- -
UPV
 

Alerta d'inundacions costaneres

La UPV participa en l'ECFAS, el projecte europeu per a la creació d'un sistema d'avís i evolució dels impactes dels temporals costaners

[ 23/04/2021 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV), a través del Grup de Cartografia Geoambiental i Teledetecció, és un dels vuit socis del projecte ECFAS, creat amb l'objectiu de desenvolupar la prova de concepte d'un nou sistema d'avís i evolució dels impactes dels temporals costaners a escala europea que podria integrar-se dins dels serveis de Copernicus, el programa d'observació i seguiment de la Terra a través del qual la Unió Europea supervisa els ecosistemes i intenta garantir la protecció de la ciutadania davant crisis i desastres tant naturals com artificials.

El desenvolupament de la prova de concepte del Sistema d'alerta d'inundacions costaneres (l'European Coastal Flood Awareness System, ECFAS), que es durà a terme fins al desembre del 2022, és una col·laboració finançada pel programa marc Horizon 2020 de la Unió Europea (UE), coordinada per l'Institut Universitari d’Estudis Superiors (IUSS) de Pavia (Itàlia) i en la qual, junt amb l’IUSS i la UPV, participen la Mercator Ocean International (França), Planetek Hellas (Grècia), la Collecte Localisation Satellites (França), el Consorzio Futuro en Ricerca (Itàlia), la Universitat de l'Egeu (Grècia) i EurOcean (Portugal).

Algorisme de detecció automàtica de posició de la línia de costa

En el projecte, la tasca del Grup d'investigació de Cartografia Geoambiental i Teledetecció de la UPV, dirigit per Josep Eliseu Pardo Pascual, "s'orienta a desenvolupar un algorisme que permeta l'obtenció automàtica de la posició de la línia de costa, abans i després del temporal, partint de les imatges de satèl·lit del rang òptic i el radar".

En la recerca, que coordina diversos equips europeus d'especialistes en predicció del nivell del mar i l'onatge, avaluació d'impactes de les inundacions i canvis morfològics, participen també, per la UPV, Jesús Palomar Vázquez i Alfonso Fernández, del Departament d'Enginyeria Cartogràfica, Geodèsia i Fotogrametria de la UPV.

Multiplicació de danys i persones exposades a les inundacions costaneres

L'any passat, les tempestes Glòria, Ciara, Dennis i Brendan van afectar les costes europees, causant danys significatius, extenses inundacions i l'erosió de les zones costaneres des del Mar del Nord fins als països mediterranis. A Espanya, per exemple, el delta de l'Ebre va patir inundacions amb 30 quilòmetres quadrats d'arrossars destruïts, fet que va provocar pèrdues milionàries.

Aquesta seqüència de desastres va posar en relleu la urgència d'implementar un sistema operatiu a escala europea capaç de proporcionar informació útil i oportuna sobre el risc d'inundacions costaneres procedent d'esdeveniments extrems provocats pel nivell del mar, amb finalitats de preparació, resposta i recuperació.

80 milions d'europees i europeus en zones de risc

Només a Europa, més de 50 milions de persones viuen en zones costaneres de baixa altitud, i 30 milions a la plana costanera de 100 yr event flood, que significa: zones amb probabilitat d'inundació una vegada cada 100 anys (Neumann i al., 2015).

Aquestes àrees estan molt densament poblades –a les regions costaneres, la densitat és tres vegades major que la mitjana mundial (Small and Nicholls, 2003)–, i concentren infraestructures i activitats socioeconòmiques crítiques.

A més, es preveu que la població exposada a les inundacions costaneres puga augmentar fins als 3,65 milions a la fi del segle, i el cost dels danys arribe fins als 961.000 milions d'euros a la fi del segle, augmentant així entre dos i tres ordres de magnitud (Vousdoukas et al., 2018).

L’ECFAS en Copernicus

Per tot això, al gener del 2021 es va llançar l’ECFAS, un nou sistema de conscienciació sobre inundacions costaneres que podria unir-se al conjunt de serveis de Copernicus, actualment basat en sis àrees transversals: vigilància de la terra, del medi marí, de l’atmosfera, del canvi climàtic, de la gestió d'emergències i de la seguretat.

Aquest nou sistema podria contribuir al Servei de Gestió d'Emergències Copernicus (CEMS) demostrant la viabilitat d'un Sistema europeu de sensibilització sobre inundacions costaneres (ECFAS) que complementarà el marc existent per als grans sistemes fluvials transnacionals (EFAS).

L’ECFAS desenvoluparà també solucions innovadores per a proporcionar un mapatge ràpid de les inundacions previstes, i es beneficiarà de la integració de la investigació espacial amb altres dominis no espacials, com el modelatge oceanogràfic i l'avaluació del risc costaner.

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv