L’investigador de la Universitat Politècnica de València Luis Guanter Palomar ha rebut la Distinció de la Generalitat al Mèrit Científic, en reconeixement de la seua excel·lència investigadora en el desenvolupament de mètodes satel·litaris per a aplicacions mediambientals. Guanter va arreplegar aquesta distinció en el marc dels actes institucionals celebrats amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana.
“Per a mi és un autèntic orgull i una gran alegria, pel reconeixement que suposa, fonamentalment, al treball que estem fent des del nostre grup a la UPV, però també per la visibilitat que dona al nostre camp d’investigació, que són les ciències mediambientals”, destaca Luis Guanter.
Actualment, Luis Guanter és el responsable del grup de teledetecció terrestre i atmosfèrica (LARS) de l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València. Llicenciat en Física i doctor en Física Ambiental per la Universitat de València, després d’haver ocupat diversos llocs postdoctorals al Regne Unit i Alemanya es va incorporar l’any 2019 a la Universitat Politècnica de València a través del Pla d’atracció de talent d’aquesta Universitat.
“La investigació és la meua passió, sobretot per la part tècnica i per poder treballar braç a braç amb els companys i companyes del meu grup. Jo gaudisc amb la ciència, perquè a més crec que és molt important per a la societat; sens dubte, no puc pensar en un treball millor”, assenyala Luis Guanter, que anima totes les persones que vulguen dedicar-se a la recerca a “apostar per això. És un camí dur, perquè estabilitzar-se és complicat, perquè necessites mobilitat... però val molt la pena”.
Autor de més de cent publicacions científiques, Luis Guanter és científic sènior en l’organització mediambiental Environmental Research Fund. L’any 2023 va rebre el premi internacional Frontiers Planet, que reconeix el treball de científics i científiques d’arreu del món per a assegurar el futur del planeta. I al gener d’enguany va ser distingit, per cinquè any consecutiu, com un dels investigadors més influents en l’àmbit de les ciències de la Terra.
El grup d’investigació que dirigeix Luis Guanter treballa en l’ús de tècniques d’espectroscòpia d’imatge amb instruments a bord de satèl·lits per a la detecció i el monitoratge d’emissions de metà a nivell global, i col·labora amb institucions internacionals com ara l’Agència Espacial Europea (ESA), la NASA i el Programa de les Nacions Unides per al medi ambient (PNUMA). La informació obtinguda a través d’aquests estudis i mesuraments permet avançar en la detecció dels punts o infraestructures responsables de les majors fugides de metà a escala mundial.
“La detecció d’emissions de metà en el planeta és de gran importància. Parlem d’un gas perillós, amb un potencial de calfament del planeta per molècula major que el diòxid de carboni, responsable d’aproximadament un terç del calfament global. Per tant, és de summa importància detectar-lo, per a tractar de mitigar les emissions, sobretot en aquells sectors en els quals és més fàcil fer-ho, com pot ser la indústria del gas i del petroli”, explica Guanter.
Actualment, l’investigador de la UPV treballa en les proves d’un satèl·lit de l’ONG Environmental Research Fund dedicat al metà, llançat al maig passat, i les dades del qual seran públiques cap a finals d’enguany.
Notícies destacades