- -
UPV
 

Compromís amb l'I+D+I

La Universitat Politècnica de València, líder en producció de patents universitàries en tot el país

[ 10/09/2024 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV) és la primera universitat d'Espanya en patents presentades i la segona entitat de tot el país, només per darrere del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), segons l'últim informe anual de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques “L'OEPM en xifres 2023”.

En 2023, la Universitat Politècnica de València va sol·licitar un total de 31 patents, millorant notablement els números de 2022, en el qual en sol·licità 24.

“Aquestes xifres no sols demostren el nostre compromís continu amb la I+D+I, sinó que també consoliden la nostra posició de lideratge en l'àmbit universitari i científic a Espanya. El fet que la UPV haja sol·licitat 31 patents en 2023, que millora manifestament les nostres xifres de l'any anterior, és un clar indicador de la qualitat i l'impacte del nostre treball. Ser la primera universitat i segona entitat de tot el país només per darrere del CSIC, és testimoniatge de la nostra excel·lència en I+D+I i ens motiva a continuar avançant i superant nous reptes”, destaca Salvador Coll, vicerector d'Innovació i Transferència de la UPV.

Desglossament xifres UPV

De les patents presentades per la UPV, set són del sector d'energia -inclou tant producció com eficiència energètica; sis d'alimentació i altres tantes de química; cinc estan relacionades amb l'àrea de salut; tres amb construcció, dues amb indústria; una amb en el sector de les TIC i una altra amb medi ambient.

I per estructures d'investigació, destaca en primer lloc l'Institut de Tecnologia Química (ITQ, OPV-CSIC), amb sis patents sol·licitades, seguit de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (ANEUM), amb cinc; l'Institut d'Enginyeria Energètica (IEE), amb quatre; i l'Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments-FoodUPV, que en va presentar tres.

L'Institut Universitari d'Automàtica i Informàtica Industrial (Institut ai2), el Centre de Tecnologia Nanofotònica (NTC), l'Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó (ICITECH) i el Departament d'Enginyeria Tèxtil i Paperera (DITEXPA) del campus d'Alcoi en presentaren dues cadascun.

I completen el total de patents sol·licitades per la UPV en 2023 l'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular (I3M, UPV-CSIC), l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM), el Departament de Comunicacions, Institut Universitari d'Investigació en Tecnologia de Materials (IUTM) i el Departament d'Enginyeria Rural i Agroalimentària, amb una cadascun.

“Estar al capdavant d'aquest informe és de summa importància, perquè proporciona reconeixement i prestigi que atrau més talent i més recursos, però també innovació i competitivitat, perquè les patents són un indicador clau de la capacitat innovadora. Això ens permet estar generant constantment noves idees i tecnologia que poden tenir un impacte en la societat i en l'economia. A més, aquest lideratge estimula la transferència de coneixement, afavoreix l'atracció d'inversions i fomenta la investigació i la innovació en la nostra universitat. En definitiva, impulsa el creixement i el desenvolupament en múltiples dimensions, que beneficia la universitat, la comunitat científica i la societat en general”, conclou Salvador Coll.

La Comunitat Valenciana, la segona amb més patents

Per comunitats autònomes, la Comunitat Valenciana se situa en segon lloc (16,6% del total de sol·licituds presentades), per darrere de la Comunitat de Madrid (24,7%) i per davant d'Andalusia (14,9%) i Catalunya (13,4%). Aquestes quatre comunitats suposen el 69,6% de la totalitat de les sol·licituds presentades per residents.

Notícies destacades


Benvinguda universitària! Benvinguda universitària!
La UPV organitza una festa per a celebrar l'inici del curs amb música, paella gratis i fira de Generació Espontània
Plena ocupació en telecomunicacions Plena ocupació en telecomunicacions
La UPV ha acollit la reunió de la Conferència de Directors d'Escoles de Telecomunicació per a coordinar la formació en aquest àmbit a Espanya
Referent internacional Referent internacional
Mariano Alcañiz, director de l'institut Human-Tech de la UPV, triat veu autoritzada per la Unió Europea sobre IA
DELVE DELVE
La Facultat de Belles Arts qüestiona la relació local-global en una mostra amb obres d'Helena Goldwater, Lucia Imaz King, Mochu, Mia Taylor, Javier Olivera i Pak Keung Wan
Nou projecte per a avançar en tractaments contra l'ELA Nou projecte per a avançar en tractaments contra l'ELA
Juan González Valdivieso, investigador del CBIT-UPV, rep una beca Marie Curie per a millorar els tractaments en pacients amb Esclerosi Lateral Amiotròfica
Naix l'Observatori d'IA i Diversitat Naix l'Observatori d'IA i Diversitat
Ineco i la UPV promouen el desenvolupament i ús responsable de la intel·ligència artificial per a fomentar un enfocament humà i ètic en la seua implementació



EMAS upv