- -
UPV
 

La REMED assoleix els 400 membres

La REMED, la Xarxa de Museus i Estratègies Digitals, s'ha consolidat com a eina col laborativa en la cerca de solucions tecnològiques enfront dels desafiaments globals. Professionals de 180 museus, 17 universitats i més de 40 empreses de gestió cultural participen en aquesta Xarxa fundada al març del 2020

[ 11/01/2021 ]

La REMED és la Xarxa de Museus i Estratègies Digitals fundada per la Universitat Politècnica de València durant l'alerta sanitària desencadenada al mes de març passat,al 2020. En tan sols deu mesos, la Xarxa ha superat les 400 persones participants, entre professionals de museus, personal docent i investigador.

Coordinada pel Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art (DCADHA) de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, la REMED va ser creada pel professorat del Màster Interuniversitari de Gestió Cultural per a investigar i acompanyar en els canvis digitals i les conseqüències que la COVID-19 està deixant en les institucions culturals.

Consolidació de la REMED

Aquesta xarxa busca enfortir el treball col·laboratiu i, al seu torn, ser punt de trobada “per a compartir solucions tecnològiques en una època de desafiaments”. Així mateix, la REMED “actua de guia per a un àmbit professional hispanoparlant en un sector predominantment anglosaxó” i s'ofereix com a “finestra des de la qual dissenyar noves formes de transferència del coneixement” complint amb “la missió de la Universitat en el seu vessant de servei públic”.

Després de deu mesos en funcionament, la Xarxa de Museus i Estratègies Digitals s'ha consolidat gràcies a la participació de professionals, museus i entitats culturals que investiguen quin tipus de metodologies s'adapten millor a la nova realitat. Persones expertes de l'àmbit museístic, tecnològic i de la comunicació es donen cita en aquesta xarxa i organitzen trobades, els denominats Divendres REMED, on actualitzen la informació i proposen formació dirigida a professionals.

Organització transversal

“La varietat d'especialistes que conformen la REMED és una garantia de treball col·laboratiu, que permet abordar un procés de canvi complex des de la majoria dels punts de vista possibles”. De fet, en la Xarxa de Museus i Estratègies Digitals col·laboren “professionals de 180 museus, 17 universitats i més de 40 empreses de gestió cultural, tecnològiques i entitats culturals. Estan representats el Museu del Prado; el Thyssen; el Reina Sofia; el Museu Picasso de Màlaga i Barcelona; el Centre Pompidou de Màlaga; el Metropolitan de Nova York; l'IVAM; Bombas Gens; l'MNAC de Catalunya; els museus nacionals d'Arqueologia, d’Antropologia, d’Art Romà, de Ciència i Tecnologia, d'Escultura o el d’Altamira. Existeix també una important representació de diferents museus de ciències naturals, de belles arts, arqueològics, universitaris, antropològics, etnogràfics, dels oficis, tecnològics, museus específics, etcètera, de diferents ciutats”.

D'altra banda, aquesta xarxa té un fort component investigador, amb presència d'universitats de Madrid, Barcelona, Cantàbria, Granada, Màlaga, Múrcia, Navarra, Saragossa i Catalunya.

I Congrés Internacional de Museus i Estratègies Digitals

Per aquesta raó, una de les primeres apostes de la REMED ha sigut impulsar des de la Universitat Politècnica de València el Congrés Internacional de Museus i Estratègies Digitals (CIMED), que es desenvoluparà en línia els dies 25 i 26 de març del 2021. Aquesta trobada virtual en obert comptarà amb conferències, tallers, demostracions d'empreses i la participació de professionals del sector.

“El primer Congrés Internacional de Museus i Estratègies Digitals naix de la necessitat de dissenyar i integrar noves estratègies de comunicació entre museus i institucions culturals, així com entre aquestes i els públics, en una emergència que s'ha aguditzat després de la crisi generada per la COVID-19”, tal com s'indica en la pàgina web de l'esdeveniment. “Durant els últims anys hem assistit a un desenvolupament creixent de l'ús de les TIC en el context museístic. L'acceleració a la qual s'ha vist sotmés el procés ha posat en evidència que hi ha importants mancances tècniques, formatives i d'inserció en la digitalització del sector cultural”.

Aquest primer congrés “aspira a convertir-se en un espai d'intercanvi i discussió a l'avantguarda sobre els avantatges i les dificultats de les tecnologies digitals als museus. D'una banda, com una estratègia per a aconseguir i fidelitzar audiències. D'una altra, com una manera de treballar i establir relacions i formes de col·laboració noves entre les institucions i els museus”.

El primer congrés CIMED comptarà amb rellevants ponents en l’àmbit nacional i internacional, vinculats a l'àmbit de la tecnologia digital i els museus. Persones expertes i referents que tractaran el tema de les estratègies digitals per a museus des d'un enfocament pràctic i analític. Més informació https://remed.webs.upv.es/congreso/

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv