El Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana acull, fins el dimarts que ve 15 d'octubre, l'exposició “Retorn del Sentiment 13.0”, mostra que convida els visitants a gaudir els resultats del treball conjunt realitzat entre estudiants del Grau d'Enginyeria Industrial i Desenvolupament de Producte de la Universitat Politècnica de València (UPV) i empreses artesanes de la Comunitat Valenciana de reconegut prestigi.
L'exposició, que té en compte aspectes clau de l'economia circular, ha generat productes desenvolupats sobre la base de la relació tecnologia-ofici, que ha obtingut resultats singulars amb criteris sostenibles.
Tal com expliquen els professors del Departament de Dibuix de la UPV, Manuel Martínez Torán i Emilio Espí, comissaris d'aquesta mostra, “la relació art-artesania no sols s'ha reflectit en diferents exposicions en galeries i museus del món, sinó que també ha arribat a les botigues més assenyalades de museus reconeguts que volen oferir un producte de major significat relacionat amb les noves expressions del disseny mundial i amb les interpretacions de l'obra pictòrica o escultòrica exposada a les seues instal·lacions”.
És així, amb les experiències en aquest sentit de museus com el Thyssen o El Prado com a referències, una trentena d'estudiants de la UPV ha pres com a punt de partida inspiracional obres del patrimoni artístic valencià, peces d'autors com Sorolla, Pinazo, Muñoz Degrain, Julio González, Arp o Equip 57, a partir de les quals han dissenyat peces útils o decoratives que els artesans, de la seua mà, han convertit en realitat.
Julia Rodrigo, una de les estudiants participants, reconeix que ha sigut “tremendament satisfactori” formar part del projecte. El seu producte, “un suport per a violoncels que actua com a amplificador”, està basat “en el fet que el metall i la fusta de la peça permeten prolongar i mantenir el so de l'instrument, i augmentar-ne la qualitat sonora. Poder treballar amb artesans de gran nivell, en el meu cas de la branca de la lutieria, m'ha permès entendre molt millor com de meticulós pot ser treballar la fusta. A més, hem pogut convertir els nostres dissenys per primera vegada en una cosa tangible i completament funcional, i enllaçar-nos així una mica més amb el món del disseny”, afirma.
La mostra, reconeguda com a esdeveniment destacat per la València Disseny Week impulsada per l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, ha provocat col·laboracions que han derivat ja en la comercialització de dos dels projectes, que han sigut arreplegats, al costat de tots els altres, en un catàleg dissenyat i coordinat per tres estudiants de la Facultat de Belles Arts -Edna Ain de Lara, Mar Cases i Sebastián Gantz-, i finançat pel Centre d'Artesania.
Els dissenys han sigut realitzats per Adrián Calero, Alain Ferrer, Alejandra Palacios, Andrea Borruey, Andrea Parra, Álvaro Selma, Carla Gascó, Carles Albert, Carlos Martínez Callejas, Carmen Roselló, Clara Isabel Vercher, Claudia Aviñó, Claudia del Palacio, Claudia San Miguel, Cristina Acevedo, Elisa Appolloni, Isabel del Carmen Vargas, Julia Rodrigo, Julia Santamarina, Julia Álvarez, Laura Alcántara, Lola Puertos, Lucía Leo, Lucía Pérez Llopis, Manuel Vega, Marcos Gómez Villaescusa, Miranda Prats, Pablo Fernández Fraga, Sofía Hernández Gonzálvez, Sofía Lucas i Valeria Márquez, tots ells estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial de la UPV.
Per part seua, els artesans que han intervingut en el projecte són Amparo Delgado, Ángel Blay, Antonio Sempere Payá, Chocolates Rafael Andreu, Orfebres Peris Roca, Jessie Torremocha Javaloyes, Jose Ángel Llopis, El Drac del Cabanyal, Luz Trujillo Gutiérrez, María de Andres, Mª Teresa Miñana Molla, Miguel Ángel Bertomeu, Moon de Val, Mármoles Mabello, Piró Orfebres, Ritual Ceramics, Sara Sorribes Ibáñez, Sonia Alicia Flores Cocio, Tiziana Chiara, Trencadís, Trini Dani Ceramistes, València Violins i Xana Piel y Madera.
“RDS 13.0” pot visitar-se, amb lliure accés, de dilluns a divendres, entre les 9.30 i les 19 hores.
L'accés al Centre d'Artesania de la CV es realitza per la plaça per als vianants del Museu Valencià de la Il·lustració de la Modernitat (MuVIM).
Notícies destacades