- -
UPV
 

Vehicle submarí

Investigadors de la Universitat Politècnica de València construeixen un vehicle submarí autònom, denominat ORCA 300, per a projectes oceanogràfics i per a la vigilància civil i militar.



Investigadors de l'Institut IDF de la Universitat Politècnica de València han dissenyat un vehicle autònom d'inspecció submarina per a projectes oceanogràfics. El submarí, batejat com a ORCA 300, està equipat amb diferents sensors i instrumentació per a realitzar anàlisis de les aigües oceàniques, però també projectes de vigilància, tant en l'àmbit civil com en el militar, i té capacitat per a operar de forma autoguiada.


El vehicle submarí és el resultat del projecte d'investigació DIVISAMOS, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació. La fabricació d'ORCA 300 s'ha desenvolupat en els últims sis mesos i està previst que les primeres proves en mar obert es duguen a terme en la primavera d'enguany.


En el projecte participen joves investigadors com Pau Muñoz, encarregat de l'electrònica i el control del submarí, i el colombià Fredy Aguirre, responsable del disseny i la fabricació. L'equip de treball està coordinat pel catedràtic Josep Tornero, investigador responsable del projecte i director de l'Institut IDF de la UPV.


D'unes dimensions pròximes a 3 m, amb un volum d'1 m3, ORCA 300 està construït amb fibra de vidre mitjançant un procés d'infusió de resines. La fabricació ha sigut a càrrec de l'empresa Xúquer SL, companyia amb una àmplia experiència en la fabricació amb materials compòsits per a diversos sectors.


En el procés de construcció, els investigadors van dur a terme prèviament un exhaustiu estudi i anàlisi de l'estat actual de la robòtica submarina. Així mateix, van avaluar diferents alternatives, tant per al disseny del casc del vehicle submarí, com per al modelatge, disseny i fabricació final d'ORCA 300. Per a això, es van analitzar un total de quaranta vehicles submarins autònoms.


Posteriorment, el treball dels investigadors de la UPV es va centrar en l'establiment de paràmetres òptims per al disseny i la simulació del casc del vehicle en CFD (dinàmica de fluids computacional).


Aquest projecte d'investigació s'enquadra en la Directiva Marc de l'Aigua, que pretén donar suport tant a la investigació com a la gestió de les aigües marines i continentals. Liderat per l'Institut IDF de la Universitat Politècnica de València, en el projecte DIVISAMOS, participen també l'Institut ai2 de la UPV i la Universitat Politècnica de Cartagena. A més, la Comandància Militar de Cartagena va cedir per a la primera fase d'estudi un dels seus vehicles submarins autònoms.


Més informació
  • Notícia en UPV TV





Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv