultats mostren la total compatibilitat dels dos mètodes de control, fins i tot demostren sinergies entre si. Totes aquestes característiques fan que aquest producte s'admeta en agricultura biològica, la qual cosa amplia les seues possibilitats d'implantació en el mercat.
El poll roig de Califòrnia és una de les plagues de major importància econòmica per a la producció de cítrics a nivell mundial. El principal dany causat per aquesta plaga és cosmètic, a causa de la presència en la superfície dels fruits de l'escut ceri protector que desenvolupen aquests insectes i que els fa molt visibles. Aquesta infestació dels fruits provoca la reducció del valor comercial del producte o el rebuig de les partides atacades.
Notícies destacades