- -
UPV
 

Estudiants de la UPV participen en la COP28

La intervenció en el fòrum mundial sobre el canvi climàtic és una gran oportunitat d'aprenentatge i de difusió del seu prototip de climatització, Xaloc

[ 30/11/2023 ]

Quatre estudiants de la Universitat Politècnica de València (UPV) participen en el fòrum més rellevant del món per al futur climàtic, la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP28), que té lloc a Dubai (Emirats Àrabs Units) del 30 de novembre al 12 de desembre. L'equip de la UPV presentarà allí el seu innovador sistema de climatització passiva "Xaloc. Adaptació bioclimàtica, justa i inclusiva per als habitatges”, de l'1 al 7 de desembre.

La participació en la COP28 és una oportunitat única, que els donarà accés a activitats i trobades destacades. Eva Tortajada, estudiant de doctorat a la UPV, participarà en la taula redona "Desenvolupament de ciutats resilients i vivibles", en representació de Xaloc, el 2 de desembre. “Tindré tres minuts per a presentar els qui som, què fem i després començarà la ronda de preguntes”.

El que més il·lusiona és l'equip és establir contactes amb organitzacions de cooperació internacional que puguen implementar Xaloc en països en vies de desenvolupament, amb la finalitat de facilitar l'adaptació dels habitatges a la crisi climàtica, segons explica Batiste Vidal, estudiant del Màster en Enginyeria Industrial que assistirà a la COP28. “Ens encantaria formar part d'aquests projectes”.

Els avantatges del sistema de Xaloc són nombrosos: és senzill de construir per persones no especialitzades, es pot realitzar amb els materials disponibles, és de baix cost i no consumeix energia.

Divulgació i trobades

L'equip de la UPV compartirà les experiències en la COP28 a través de les seues xarxes socials, ja que des del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic els han animat a fer-ho: “Anirem gravant vídeos, mostrant la COP des de dins, les converses interessants que tinguem, entrevistes…”.

“D'aquesta manera acostarem la COP a la ciutadania i introduirem un punt de vista de la joventut. Podrem explicar el nostre projecte, parlar de la UPV, del que fem...”.

Fruit de Generació Espontània

Xaloc va nàixer en el programa de la UPV Generació Espontània, dins de l'equip d'Azalea, que construeix la casa sostenible ideada per estudiants per a participar en el concurs universitari Solar Decathlon Europe. Van guanyar el primer premi a la innovació.

“La vicerectora de Desenvolupament Sostenible dels Campus de la UPV va veure moltes possibilitats en el prototip i ens va animar a presentar-nos al concurs per a assistir-hi”, explica Batiste Vidal. Finalment, van ser un dels equips guanyadors de Generació Clima COP 28.

Grup multidisciplinari

Batiste Vidal, estudiant del Màster en Enginyeria Industrial; Eva Tortajada, alumna del Doctorat en Arquitectura, Edificació, Urbanística i Paisatge; José Antonio Gil, del Grau en Enginyeria de l'Energia i Núria Ochogavia, estudiant de Màster en Construccions i Instal·lacions Industrials, integren l'equip de Xaloc.

El professor Tomás Gómez Navarro, director de l'Institut Universitari d'Investigació en Enginyeria Energètica de la Universitat Politècnica de València, és tutor del projecte.

Creuen que el fet de ser un grup multidisciplinari és una de les claus de l'èxit de Xaloc, un sistema que aprofita coneixements àmpliament utilitzats per l'arquitectura tradicional.

“Lamentablement s'ha deixat de treballar en equip. L'arquitecte dissenya l'edifici i després venen els enginyers a fer les seues instal·lacions. Si treballàrem conjuntament, podríem introduir aquests sistemes directament, en pensar un edifici d'arquitectura passiva. Seríem molt més eficients”, assegura Eva Tortajada.

Projectes de futur

Xaloc continuarà després de la COP28. “Ara voldríem obtenir recursos per a continuar investigant i fer proves més industrials i en condicions extremes, que no hem pogut fer. Hem testat el sistema en un context de recursos limitats, en un projecte d'estudiants”, explica el professor Tomás Gómez Navarro.

“Confiem en l'efecte de crida d'haver guanyat aquesta convocatòria, perquè empreses d'arquitectura bioclimàtica, o de construcció, que treballen amb materials tradicionals, s'interessen en nosaltres”.

Cases contra el canvi climàtic

L'edificació sostenible, regulada en països desenvolupats a través de codis tècnics, ha arribat per a quedar-se: per economia, confort i ecologia, “encara que la major part de la construcció actual és anterior a aquesta normativa”, expliquen.

D'altra banda, a poc a poc aquests aspectes es van introduint en els temaris universitaris “però queda molt per fer”, puntualitza Tomás Gómez.

L'interès d'estudiants i persones titulades és creixent. Del projecte Azalea, per exemple, ha nascut Eclekte, una cooperativa dedicada al foment de comunitats energètiques i al disseny de solucions tècniques innovadores per a l'estalvi econòmic associat als subministraments energètics.

Segons un estudi de l'ONU, en 2022 el sector dels edificis va representar el 40% de la demanda energètica d'Europa, dela qual el 80% procedeix de combustibles fòssils. Això fa que el sector esdevinga prioritari per a la la inversió i les polítiques de promoció de la seguretat energètica.

Més informació

Notícies destacades


Picasso, Warhol, Capa, Miró, Chillida... a la UPV Picasso, Warhol, Capa, Miró, Chillida... a la UPV
La Sala Josep Renau de la Facultat de Belles Arts acull una exposició extraordinària, fins al 25 de maig, amb autèntiques joies de les col·leccions del MACVAC i la Galeria Espai Nivi
Setmana d'estrenes en UPV Pódcast Setmana d'estrenes en UPV Pódcast
'Ciberseguridad en la UPV', 'Lágrimas de Gen Z', 'Maceta y escuadra' i nova temporada de 'Revisado por pares' són els nous espais sonors que no et pots perdre
Fins a 900 euros Fins a 900 euros
Oberta la convocatòria d'Ajudes d'Acció Social per a estudiants UPV del curs 2024-2025
Acte de Recepció del Consell d'Estudiants Acte de Recepció del Consell d'Estudiants
Elena García Lleó, presidenta del Consell d'Estudiants de la UPV, centra la legislatura a protegir l'estudiantat de la situació de vulnerabilitat actual
Amb l'obra 'Akoustic Suport' Amb l'obra 'Akoustic Suport'
Julia Rodrigo Cano, alumna de l'ETSEADI-UPV, guanya l'XI Premi Artesania de la Comunitat Valenciana en la categoria Nous Talents
H140 H140
HORUS UPV, equip pertanyent a Generació Espontània, presenta el nou prototip del seu vehicle aeri autònom



EMAS upv