Un dia més, Ainhoa s'alça a les 7.00 h per a anar al campus i prosseguir amb els seus estudis de biotecnologia. Ho fa des de la residència d'estudiants Nido Living, la seua llar durant tres setmanes. La UPV n’ha gestionat el reallotjament (i el d'altres 13 estudiants) perquè des d'Algemesí li resultava impossible acudir a les classes, ja que els dos cotxes familiars han quedat inutilitzables. La UPV també li ha prestat un ordinador portàtil, després que la riuada s'emportara el seu.
Ainhoa forma part de la llista de 334 estudiants de la UPV amb un grau d'afectació significatiu per la DANA; és a dir, amb serioses dificultats per a reprendre la normalitat de les seues classes i de les seues vides.
La Universitat Politècnica de València tracta d'ajudar aquest estudiantat a través de diferents iniciatives, conscient que cada situació és diferent i planteja, fins i tot, un repte particular. Una d'elles és la del préstec d'ordinadors portàtils. Baix la coordinació del Centre d'Atenció a Usuaris Informàtics (ASIC) i l'Escola d'Informàtica (ETSINF), compta amb 70 unitats a la disposició de l'alumnat que el necessite. La qüestió és que hi ha molts altres fronts oberts (i més profunds) als quals atendre.
La pèrdua material és, en nombrosos casos, més que evident. En resposta a aquestes situacions, el passat 12 de novembre la UPV va aprovar elevar a 1,5 milions d'euros la partida d'ajudes d'Acció Social (ASO SOBREVINGUDA DANA 2024), principalment per a l'estudiantat que haja patit perjudicis econòmics a conseqüència de la DANA.
A més, els i les estudiants tindran la possibilitat de ser beneficiaris d'una exempció total o parcial dels preus públics per serveis acadèmics, així com una ajuda addicional que podria arribar fins a 2.500 euros, en funció de la gravetat dels danys patits. El termini per a sol·licitar aquesta ajuda de la UPV finalitza el 16 de desembre.
Estefhany ja ha emplenat la seua sol·licitud, i confia a rebre el suport econòmic que li permeta continuar el Màster Universitari en Edificació. El seu marit, Chrystian, realitza el Màster Universitari en Enginyeria Estructural i Geotècnia.
Aquesta família hondurenya que, a més, té una filla d'un any, està en una situació molt complicada perquè l'habitatge en què residien a Alfafar ha quedat arrasat. En l'actualitat, viuen a casa d'una familiar lluny de València després de passar tres setmanes reallotjats, com en el cas d'Ainhoa. Els seus companys i companyes de màster han arreplegat diners per a ajudar-los a afrontar les primeres despeses inesperades.
“Per com ens vam veure afectats, admet que creia haver perdut el meu curs de màster, però ara mateix podem continuar rebent les nostres classes sense retardar-nos en cap curs”, comenta. L'objectiu és que ella o el seu marit reben el visat i troben un treball. Això, al costat de l'ajuda ASO SOBREVINGUDA DANA 2024 que esperen rebre, els permetria costejar-se els estudis i reprendre'ls amb total normalitat, com és la seua intenció.
En una situació igual de precària es troba Mingxiu. Aquesta jove estudiant d’ADE i Telecomunicacions continua, un mes després, centrada en les labors de neteja i reconstrucció per a tractar de salvar alguna cosa del comerç que té la seua família a Alfafar. “El que més em preocupa ara són els exàmens perquè no he tingut temps de seguir les classes ni estudiar, però entenc que s'han fet tots els possibles per retardar les classes”, comenta. Sobre aquest tema, s'està estudiant la millor opció per a modificar i ampliar els terminis per a les avaluacions i el tancament d'actes del primer semestre.
En paral·lel a l'ajuda directa, la UPV ha informat mitjançant correu electrònic a tot l'estudiantat amb domicili als municipis afectats la possibilitat de sol·licitar un fraccionament superior al màxim establit (8 mesos) o, fins i tot, un ajornament dels pagaments pel que fa al pagament de la matrícula. Aquesta funcionalitat està ja activa a la Secretaria Virtual de la seua intranet, dins de l'apartat de sol·licituds.
De la mateixa manera, s'ha ampliat al 17 de desembre la data límit de què disposen els centres per a autoritzar l'anul·lació completa de matrícula o d'assignatures del quadrimestre A.
Una altra de les línies d'ajuda implantada és la que es refereix a les ajudes de menjador. La mesura consisteix a no realitzar cap control respecte dels vals consumits durant el període comprès entre l'1 d'octubre de 2024 i el 31 de gener de 2025. Per tant, no serà revocada cap ajuda en aquest període. Aquest apartat es pot consultar al web de la unitat de Beques: CONVOCATÒRIA Ajudes Menjador 2024-2025.
Al costat d'aquestes, hi ha un altre tipus d'ajudes puntuals, com són la tramitació com a deterioració, és a dir sense cap tipus de cost, de les peticions de duplicats de títols danyats per la riuada, l'afectació de la qual és impossible de determinar en aquests moments. El que sí resulta fàcilment deduïble ara per ara és que queda moltíssim a fer i molts esforços i recursos a seguir mobilitzant.
Notícies destacades