- -
UPV
 

Per a l'OTAN

Un equip de l'institut ai2 participa en el disseny d'un robot detector i detonador de mines antipersones

[ 26/01/2024 ]

Un equip de l'institut ai2 de la Universitat Politècnica de València està participant en un projecte per a desenvolupar un robot multicable l'objectiu del qual és detectar i detonar mines antipersones que hagen quedat en determinades zones després d'un conflicte.

El projecte, que té per títol Multi Cable-Driven Robot for Detecting/Detonating Unexploded Mines and Ordenance, està finançat pel programa Ciència per a la Pau i la Seguretat (Science for Peace and Security, SPS) de l'OTAN. Hi participen universitats d'Espanya, Colòmbia, Itàlia i Eslovàquia, sota la coordinació de la Universitat de Castella-la Manxa.

El robot multicable consisteix en un sistema robòtic que es desplaça sobre una superfície de terreny, sense contacte amb la superfície de terra, subjecte a una instal·lació de cables que permet posicionar el robot de formes diferents. El desenvolupament estarà equipat amb un sistema de visió artificial, un detector i un sistema per a detonar les mines que hagen quedat per explotar.

Marina Vallés, experta en robòtica a l'institut ai2 i investigadora principal del projecte a la UPV, explica que actualment el sistema està en la fase inicial. “Estem estudiant quin tipus de mines hi ha i documentant-nos sobre quins són els materials que s'utilitzen per a fabricar-les, perquè de tot això dependrà el funcionament del nostre robot. La idea és aconseguir un sistema que millore els que actualment s'utilitzen per a detonar aquestes bombes, molt més invasius amb el terreny i la vegetació”, explica la investigadora.

Equip multidisciplinari

L'equip de l'institut ai2 integrat en el projecte se centrarà tant en el desenvolupament del programari com en el disseny del prototip. És per això que en l'equip de la UPV hi ha especialistes amb un llarg bagatge en robots paral·lels, però també d’altres que han participat en nombrosos projectes que integren sistemes de visió artificial.

El projecte durarà fins al 2025 i pretén poder aplicar-se en zones amb gran quantitat de mines antipersones encara per detectar i detonar, com són unes certes regions de Colòmbia, però també dels Balcans o d’Ucraïna.

Notícies destacades


Mekreo, l'èxit d'un projecte de vida Mekreo, l'èxit d'un projecte de vida
Eliminar residus plàstics agrícoles és l'objectiu, des de fa dues dècades, d'Elena Moreno i Miguel García, els dos llicenciats UPV guanyadors del Climate Launchpad Spain 2025
EmoWELL EmoWELL
Un equip de la UPV i la UV crea un videojoc que ajuda a millorar la gestió emocional en gent jove universitària
Profeta a la seua terra Profeta a la seua terra
Dones de Ciència rendeix tribut a Benifaraig a la investigadora Amparo Chiralt
Myko, el futur de la construcció sostenible? Myko, el futur de la construcció sostenible?
Dos estudiants de la UPV, secundats per IDEES, guanyen la 5a edició de l'imaginPlanet Challenge i aconsegueixen la final europea del Climate Launchpad
Referent en l'R+D+I amb segell UPV Referent en l'R+D+I amb segell UPV
L'Institut ai2 de la UPV compleix 25 anys d'investigació amb més de 1000 projectes d'R+D+I a càrrec seu, 37 patents i 4 spin-off
Combustibles més eficients Combustibles més eficients
L'Institut de Tecnologia Química (CSIC-UPV) publica en la revista 'ACS Catalysis' el desenvolupament de nous catalitzadors per a reutilitzar el diòxid de carboni, substància clau en el calfament global



EMAS upv