Mantenir-se durant els pròxims anys com a referent a Espanya i Europa en el desenvolupament i implementació de xips fotònics, i continuar acompanyant a l'ecosistema de fotònica integrada, requereix emprendre un procés de canvi cultural i implantar procediments de qualitat rigorosos que siguen propis de la indústria tecnològica més avançada i que asseguren la sostenibilitat de la instal·lació a llarg termini.
Amb aquest propòsit s'ha elaborat el Pla Estratègic 2024-2026 del centre ICTS Micronanofabs-NTC, una Instal·lació Científica i Tecnològica Singular (ICTS), situada a la Universitat Politècnica de València (UPV), i finançada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (MINCIU). Aquesta ICTS ofereix serveis tecnològics avançats de micronanofabricació i test de xips fotònics per a aplicacions d'aquesta tecnologia en diferents àmbits com la intel·ligència artificial, la realitat augmentada, comunicacions d'alta velocitat, computació quàntica i els sensors per a agroalimentació i salut.
Els xips fotònics són similars als electrònics que es troben a l'interior dels nostres telèfons intel·ligents, però funcionen amb llum en lloc d'electricitat. Al no necessitar resistències o transistors per a transportar la informació, sinó components fotònics com guies d'ones o làsers, permeten:
- Majors velocitats de transmissió de dades, cada vegada més necessàries en els centres de dades que suporta els serveis en el núvol.
- Major velocitat de processament d'informació, un aspecte requerit pels algorismes d'intel·ligència artificial.
- Reduir el consum energètic significativament en comparació amb l'electrònica, la qual cosa permet continuar creixent en l'ús de tecnologies avançades de manera sostenible.
A tenor dels seus avantatges, veiem com les peces (els països) es posicionen dins d'un tauler en el qual les universitats, els centres d'investigació i les empreses exerceixen una funció clau. L'activitat de fabricació de xips fotònics va arrancar en 2009, encara que no va ser fins a 2014 quan el MINCIU va aprovar la creació de Micronanofabs, amb categoria d’ICTS. La UPV es va incorporar al costat de la Universitat Politècnica de Madrid i el Consell Superior d'Investigacions Científiques a aquesta Instal·lació.
“Per a la Universitat Politècnica de València l'aliança amb Micronanofabs és clau per diferents motius, sense anar més lluny ens posiciona com el pol més important d'Espanya en nanofotònica. Tenim la major concentració d'empreses, la majoria generades en la UPV, dedicades a aquesta tecnologia. Tot això repercuteix en l'enorme potencial de València dins del PERTE Xip (Projecte Estratègic de Microelectrònica i Semiconductors del Govern), sosté el rector de la UPV, José E. Capilla.
La nova aposta que impulsen la UPV i ICTS Micronanofabs-*NTC per a abordar els reptes que refereixen tant als sectors industrials com a l'acadèmia, passa pel desplegament d'aquest Pla Estratègic 2024-2026, que busca que les operacions i procediments de l’ICTS s'alineen i, en certa manera, s'anticipen a les demandes i exigències d'un sector tan canviant com disruptiu.
Els pilars sobre els quals descansa aquest Pla Estratègic per a ICTS Micronanofabs-NTC són un canvi organitzatiu que possibilite una major professionalització, aconseguir la sostenibilitat financera a llarg termini i desplegar les accions que permeten el seu manteniment com a referent tecnològic a Europa.
“Amb la implantació d'aquest Pla Estratègic ens enfrontem a una sèrie de reptes molt importants en la gestió i operació d'una instal·lació tecnològica molt avançada per a atendre les necessitats creixents i cada vegada més exigents de la Indústria dels Semiconductors. Concretament, en els processos de qualitat, fiabilitat i eficiencia abordats des d'una institució pública com la UPV, amb el marc de gestió i contractació propis del sector públic a Espanya”, defensa Javier Martí, director de la ICTS Micronanofabs-NTC.
Martí afig: “Considerem que és necessari fer aquest pas per a poder continuar acompanyant i impulsant a Espanya i Europa el creixement de l'ecosistema de xips, i especialment el de xips fotònics, donat el paper principal que exerciran els xips en la important transformació digital que es produirà en els pròxims anys”.
La ICTS Micronanofabs-NTC és un centre de serveis tecnològics especialitzat en la fabricació, encapsulat i test de xips fotònics que, a més, impulsa el creixement d'aquesta indústria emergent. En l'actualitat, aquests xips s'empren en àmbits estratègics com l'aeroespacial, la defensa i la ciberseguretat. Més concretament, la seua aplicabilitat abasta tecnologies innovadores com sensors d'alimentació i salut, la computació quàntica i altres com la mobilitat autònoma o el desplegament del 6G. També s'utilitzen per a augmentar les prestacions dels xips microelectrònics, tan necessaris per a abordar els reptes que requereix la intel·ligència artificial (IA).
Aquests serveis s'ofereixen tant en l'entorn acadèmic (universitats i centres d'investigació) com en el de les empreses tecnològiques de la Comunitat Valenciana, resta d'Espanya i Europa, així com en altres països com els Estats Units, on el gegant Google, és un dels seus clients, per citar un cas rellevant.
Notícies destacades