- -
UPV
 

Aula Roche

La UPV i Roche Farma han signat el conveni de renovació de l'Aula Roche de Bioinformàtica per a la Medicina Personalitzada

[ 21/12/2022 ]

La Universitat Politècnica de València i l'empresa Roche Farma rellancen l'activitat de l'Aula Roche de Bioinformàtica per a la Medicina Personalitzada, amb l'objectiu de potenciar la formació i divulgació de les tecnologies relacionades amb l'anàlisi computacional de dades clíniques de pacients.

El rector de la UPV, Pepe Capilla i la responsable de Medicina Personalitzada de Roche Farma, Teresa Ramos, han signat la renovació de la col·laboració entre les dues entitats.

Per a Teresa Ramos, la renovació de l'Aula Roche de la UPV “demostra l'èxit que ha tingut aquesta iniciativa en els últims anys i posa en relleu el ferm compromís tant de la UPV com de Roche a l'hora d'impulsar la implantació de la medicina personalitzada, una nova manera d'abordar els problemes de salut que, junt amb els especialistes mèdics, requereix de diferents perfils professionals centrats en la gestió de dades i el maneig d'eines d'aprenantatge automàtic (machine learning) i intel·ligència artificial. Aquests perfils són essencials, i ho seran cada vegada més en el futur, per a aprofitar en benefici de la innovació biomèdica i els pacients les enormes quantitats d'informació que ens ofereixen les eines digitals en l'àmbit clínic i investigador”.

La revolució de la medicina de precisió

Des de l'Aula Roche es brinda a l'alumnat de la UPV l'oportunitat de conèixer els avanços més recents que determinades tecnologies estan aportant al camp de la medicina clínica i el seu impacte en la societat, segons explica el professor i investigador de la UPV José Mª Sempere, director de l'Aula Roche: “Estem immersos en la incipient revolució de la medicina de precisió, l'anàlisi genòmica i la medicina personalitzada, que és possible gràcies a la bioinformàtica i tecnologies afins”.

“A l'Aula fem un esforç per explicar els elements clau d'aqueixa revolució de manera que la societat puga comprendre en què consisteixen els tractaments i diagnòstics clínics de què gaudiran en els pròxims anys. Vull destacar alguns projectes que hem desenvolupat a l'Aula que s'alineen en aquest objectiu: la sèrie audiovisual Bits de Salud, les Jornades d'Oncologia i Bionformática i la Jornada de Medicina Personalitzada en són un bon exemple”.

Les activitats de l'Aula es dirigiran especialment a les titulacions de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Informàtica de la UPV (ETSINF), amb relació directa amb l'anàlisi computacional de dades clíniques de pacients (real world data) i de les seues dades massives o big data: el Grau en Enginyeria Informàtica, el Grau en Ciència de Dades, el Màster Universitari en Enginyeria Informàtica, el Màster en Analítica de Big Data i el Màster en Bioinformàtica, Biologia Computacional i Medicina Personalitzada.

La bioinformàtica, clau

Les activitats de l'Aula Roche s'orientaran a potenciar el desenvolupament de les més recents i innovadores tècniques computacionals, com ara tecnologies d'altes prestacions, nous sistemes de computació, noves tecnologies informàtiques emergents i no convencionals, programació estadística aplicada a grans volums de dades… com també altres tècniques en l'àmbit de la seua aplicació a les ciències biosanitàries.

Segons el director de l'Aula Roche, durant els últims quinze anys s'ha produït un grandíssim avanç en les tecnologies de seqüenciació de l'ADN i en l'obtenció de les seqüències de proteïnes i ARN, que ha donat lloc a una explosió de dades genòmiques que fa falta modelar, analitzar i interpretar.

“Aquestes activitats no són possibles sense tècniques informàtiques mitjançant la proposta d'algorismes eficients, estructures de dades específiques, arquitectures d'ordinador especialitzades (incloent les dels supercomputadors); a més de les noves tecnologies que venen trepitjant fort, com són la computació quàntica o la computació biomolecular/biocel·lular. És per això que podem afirmar que la clau que obri la medicina de precisió és la informàtica aplicada al camp biomèdic, és a dir, la bioinformàtica”.

Sobre Roche

Fundada en 1896 a Basilea, Suïssa, com un dels primers fabricants industrials de medicaments originals, Roche s'ha convertit en l'empresa de biotecnologia més gran del món i líder mundial en diagnòstic in vitro. L'empresa persegueix l'excel·lència científica per a descobrir i desenvolupar medicaments i diagnòstics per a millorar i salvar la vida de persones a tot el món. És pionera en medicina personalitzada i cerca transformar encara més la forma en què es brinda l'atenció mèdica per a tenir un impacte encara major.

Per a oferir la millor assistència a cada persona, Roche s'associa amb moltes altres entitats, i combina les seues fortaleses en diagnòstic i farmàcia amb coneixements de dades de la pràctica clínica.

Més informació

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv