- -
UPV
 

Nou protocol de criopreservació

El Grup d'Aqüicultura i Biodiversitat-UPV treballa per a la conservació de taurons en perill d'extinció

[ 13/01/2021 ]

El passat 31 de desembre una tintorera o tauró blau (Prionace glauca) va encallar i va morir a la platja de Sant Joan (Alacant). L'animal va ser arreplegat per la Xarxa d'Encallaments de la Comunitat Valenciana i traslladat a l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBIBE) de la Universitat de València, per a determinar la causa de l'encallament. Es tractava d'un mascle adult de gran grandària, amb 285 cm de longitud i un pes de 81 kg, una cosa no gaire comuna en els encallaments d'aquesta zona.

L'equip del Grup d'Aqüicultura i Biodiversitat de la Universitat Politècnica de València - juntament amb personal de la Unitat de Zoologia Marina de la Universitat de València, el Oceanogràfic i l'Associació LAMNA- va col·laborar en la necropsia de l'exemplar i va poder obtenir mostres d'esperma de l'animal, al qual van aplicar un nou protocol de criopreservació.

“En el desenvolupament d'aquest protocol hem treballat durant més de dos anys, usant esperma d'altres espècies de taurons. És la primera vegada que s'aconsegueix recuperar esperma viable d'un animal encallat d'aquesta espècie i congelar-lo per al seu emmagatzematge, obtenint espermatozoides mòbils després de la descongelació. Sens dubte, es tracta d'un important pas per a contribuir a la conservació de taurons que estan en perill d'extinció”, explica Juan F. Asturiano, investigador del Grup d'Aqüicultura i Biodiversitat de la UPV.

Actualment, taurons i ratlles es troben entre els vertebrats més amenaçats del planeta, amb algunes espècies pràcticament extintes. Al Mediterrani, la tintorera està catalogada com En Perill Crític per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN), per la qual cosa es fan cada vegada més necessaris plans per a la seua conservació.

Fruit d'un projecte finançat per la Fundació Biodiversitat

El protocol de criopreservació d'esperma desenvolupat per l'equip de la UPV és un dels resultats d'un projecte finançat per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica. Dins d'aquest projecte, s'emmarca també la tesi doctoral de Pablo García Salines, finançada per la Generalitat Valenciana i codirigida pel Prof. Asturiano i el Dr. Víctor Gallego.

Entre els treballs realitzats, s'inclou el desenvolupament de tècniques per a l'extracció in vivo i post mortem d'esperma d'aquestes espècies, així com el disseny i validació de protocols de conservació d'esperma d'espècies de taurons i ratlles de xicoteta grandària com el gat (Scyliorhinus canicula), el gatvaire (Scyliorhinus stellaris) o la rajada dolça (Raja montagui), utilitzades com a model.

“La idea és poder aplicar els protocols desenvolupats en aquestes espècies a altres de major grandària i que es consideren amenaçades. Els resultats obtinguts amb l'exemplar de tintorera demostren l'aplicabilitat dels protocols desenvolupats en la UPV almenys en una espècie de tauró de gran grandària”, conclou Juan F. Asturiano.

Notícies destacades


Nou sistema per al diagnòstic de COVID-19 Nou sistema per al diagnòstic de COVID-19
El sistema ideat per personal investigador de l'IDM-UPV està ja llest per als assajos en mostres clíniques
Eleccions a rector/a 2021 Eleccions a rector/a 2021
El Consell de Govern de la UPV ha aprovat el calendari electoral
Nous graus i dobles graus Nous graus i dobles graus
S'oferiran 5.035 places en preinscripció, la qual cosa suposa un augment de 385 places respecte al curs anterior (un 8,3% més)
A prueba de ataques de ordenadores cuánticos A prueba de ataques de ordenadores cuánticos
La UPV ayuda a desarrollar protocolos criptográficos que garanticen la máxima seguridad en las comunicaciones
Jose Bonafont, Premi Talent Jove Jose Bonafont, Premi Talent Jove
Màster en Biotecnologia Mèdica, investiga el tractament de malalties genètiques a través de l'edició genòmica
De Venècia a Atenes De Venècia a Atenes
UniRaid UPV Team, que cerca patrocinadors i col·laboradors, repartirà roba, joguets, instruments i material escolar durant la pròxima edició del ral·li

EMAS upv