- -
UPV
 

Mariana Mazzucato, doctora 'honoris causa'

"El problema climàtic és fruit de les actuacions dels sectors públic i privat; no està determinat per l'avanç de la història"

[ 23/06/2023 ]

Mariana Mazzucato, una de les economistes més influents del nostre temps, ha sigut investida doctora honoris causa per la Universitat Politècnica de València, en l’acte de clausura del curs acadèmic 2022-2023 que s’ha celebrat avui al campus de Vera. En la seua intervenció, l’economista ha insistit en una de les seues idees principals: les crisis són conseqüència de decisions concretes, i es poden revertir. “El problema climàtic és fruit de les actuacions dels sectors públic i privat; no està determinat per l’avanç de la història”, ha assegurat.

Per a Mazzucato, el sector públic és responsable de grans innovacions i fites tecnològiques, com ara les que van fer possible l’arribada a la Lluna. En aquest sentit, ha afirmat que iniciatives com els fons europeus Next Generation suposen una gran oportunitat, però cal que la societat participe en les decisions sobre la destinació de les inversions. A més, ha assenyalat les greus crisis a les quals s’enfronta l’ésser humà: climàtica, de salut, financera… “Davant d’aquestes crisis ens podem deprimir, o bé podem triar ser positius i prendre decisions que ens ajuden a millorar”. L’economista ha posat València com a exemple: “Estic orgullosa de rebre aquest reconeixement en aquesta ciutat, que no és peresosa”.

Reconeixements

Mariana Mazzucato és directora fundadora de l’Institute for Innovation and Public Purpose del University College London. Ha sigut mereixedora de diversos reconeixements internacionals, com ara l’Orde del Mèrit de la República Italiana, l’any 2021, i el Premi John von Neumann, el 2020. L’economista, que és autora de diverses obres de referència, assessora responsables polítics d’arreu del món sobre el creixement basat en la innovació, inclusiu i sostenible.

Innovació amb propòsit

Els padrins de Mariana Mazzucato en l’acte d’investidura com a doctora honoris causa han sigut els professors de la UPV Jordi Peris Blanes i José Mª García Álvarez-Coque. En la seua intervenció, Jordi Peris ha assenyalat elements clau del pensament de Mariana Mazzucato: “Si volem un país més sostenible, més just i més pròsper, el motor d’aquest avanç és la innovació. Però per a aconseguir això, ens cal una innovació que tinga un propòsit determinat. Ens cal establir els mecanismes per a definir col·lectivament per a què volem aquesta innovació”.

D’altra banda, José Mª García Álvarez-Coque ha destacat l’impacte que Mazzucato ha tingut a la UPV i a València: “Mariana ens ha impulsat, a persones de disciplines molt variades, a col·laborar cap a metes com ara la neutralitat climàtica. Molt en l’estil de la UPV. L’enfocament de missions és útil per a la idiosincràsia cultural valenciana, perquè les metes ambicioses serveixen com a nexe per a gestionar la complexitat.”

Talent, tecnologia i tolerància

El rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capilla, ha afirmat que l’objectiu de la UPV va més enllà del paper tradicional que les institucions d’educació superior solen assumir a Espanya, “amb una visió com a institució que impulsa nous sectors emergents, que atrau talent a la nostra Comunitat, i que és la raó perquè algunes empreses d’alta tecnologia vinguen a establir nous laboratoris o fàbriques a la nostra rodalia. I tot això ho fem en estret contacte amb altres agents públics, com ara l’Ajuntament.”

El rector ha citat l'urbanista Richad Florida en el seu discurs: "Per a prosperar en temps de creativitat, les ciutats han d'acollir el talent, la tecnologia i la tolerància" i ha agraït a l'exalcalde de València, Joan Ribó, que haja incorporat aquesta perspectiva, en fer possible la col·laboració entre la ciutat i l'acadèmia. "Continuarem abraçant aquesta visió, en les tres ciutats on es troben els nostres tres campus, per a portar-la al seu màxim potencial".

Pilar Ezpeleta, directora general d’Universitats de la Generalitat Valenciana, també ha intervingut en l’acte i ha agraït a la UPV el seu esforç per atraure i formar talent, tant nacional com internacional, i la seua col·laboració en reptes tan difícils com el que va suposar l’organització de les proves d’accés a la universitat durant la pandèmia.

Més informació

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv