- -
UPV
 

A prova d'atacs

Personal investigador de la Universitat Politècnica de València idea un nou sistema de vot electrònic a prova d'atacs

[ 25/05/2023 ]

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent a l'Institut Universitari Valencià d'Investigació en Intel·ligència Artificial (VRAIN), ha ideat un sistema de vot electrònic que no requereix el seu xifratge i que assegura en tot moment la privacitat d’electores i electors.

El sistema podria aplicar-se en eleccions generals, votacions privades, presa de decisions en entorns distribuïts (per exemple, cadena de blocs) o en la realització d'enquestes anònimes, entre altres àmbits.

Segons explica Damián López, investigador de l'institut VRAIN de la UPV, habitualment, la majoria de sistemes de vot recorren a alguns algorismes criptogràfics per a protegir la integritat i privacitat del vot.

Dins dels sistemes de vot purament electrònics, es poden diferenciar quatre grans grups: els que empren signatures cegues per a protegir el vot; aquells que recorren a la criptografia homomòrfica per a aglutinar vots sense conèixer el seu contingut; els que usen signatures en anell per a protegir la identitat de la persona usuària, i, finalment, aquells basats en la tecnologia de cadena de blocs (blockchain) per a assegurar que el procés siga públic i descentralitzat. Totes aquestes opcions recorren a l'encriptació del vot i, a causa d'això, qualsevol atac actual o futur que poguera plantejar-se als protocols de xifratge implicaria una feblesa i posaria en risc la privacitat de l'electorat.

“El sistema que hem desenvolupat implica a tots els agents en una elecció com a garants de la votació: reben dels electors fragments de les paperetes emeses, però són incapaços per si sols de revelar el sentit del vot i han de col·laborar en la reconstrucció de cada papereta. El protocol garanteix que totes les persones puguen comprovar, una vegada publicat l'escrutini, que els vots van ser comptabilitzats en el sentit en què van ser emesos”, explica Damián López.

A més, el sistema de l'institut VRAIN de la UPV compleix dues propietats essencials per al vot electrònic: garanteix que un/a votant no puga votar més d'una vegada i assegura que el resultat de l'elecció siga just sense comprometre la privacitat individual d’electors i electores.

“Independentment de la capacitat computacional disponible, és impossible conjecturar quin ha sigut el vot, fins i tot en un escenari postquàntic. El nostre sistema garanteix en tot moment la seguretat, la verificabilitat i l’auditabilitat dels resultats, sense comprometre en cap moment l'electorat”, incideix Damián López.

Sobre la seua implementació, l'investigador de la UPV assegura que el sistema s'ha provat ja formalment i podria desenvolupar-se ja una solució tècnica.

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv