- -
UPV
 

Quant val tenir vistes a la mar o la proximitat a la platja?

Investigadors de la UPV desenvolupen un nou mètode que permet obtenir la valoració econòmica d'intangibles del paisatge

[ 30/10/2024 ]

Quant val tenir vistes a la mar o la proximitat a la platja? Aquests són només dos dels paràmetres que es poden obtenir amb un nou mètode desenvolupat per investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), que permet valorar econòmicament els elements intangibles del paisatge. El seu estudi l'ha publicat recentment la revista Ocean and Coastal Management.

En el seu treball, els investigadors Ricardo Martín i Víctor Yepes se centraren en la valoració econòmica d'elements no tangibles del paisatge en els ports esportius, “un factor clau, però sovint subestimat en la planificació i sostenibilitat de les infraestructures costaneres”, apunten.

El mètode desenvolupat per l'equip de la UPV permet quantificar com les característiques no tangibles del paisatge, com ara les vistes a la mar, la tranquil·litat i l'exclusivitat, influeixen en el valor econòmic dels ports esportius i el seu entorn.

En el cas estudiat - Marina del Este, a La Herradura (Granada)- aquests factors contribueixen amb un 7,91% al valor total del port, la qual cosa equival a més de dos milions d'euros. “Això demostra que els elements intangibles, encara que no es comercialitzen directament, influeixen de manera crucial en el valor d'aquests espais”, destaca Víctor Yepes.

Mètode de preus hedònics

La investigació va utilitzar el mètode de preus hedònics (HPM, per les seues sigles en anglès) per a estimar el valor econòmic dels elements paisatgístics intangibles de la Marina del Este.

Els preus hedònics permeten desglossar el valor d'una propietat en funció d'atributs específics, tant estructurals (nombre d'habitacions, grandària de la terrassa, presència d'aire condicionat) com intangibles (proximitat a la platja, vistes panoràmiques a la mar o a les muntanyes). L'equip de la UPV va recopilar dades sobre les transaccions immobiliàries de la zona durant l'any 2023, i va analitzar un total de 97 propietats.

Resultats

Els resultats de l'estudi constaten que els elements intangibles del paisatge són factors determinants a l'hora de valorar les propietats costaneres. “De fet, la proximitat a la platja pot augmentar el preu d'un habitatge un 0,21% per cada 1% que es redueix la distància, i les vistes àmplies a la mar poden incrementar-ne el valor fins a un 14%, apunta Ricardo Martín. En total, l'estudi va concloure els actius intangibles paisatgístics representen més de 2,4 milions d'euros, la qual cosa equival al 7,91% del valor total de la marina.

“Valorar els elements intangibles és crucial, ja que aspectes com són la bellesa del paisatge, la tranquil·litat o les vistes a la mar generen un valor econòmic real, encara que no es comercialitzen directament. En quantificar aquests aspectes, demostràrem que tenen un impacte en el preu de les propietats i en l'atracció de visitants o residents. Això és especialment rellevant per als gestors i polítics, ja que els permet justificar les inversions en la conservació d'aquests entorns”, apunta Víctor Yepes.

Aplicable també al patrimoni natural i cultural

El mètode desenvolupat pels investigadors de la UPV pot aplicar-se a altres llocs, tant naturals com culturals. Per exemple, es podria utilitzar per a valorar els intangibles d'una catedral històrica, una platja o un parc natural com és l'Albufera de València.

“En tots aquests casos, elements com la bellesa escènica, la tranquil·litat o el valor cultural contribueixen al benestar dels visitants i residents, i tenen un impacte econòmic indirecte. Valorar aquests intangibles ajuda a prendre decisions informades sobre la seua conservació, i mostra que, encara que no es compren ni venguen en el mercat, tenen un valor que justifica invertir en la seua protecció i manteniment. Això assegura que aquests patrimonis continuen sent una font de beneficis econòmics i socials”, conclou Víctor Yepes.

Referència

MARTÍN, R.; YEPES, V. (2024). Valuation of landscape intangibles: Influence on the marina management. Ocean & Coastal Management, 259, 107416. DOI:10.1016/j.ocecoaman.2024.107416

Notícies destacades


4a Edició del concurs 'El teu grau UPV en TikTok' 4a Edició del concurs 'El teu grau UPV en TikTok'
29 abonaments per als millors festivals, més de 600 descomptes per a viure la música en directe i 61 dessuadores UPV per a marcar estil per als millors vídeos sobre el grau que estudies a la UPV. Participa!
Sant Joan arriba als Estats Units Sant Joan arriba als Estats Units
La investigadora Pilar Bosch explica el procés de restauració a l'Institut Tecnològic de Massachussets, a Washington i a Nova York
Microcredencials en sostenibilitat i energies renovables Microcredencials en sostenibilitat i energies renovables
La UPV participa en aquest projecte internacional per a capacitar alumnat, professionals i personal investigador en la revolució de la sostenibilitat
Guardonada als EUA Guardonada als EUA
Pilar Baldominos, doctora per la UPV, ha rebut el Harold M. Weintraub Graduate Student Award per la seua investigació contra el càncer inspirada en "La guerra de les galàxies"
Carrera Sant Lluís-Rafael Albiñana i Nador-Miraculosa, guanyadores Carrera Sant Lluís-Rafael Albiñana i Nador-Miraculosa, guanyadores
Curie, Goodall, Tereshkova i la investigació contra l'ELA, grans protagonistes de la segona edició de "La Ciència a les Falles"
10 nous patrons 10 nous patrons
Altadia, Argimiro Joyeros, Ascires, Autoliv, Aznar Innova, Femeval, Foredu, Hospicare, Maxlinear i Stadler s'incorporen a la Càtedra STEAM



EMAS upv