- -
UPV
 

Ribointerferència

Científics de la UPV i el CSIC aconsegueixen plantes de tomata resistents al virus del bronzejat

[ 04/03/2020 ]

Un equip investigador de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha emprat eines de regulació de l'expressió de gens per a produir plantes de tomata resistents al virus del bronzejat de la tomaca (TSWV n'és la sigla en anglès).

Els resultats del treball, que demostren la utilitat d'aquesta classe d'estratègies per a generar cultius resistents a les infeccions virals, han sigut publicats en la revista The Plant Journal.

La ribointerferència, una tècnica crucial per a la biologia moderna

El silenciament gènic mediat per àcid ribonucleic (RNA) -també denominat ribointerferència (RNAi)- és una tècnica crucial en la biologia moderna, ja que permet l'encesa i apagada selectiva de gens, i en plantes, s'ha emprat amb èxit per a induir resistència enfront d'alguns virus.

En aquest sentit, Alberto Carbonell, investigador de l'IBMCP, explica que "una de les tècniques antivirals basades en RNAi més reeixides consisteix a induir en les plantes l'expressió de petits RNA artificials dissenyats per a inhibir la replicació dels RNA virals".

"En el nostre estudi", afig, "hem treballat amb dos tipus de petits RNA artificials, els microRNA artificials o amiRNA, i els petits RNA interferents transactius sintètics o syn-tasiRNA. Després, hem comparat el nivell de resistència enfront d'un virus de gran importància econòmica, com és el virus del bronzejat de la tomata, de plantes que expressen un únic amiRNA antiviral i de plantes que expressen, simultàniament, quatre syn-tasiRNA antivirals, cadascun amb un lloc diana diferent".

Estratègia basada en syn-tasiRNA

El treball del grup investigador de l'IBMCP evidencia que les plantes que expressen un únic amiRNA antiviral són més susceptibles al TSWV, pel fet que el virus acumula fàcilment mutacions en el lloc diana de l'amiRNA, la qual cosa li permet evadir la seua acció i prosseguir amb la infecció. Per contra, les plantes que expressen simultàniament quatre syn-tasiRNA antivirals són, majoritàriament, totalment resistents al TSWV, probablement a causa d¿aquest efecte combinat de cada syn-tasiRNA.

"Pensem", conclou Carbonell, "que la probabilitat que el virus acumule mutacions simultàniament als quatre llocs diana és molt xicoteta. Amb el nostre treball, hem aconseguit produir plantes de tomata resistents al TSWV i demostrar la utilitat i idoneïtat de l'estratègia basada en syn-tasiRNA per a generar cultius resistents a les infeccions virals".

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv