- -
UPV
 

Dones de Ciència: Alicia Sintes

La física Alicia Sintes, protagonista d'un nou mural del projecte Dones de Ciència

[ 14/12/2022 ]

Alicia Sintes transmet a cada instant passió per la ciència, per fer-se constantment preguntes i mirar de trobar sempre les respostes. Investigadora de la Universitat de les Illes Balears, és una de les físiques de referència a nivell internacional. Des de la UIB, lidera l'únic grup espanyol que va participar en el consorci LIGO, que ara fa set anys va arribar a detectar ones gravitacionals, una fita històrica que va marcar un abans i un després en el camp de l'astronomia. I des d'avui, és una companya més de tot l'alumnat i el personal de l'IES Pou Clar d'Ontinyent (València).

Aquesta setmana s'ha inaugurat en aquest institut el mural amb què el projecte Dones de Ciència, promogut per la Universitat Politècnica de València i el Centre d'Innovació Les Naus de l'Ajuntament de València, li ret homenatge per la seua trajectòria científica i pel treball de divulgació i visibilització de la dona en la ciència. El mural és obra de l’artista Maida K.

“Per a mi, és tot un honor haver estat escollida entre el gran nombre d'excel·lents científiques que té aquest país per poder visibilitzar el paper que juga la dona en la ciència. Lamentablement, quan jo vaig estudiar, l'únic referent femení que apareixia als llibres de text era Madame Curie. La dona científica ha estat invisibilitzada sistemàticament, com en molts altres àmbits, encara que la seua contribució ha sigut immensa. Un gran problema és la manca de referents femenines per a la joventut. Però soc optimista i estic segura que, amb iniciatives com aquesta del projecte Dones de Ciència, la situació canviarà. Només tinc paraules d'agraïment a la Unitat de Cultura Científica de la Universitat Politècnica de València; a Maida K, que ha fet una gran feina, i a l'IES Pou Clar d'Ontinyent per aquesta acollida. Vivim en una societat basada en el coneixement. El nostre progrés es basa en l'educació, la cultura, la investigació i la innovació. No podem ignorar ningú de la nostra societat”, ha apuntat Sintes durant la inauguració del mural.

Per part seua, Maida K s'ha mostrat “immensament agraïda per l'oportunitat que se m'ha donat de participar en aquest projecte. Últimament, he estat treballant molt als meus murals amb la figura de la dona. Mostrant-les empoderades, amb actitud. Però aquest mural és molt més que això. És un homenatge a una dona molt destacada de la nostra societat, que ha fet grans aportacions a la ciència, i per a mi és tot un honor. Considere molt necessària la visibilització de dones com Alicia Sintes, ja que al llarg de la història hi ha hagut grans sàvies de diferents disciplines, que avui ni tan sols coneixem, i això és perquè les van amagar en comptes de donar-los el reconeixement que corresponia”. Al mural, destaca el retrat d'Alicia Sintes amb estil il·lustratiu en primer pla i, en segon pla, una escena d'Alicia fent classes de física, juntament amb el símbol representatiu de les ones gravitacionals.

Projecte Espais Vius

“El mural s'ha integrat, a més a més, en la iniciativa Espais Vius de l'IES Pou Clar, emmarcada dins dels Projectes de recerca i innovació educativa de la Generalitat Valenciana. Aquest projecte busca posar en valor l'espai exterior i interior del nostre centre, així com millorar la convivència de la comunitat educativa facilitant espais acollidors que transformen les relacions. I, sens dubte, aquest mural que avui inaugurem contribuirà des de ja a assolir aquests objectius”, ha assenyalat Inma Pla, directora de l'IES Pou Clar.

Sobre Dones de Ciència

Amb el mural en homenatge a Alicia Sintes, en són ja 31 els realitzats en el marc del projecte Dones de Ciència, una iniciativa que compta, a més, amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, i que el passat 19 de novembre va rebre el premi al millor projecte singular dels Prismas Casa de les Ciències a la Divulgació 2022, els més importants del país en el camp de la comunicació i divulgació científica.

Dones de Ciència va inaugurar el seu primer mural –un espectacular homenatge a Margarita Salas situat a la façana del Rectorat de la UPV, obra de Lula Goce– al febrer del 2019, i amb els 31 murals de què disposa ja s'ha convertit en un dels més grans museus a l'aire lliure de pintura mural urbana del país. La majoria, com el que s'ha inaugurat a Ontinyent, pintats en centres educatius.

“Amb aquest projecte, volem contribuir a augmentar la visibilització de la dona científica, lluitar contra la bretxa de gènere en l'àmbit de les CTEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) i fomentar vocacions científiques entre l'alumnat de centres com l'IES Pou Clar, amb un binomi amb tant de potencial com ho és el de l'art i la ciència”, ha destacat el rector de la UPV, Pepe Capilla.

Per part seua, Carlos Galiana, regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València destaca que “al Centre d'Innovació Les Naus diem que som persones innovant per a persones. No ens serveix la innovació si no té com a conseqüència millorar la vida de la ciutadania. És un orgull que aquest mural forme part d'aquest projecte pel qual apostàrem des del principi junt amb la UPV, i que ens permet d’una banda visibilitzar i retre tribut a científiques de referència a escala nacional i internacional, i d’una altra, denunciar les conseqüències de la desigualtat de gènere en la construcció de vocacions científiques i investigadores i en el desenvolupament de les carreres professionals de les dones en aquestes àrees”.

L'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava l'interès d'una iniciativa "que posa en valor un fet tan important com la contribució de la dona a l'avanç de la societat, en aquest cas en l'àmbit científic. Una contribució que ha estat silenciada sistemàticament a al llarg de la història en totes les àrees del coneixement. A Ontinyent som sensibles a aquest tema i per això hem dut a terme accions com ara posar el nom de set dones professionals de la sanitat als carrers adjacents al nou hospital. El camí cap a la plena igualtat i la justícia històrica envers la dona encara és llarg, però amb petits passos com aquest estem un poc més a prop”.

Sobre Alicia Sintes

Alicia Sintes és catedràtica de Física Teòrica a la Universitat de les Illes Balears; el seu treball se centra en el camp de l'astronomia d'ones gravitacionals. És experta en la posada en marxa de detectors interferomètrics i en la recerca d'ones gravitacionals de sistemes binaris de forats negres i estels de neutrons.

Va rebre el doctorat de la Universitat de les Illes Balears (UIB) el 1996; va continuar com a Marie Curie fellow i després com a investigadora postdoctoral sènior a l'Institut Max Planck de Física Gravitacional d’Alemanya; es va unir a la col·laboració GEO i la col·laboració científica LIGO (LSC n’és la sigla en anglès) quan es va fundar el 1997, i va ser una de les primeres membres del Grup de treball d'Identificació i Signatures de Fonts (ASIS).

El 2002 es va incorporar al Grup de Relativitat de la UIB com a professora associada i, des d'aleshores, és investigadora principal de la participació del grup de la UIB al LSC, membre del consell de LIGO (LSC) i del comitè executiu de GEO. També és membre del Consorci LISA i de l'equip científic del Telescopi Einstein. Actualment, dirigeix el Grup de Física Gravitacional de la UIB, i és secretària de l'Institut de Computació Aplicada i Codi Comunitari (IAC3), on coordina també les activitats de divulgació. A més, és membre de l'Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME). Ha publicat 414 articles científics.

Alicia Sintes té una trajectòria sòlida de lideratge internacional: va ser assessora de l'Agència Espacial Europea (2007-2010), copresidenta del Grup de Recerca d'Anàlisi de Dades d'Ones Contínues LIGO-Virgo (2016-2018), membre del comitè del programa LIGO Science (que defineix el programa científic de la col·laboració), del Grup de treball d'Estimació de Paràmetres LISA (2007-2010) i del Grup de treball de Caracterització de Detectors GEO (2001-2004).

Actualment, forma part del Comitè de la Societat International de Relativitat General i Gravitacional (2019-2028), del Comitè del Programa Científic de LIGO i del Consell d'Anàlisi de Dades de LIGO, i va ser editora de la revista Astroparticle Physics (2018-2021).

Al llarg de tota la seua trajectòria ha rebut nombrosos guardons, entre els quals destaquem: el Premi Dones a Seguir 2021 (en Ciència), el Premi Ramon Llull 2017 del Govern de les Illes Balears, ser membre de la Selecció Espanyola de Ciència 2018 de Quo i el CSIC, el Premi SINCronitzats de l'Agència SINC per la seua implicació en la divulgació científica (2018), la Medalla d'Or de Palma 2017, el Premi Menorca per la Igualtat 2016 per l’exemple “d'incorporació de dones a la investigació, la docència i la gestió de la ciència” i el nomenament com a Filla Predilecta de Sant Lluís al juliol del 2018.

Més informació

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv