Un equip d'investigadors de l'Institut per a la Gestió Integrada de zones Costeres (IGIC) del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i de les universitats de Lleida i del País Basc ha dut a terme diferents proves de camp per a mesurar-ne l'estat de salut actual de la conca del Xúquer.
Aquests treballs s'emmarquen dins de l'SCARCE, un ambiciós projecte d'investigació coordinat per l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IDAEA-CSIC) de Barcelona. L'objectiu d'aquest Institut es descriure i preveure la rellevància dels impactes del canvi global sobre la disponibilitat de l'aigua, la qualitat i el servei ecosistèmics de les conques mediterrànies de la Península Ibèrica, així com els impactes que tenen en la societat i en l'economia.
En concret, l'estudi es centra en les conques del Llobregat, l'Ebre, el Guadalquivir i el Xúquer. Hi participen 12 grups científics espanyols amb més de cent investigadors i líders en diverses disciplines com la hidrologia, la geomorfologia, la química, l'ecologia, la enginyeria i la modelització.
Les proves desenvolupades pels investigadors de la UPV, la UdL i la UPV/EHU s'han centrat a conèixer les característiques dels cabals i la morfologia, en diversos punts de la conca del Xúquer. En concret, han agafat les primeres mostres per a analitzar els tipus de sediments dels rius i els canvis que s'hi produeixen.
A partir d'això i en col·laboració amb investigadors de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient (IEAMA) de la UPV, estudiaran també com aquests canvis poden incidir directament en la morfologia dels rius i, en conseqüència, als hàbitats aquàtics i als boscos de ribera. Aquests canvis podrien alterar hàbitats d'importància per a especies amenaçades, com la madrilla del Xúquer o d'altres espècies aquàtiques, que els investigadors de l'IGIC fa anys que estudien.
Notícies destacades