El canvi climàtic ha empès països i organitzacions d’arreu del món a buscar solucions que ajuden a mitigar- ne o prevenir-ne els efectes. Els boscos, tot i que en pateixen, també són essencials per a reduir les emissions, ja que són els més importants embornals de carboni terrestres: segresten carboni en capturar el CO2 de l’atmosfera i transformar-lo en biomassa.
Tot i això, aquest procés es veu amenaçat per l’augment de les catàstrofes naturals, més freqüents en l’actualitat a causa de la situació d’emergència climàtica en què ens trobem. En aquest context, el grup de les tecnologies de la informació i la comunicació contra el canvi climàtic (ICTvsCC) de l’Institut ITACA de la UPV coordina actualment INFORMA, el projecte europeu de recerca forestal més gran dels que s’inclouen dins del nou programa Horizon Europe per a millorar la gestió dels boscos.
El projecte, que comença amb un pressupost total de 5,3 milions d’euros i 14 socis de 8 països de la UE, té una duració de quatre anys. Com a objectiu principal té el de desenvolupar i implementar millors pràctiques de gestió forestal sostenible a les cinc regions biogeogràfiques més representatives de tota Europa (l’atlàntica, la mediterrània, la continental, l’alpina i la boreal) i sota els escenaris futurs de canvi climàtic, a fi de mantenir els embornals de carboni i promoure’n la fixació, conservant-ne alhora la biodiversitat i els recursos naturals renovables.
A més, INFORMA té com a objectiu contribuir amb rigor científic a les metodologies de quantificació, monitorització, revisió i verificació dels instruments de mercat de compensació de carboni que hi ha a Europa, especialment en actuacions de gestió forestal sostenible a ecosistemes mediterranis. Al nostre país els mecanismes de compensació de carboni són el principal instrument per al pagament per serveis ambientals avui dia, atès que ja tenen demanda (sectors i empreses amb emissions difuses), oferta (propietaris forestals públics i privats) i mecanismes de regulació, com ara el Registre de petjada de carboni del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.
“Al nostre territori, la principal amenaça per al manteniment dels ecosistemes, però també dels estocs de carboni, són els incendis forestals, tal com s’ha fet palès després dels incendis ocorreguts aquest estiu a la Comunitat Valenciana. Aquest tipus de pertorbacions són el camp de recerca principal a les zones pilot de la regió mediterrània, on s’analitzaran les interaccions entre l’estat actual del bosc, les alternatives de gestió sostenible i el clima. D’aquesta manera, el projecte permetrà establir les millors pràctiques per a la gestió adaptativa al canvi climàtic als diferents tipus d’ecosistemes forestals mediterranis, però també la mitigació per bioeconomia forestal, és a dir, l’optimització de la fixació de carboni als boscos gestionats i la transformació industrial i el consum dels principals productes forestals (fusta, suro, biomassa, resines, etc.) com a substituts de materials i productes derivats de fonts fòssils o no renovables amb un alt impacte en emissions de gasos d’efecte hivernacle” assenyala José Vicente Oliver, director del grup ICTvsCC-ITACA de la UPV i coordinador general del projecte INFORMA.
A més, els resultats del projecte contribuiran d’una manera directa al desenvolupament de l’Estratègia forestal europea 2030, actualment en tràmit a la Comissió de la UE, com també a l’Estratègia MOSAIC de la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, i al Fons de cooperació forestal que la Presidència de la Generalitat ha anunciat fa poc per als propers anys, els objectius del qual són la prevenció i la minoració dels efectes dels incendis forestals sobre els ecosistemes forestals i la societat, a través de la gestió integral sostenible del territori agroforestal.
Notícies destacades