- -
UPV
 

DeteCCovid, ja a la disposició de les autoritats sanitàries

La UPV desenvolupa una eina de rastreig anonimitzat de mòbils per a detectar el risc de contagi de COVID-19

[ 23/04/2020 ]

Un equip investigador de l'institut IVRIA (VRAIN en anglès) de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha desenvolupat DeteCCovid, una eina informàtica basada en un algorisme que, rastrejant els telèfons mòbils de forma totalment anonimitzada, ajudaria a detectar les persones que han estat pròximes a una usuària o usuari contagiat amb COVID-19 i classificaria el risc de contagi (molt alt, alt, etc.) en funció de la proximitat a què hagen estat i la duració del contacte. Es tracta d'un desenvolupament, a escala de laboratori, que l’equip investigador posa a la disposició de les autoritats sanitàries per a la gestió de la pandèmia.

Vicent Botti, director del Grup de Tecnologia Informàtica i Intel·ligència Artificial (GTIIA) i de l'institut IVRIA, assenyala que, segons el personal expert en salut pública, “posar-se en contacte amb persones que poden haver estat exposades a un cas conegut de COVID-19 és un dels passos més importants per a contenir futurs brots, però com fer-ho és complicat. El rastreig de contactes dels telèfons mòbils és una possible solució per a poder realitzar una detecció precoç de possibles contagis, i a això pretén contribuir DeteCCovid”.

DeteCCovid s'ha incorporat a U-TOOL, l'eina informàtica desenvolupada el 2016 pel mateix equip investigador de la UPV, que permet una ràpida anàlisi de l'activitat a través de la participació de la ciutadania en les xarxes socials.

Dades proporcionades a través d'una app i operadors de telefonia mòbil

L'algorisme de DeteCCovid utilitza sèries de dades proporcionades per diverses fonts. D'una banda, de forma col·laborativa i anònima mitjançant el GPS en una app que les ciutadanes i els ciutadans voluntaris poden instal·lar en el seu mòbil, i d’una altra, mitjançant dades, també anònimes, proporcionades per operadors de telefonia mòbil. “Aquestes sèries de dades, consistents en parelles de coordenades més instants de temps, són emmagatzemades un màxim de 21 dies, temps suficient per a evitar el risc de contagi”, apunta Javier Palanca, investigador del GTIIA de l’IVRIA de la UPV.

Sobre el seu funcionament, l’equip investigador de la UPV explica que l'app de l'usuari o usuària enviaria cada minut, de forma segura, la seua posició a un núvol de l'autoritat sanitària. I, així, quan l'autoritat sanitària diagnostique una persona positiva en COVID-19, ho notificaria en DeteCCovid i obtindria, com a resultat, els identificadors anònims de les persones que han compartit espai en un mateix interval temporal. Amb aquesta finalitat, segons explica Javier Palanca, DeteCCovid utilitza una projecció tridimensional (espai, temps) i etiqueta cada identificador anònim amb un risc de contagi a partir de la informació del lloc on es va produir i l'interval de temps (dia, hora, minuts) en què es va donar.

“La classificació d'un ciutadà com a contagiat”, apunta Botti, “dependrà únicament i exclusivament de l'autoritat sanitària, que seria també la responsable de contactar –quan resulte adequat– amb les persones en risc de contagi, i dur a terme els tests o adoptar les estratègies de confinament apropiades per a elles".

Un sistema verificat amb més de 2.000 milions de tuits geolocalitzats

El director de l'institut IVRIA de la UPV assenyala que el sistema ha sigut testat, per a altres aplicacions, amb més de 2.000 milions de piulades geolocalitzades durant els últims cinc anys. “En no tenir accés a dades reals (això serà possible quan l'aplicació siga distribuïda a la població), hem emprat aquests tuits com a alternativa per a la validació. Les piulades representen dades reals de persones reals amb localitzacions reals i, per tant, permeten inferir el funcionament amb dades massives com serien les de les app o els teleoperadors. Per això, una vegada validada, posarem DeteCCovid a la disposició de les autoritats sanitàries, amb l'objectiu de contribuir al control i la gestió d'aquesta pandèmia”, conclou Botti.

Més informació

Notícies destacades


Hola! Hola!
El curs 2024-2025 arranca en la UPV amb un missatge: ací, tu eres l'estrela
ARWU 2024 ARWU 2024
El rànquing de Xangai reconeix un any més la UPV com a millor politècnica d'Espanya
ERC Advanced Grant ERC Advanced Grant
El Consell Europeu d'Investigació finança un projecte de l'ITQ, liderat per Hermenegildo García, per avançar en la descarbonització
Referenciarà el preu per m² Referenciarà el preu per m²
La Càtedra Observatori de l'Habitatge UPV, clau en el nou Decret d'Habitatge de Protecció Pública presentat per la Generalitat Valenciana
Un estudiant de doctorat de la UPV, premiat Un estudiant de doctorat de la UPV, premiat
Abdullah Al-Droubi cursa actualment el Programa de Doctorat en Administració i Direcció d'Empreses a la Universitat Politècnica de València
Pedalant amb Dones de ciència Pedalant amb Dones de ciència
La UPV i l'Ajuntament de València arranquen la tercera edició de les rutes guiades amb bicicleta per murals de Dones de Ciència



EMAS upv