- -
UPV
 

El millor inventor europeu

Avelino Corma, considerat un dels científics més influents del món, rep el Premi a l'Inventor Europeu a Tota la Trajectòria Professional

[ 17/07/2023 ]

Avelino Corma, investigador distingit de la Universitat Politècnica de València ha rebut aquest 4 de juliol el Premi a l'Inventor Europeu a Tota la Trajectòria Professional 2023. L'Oficina Europea de Patents (OEP) li ha concedit aquest guardó per la seua extraordinària carrera en el món de la química en una cerimònia retransmesa en directe des del Palau de les Comunicacions de València . El professor Corma, inventor o coinventor de quasi 200 sol·licituds de patents europees, ha dedicat tota la seua vida a desenvolupar processos químics i catalitzadors més sostenibles. Els seus descobriments s'utilitzen en nombroses indústries, entre les quals destaquen l'energètica, farmacèutica i cosmètica, entre altres.
Segons ha manifestat Corma en la cerimònia de lliurament, “rebre aquest guardó suposa una gran alegria. Com que es tracta d'un premi per la meua trajectòria, el rep en nom de tots els que han col·laborat i treballat amb mi al llarg d'aquests anys”.

Optimització de les reaccions químiques

Els catalitzadors s'utilitzen en els processos químics amb diversos fins, entre ells millorar l'eficàcia i la neteja mediambiental de les reaccions químiques en totes les indústries. La majoria dels assoliments de Corma s'han obtingut gràcies, en part, al desenvolupament de zeolites sintetitzades. Les zeolites són materials cristal·lins compostos de silici, alumini i oxigen. Actuen com una esponja amb forats molt xicotets que atrapen xicotetes molècules perquè es produïsca una reacció química específica.
Encara que en teoria és possible sintetitzar milions d'estructures de zeolites, fins avui només s'han desenvolupat unes 300. Aproximadament una cinquena part d'aquestes han sigut desenvolupades per Corma i el seu equip de l’Intitut de Tecnologia Química (ITQ), la qual cosa situa a aquest grup d'investigació amb seu a València com una autoritat internacional en la matèria.

Un llegat químic més sostenible

Corma va créixer a Moncofa, un xicotet poble agrícola de Castelló. El seu talent va quedar palès molt prompte i va deixar arrere la vida rural per a matricular-se a la Universitat de València. Va començar els seus estudis de química en 1967 i els va continuar durant més d'una dècada, incloent un postdoctorat en la Queen's University del Canadà. En 1979 va començar a treballar com a investigador en el CSIC, i en 1987 va passar a ser professor d'investigació.

Des d’eixe moment, Corma ha dirigit investigacions sobre Catàlisi Heterogènia en el món acadèmic i en el sector privat en col·laboració amb diverses empreses. Va desenvolupar una sèrie de catalitzadors que estan sent utilitzats en diversos processos industrials actualment, com la reducció d'emissions contaminants de vehicles i fàbriques, la millora dels aliments, la purificació de l'aigua, els processos de refinat del petroli, la producció de medicaments i, en general, en el desenvolupament d'una indústria química més sostenible. La primera zeolita de Corma va ser comercialitzada per la companyia petroliera espanyola CEPSA i l'empresa química alemanya Süd-Chemie AG (ara Clariant), sota la marca HYSOPAR. Des de llavors s'ha adoptat en més de 20 refineries de tot el món per a millorar la seua eficiència.

Entre les seues fites més importants, Corma va cofundar en 1990 l'Institut de Tecnologia Química (centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat Politècnica de València) per a ampliar els estudis en investigació química científica, centrats en quatre àrees principals: energia, sostenibilitat, salut i aigua. Des de llavors, l’ITQ s'ha convertit en un centre de referència internacional en les àrees de catàlisis, nous materials i fotoquímica. Corma considera que el seu treball allí és un llegat que pot deixar a diverses generacions i subratlla la importància d'estar disposat a seguir els instints d'un mateix per a fer descobriments pioners: "En aquest camp, al no estar basat en una teoria que puga predir el que obtindràs, un aspecte determinant és tenir una bona imaginació, idees bones i originals".

Avelino Corma és autor de diversos llibres, entre ells Catalytic Cracking i Introduction to Zeolite Molecular Sieves, així com de més de 1.200 publicacions.

Més informació

Notícies destacades


La primera d'Espanya La primera d'Espanya
La UPV és la primera universitat espanyola que recull en els Estatuts la protecció de la infància i l'adolescència
Un pont a la solidaritat Un pont a la solidaritat
La Biblioteca de la UPV celebra el Dia del Llibre amb regals, mercat ambulant solidari, cites a cegues i la gravació del pòdcast "Tsundoku" amb llibreries i biblioteques afectades per la dana
3.000€ el metre quadrat 3.000€ el metre quadrat
La Càtedra Observatori de l'Habitatge de la UPV detecta que l'escalada de preus de venda arriba a l'àrea metropolitana ,a 6 municipis valencians
Un crit d'atenció sobre la salut menstrual Un crit d'atenció sobre la salut menstrual
1 de cada 5 dones a Espanya que experimenta molèsties menstruals freqüents afirma no haver rebut mai atenció ginecològica, segons un estudi de la UPV, el CSIC i la UWA
Premi Lusità-Espanyol de Química 2024 Premi Lusità-Espanyol de Química 2024
Hermenegildo García, investigador de l'ITQ (UPV-CSIC), ha rebut el guardó per les seues contribucions en fotoquímica i catàlisi heterogènia, i el seu fort compromís amb la cooperació científica entre Espanya i Portugal
Veredicte del jurat Veredicte del jurat
Creativitat a l'alça i molt d'humor entre els vídeos guanyadors del 4t concurs El teu Grau UPV a TikTok



EMAS upv