Un equip de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha descobert un nou mètode natural per a protegir les plantes de tomaca de l'atac de bacteris.
En un recent estudi, publicat en portada per la revista Plant Physiology, l'equip de l’IBMCP ha identificat un nou compost volàtil ?conegut com a alfa-terpineol?, que protegeix eficaçment les plantes del Pseudomonas syringae, un bacteri patogen que provoca greus danys en diversos cultius. Aquesta troballa podria revolucionar els tractaments fitosanitaris en proporcionar una protecció de les plantes natural i molt efectiva.
Julia Pérez-Pérez, doctoranda a la UPV i coautora de l'estudi, explica que igual que en la interacció humana, les plantes tenen la seua pròpia manera de comunicació i defensa. “Emeten compostos volàtils per a alertar les seues veïnes del perill i utilitzen el sentit de l'olfacte per a percebre el missatge”.
Per a il·lustrar-lo, Pérez-Pérez afegeix: “Imaginem un camp de tomaques on el bacteri penetra en les fulles d'una planta mitjançant els estomes. A mesura que es propaga, la planta es defensa de l’atac i allibera a l'aire volàtils com el terpineol. Tant altres parts de la mateixa planta com les veïnes ‘oloren' aquest missatge químic i tanquen ràpidament els seus estomes, per a impedir l'entrada del patogen i protegir així el cultiu”.
Aquest mateix equip de l’IBMCP ja patentà i llicencià amb l'empresa Meristem un altre compost volàtil, el HB, que també protegeix les plantes. Ara, amb el descobriment del terpineol, compten amb un nou mètode per a enfortir la resistència dels cultius. “Tots dos compostos formen part del que anomenem l'aroma de la resistència, que simbolitza l'olor de la supervivència per a les plantes de tomaca”, afegeix Pérez-Pérez.
Segons destaca l'equip de l’IBMCP, l'aplicació tant del terpineol com del HB seria molt senzilla i versàtil: poden polvoritzar-se directament sobre les plantes o aplicar-se mitjançant dispositius difusors. De fet, a través d'un projecte que estan duent a terme en col·laboració amb l'empresa Meristem, i amb el finançament del CDTI, estan explorant possibles sinergies entre aquests i altres compostos volàtils per a activar la resposta defensiva de les plantes de manera eficient i molt barata.
“L'ús d'aquests compostos ofereix al sector agrícola una nova alternativa econòmica, ràpida i de gran efectivitat per a millorar el rendiment d'un cultiu tan important com és la tomaca”, afirma Purificació Lisón, investigadora de l’IBMCP i professora del Departament de Biotecnologia de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSEAMN) de la UPV i coautora també de l'estudi.
A més, aplicar aquests compostos en els tractaments agrícoles reduiria també l'ús de compostos químics en el camp. “Això no solament és beneficiós per al medi ambient, sinó que també promou una agricultura més sostenible”, afegeix Mª Pilar López Gresa, investigadora també de l’IBMCP i professora de l’ETSEAMN.
I, segons destaquen les investigadores, aquesta estratègia natural podria servir com a barrera protectora no sols contra bacteris, sinó també contra altres infeccions i fins i tot per a protegir les plantes dels efectes de la sequera.
“Aquest descobriment és un avanç significatiu en la protecció de cultius; ofereix una solució natural, efectiva i respectuosa amb el medi ambient per als desafiaments agrícoles actuals”, conclouen les investigadores de l’IBMCP.
Pérez-Pérez J, Minguillón S, Kabbas-Piñango E, Payá C, Campos L, Rodríguez-Concepción M, Espinosa-Ruiz A, Rodrigo I, Bellés JM, López-Gresa MP, Lisón P. Metabolic crosstalk between hydroxylated monoterpenes and salicylic acid in tomato defense response against bacteri. Plant Physiol. 2024 Jun 28;195(3):2323-2338. doi: 10.1093/plphys/kiae148.
Notícies destacades