- -
UPV
 

Dia Internacional del Celíac

Un equip de l'Institut IDM-UPV desenvolupa un test que ajuda a detectar gluten en aliments de manera senzilla i ràpida amb l'ajuda del mòbil

[ 16/05/2022 ]

Hui dilluns, 16 de maig, es celebra el Dia Internacional del Celiac. Prop de l'u per cent de la població mundial pateix malaltia celíaca, un trastorn complex i autoimmune causat per la ingestió de gluten, per al qual no existeix tractament més enllà de la seua eliminació de la dieta. Així, la detecció de gluten abans que el producte arribe al consumidor és fonamental, per a garantir la seguretat alimentària i evitar possibles problemes de salut en les persones celíaques.

Amb aquest objectiu, un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent a l'Institut Interuniversitari de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM), ha desenvolupat un nou test per a la indústria alimentària que permet detectar gluten en els aliments d'una manera senzilla, ràpida i molt barata amb l'ajuda d'un telèfon mòbil. El seu treball ha sigut publicat en la revista Food Control.

“El nostre prototip està ideat per a ajudar a controlar els aliments des del moment en què es produeixen, de manera que quan arriben a la taula siguen cent per cent segurs per al consumidor, en aquest cas, les persones celíaques. El seu principal avantatge és la seua senzillesa d'ús i els seus temps de resposta: avui, per a fer aquestes anàlisis es requereix de personal especialitzat, cal portar la mostra a laboratori, etc. Menys de cinc hores no es tarda a tenir el resultat; en canvi, amb el nostre sistema, podríem saber si un aliment té o no té gluten en menys de dues hores”, apunta Luis A. Tortajada Genaro, investigador de l'Institut IDM de la Universitat Politècnica de València. Junt a ell, han participat en el desenvolupament d'aquest sistema Mª Isabel Lucío i Ángel Maquieira, tots dos també de l'Institut IDM.

El sistema dissenyat per l'equip de la UPV és un test colorimètric en el qual el canvi de color -en aquest cas, a roig- indica la presència de gluten en l'aliment. “El procés és molt senzill: prenem una mostra d'aliment, la triturem, extraiem l'ADN i amplifiquem. Una vegada preparada la mostra, la mesclem en un vial amb nanopartícules d'or, que actuen com a revelador i, en tot just 10 minuts, està llesta per a mesurar i és ací on entra en joc el telèfon mòbil”, apunta Tortajada.

De manera similar als test d'antígens tan en voga actualment, per a l'anàlisi de l'aliment amb aquest mètode de la UPV basten tres gotes de la mostra, que es depositen sobre una membrana de plàstic, i a la qual se'ls fa una foto amb el mòbil. “A partir d'apps disponibles en el mercat, podem descompondre el color en els tres colors primaris: roig, verd i blau -descomposició RGB. Com més roig estiga més concentració de gluten hi haurà en aqueix aliment. Així, d'aquesta manera ràpida i senzilla podem arribar a detectar la presència o no de gluten en l'aliment, i fins i tot el seu nivell de concentració”, destaca Tortajada.

Evitar fraus en productes carnis

A més de per a la detecció de gluten, l'equip de l'Institut IDM ha aplicat aquest nou test per a evitar fraus en la indústria alimentària, en concret, per a detectar possibles adulteracions de productes carnis.

“Durant l'elaboració d'uns certs productes carnis, per a millorar les seues propietats, s'afigen cereals, si bé la normativa estableix un límit. En el nostre cas, apliquem el test per a la detecció d'un gen específic d'aquests cereals, amb l'objectiu de controlar que no superara aqueixa quantitat màxima”, explica Luis A. Tortajada.

Per a l'investigador de la UPV, els resultats obtinguts en els seus laboratoris en tots dos casos “demostren que el sistema de biodetecció desenvolupat és molt competitiu, i que permetria un millor control dels productes. Es tracta d'un sistema que respon a les demandes de la indústria alimentària i dels consumidors i que contribueix a garantir la qualitat dels aliments en tot moment, seguint l'estratègia “from Farm to fork, o el que és el mateix, des de la granja fins a la forqueta, fins que arriba a les nostres taules”, conclou Tortajada.

Referència

Luis A. Tortajada-Genaro, María Isabel Lucío, Ángel Maquieira, Fast DNA biosensing based on isothermal amplification, unmodified gold nanoparticles, and smartphone detection, Food Control, Volume 137, 2022, 108943, ISSN 0956-7135,https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.108943

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv