- -
UPV
 

CLARIFY

El CVBLab-UPV lidera un projecte europeu sobre patologia digital per a ajudar en el diagnòstic de tres tipus de càncer

[ 12/01/2021 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV), a través del grup CVBLab-I3B, lidera CLARIFY, un projecte europeu centrat en la patologia digital l'objectiu del qual és facilitar el diagnòstic de tres tipus de càncer: el càncer de mama triple negatiu (TNBC), el càncer de bufeta muscular no invasiu d'alt risc (HR-NMIBC) i lesions melanocítiques spitzoides (SML). En els tres casos el diagnòstic és complex i suposa un desafiament, al qual CLARIFY vol donar resposta.

Amb aquesta finalitat, es treballa en el desenvolupament i la implementació d'avançades tècniques d'intel·ligència artificial (IA), processament d'imatges i computació en núvol aplicades a l'àmbit de la patologia digital, i es promou, a més, la posada en marxa d'una xarxa europea de recerca que integrarà personal expert europeu en cadascun d'aquests camps i en medicina. Aquesta xarxa permetrà noves sinergies entre persones expertes de l'àmbit de l'enginyeria i la medicina; contribuirà a millorar l'intercanvi de coneixements, i, en últim terme, facilitarà la presa de decisions en el diagnòstic i tractament.

“La patologia diagnòstica en la pràctica actual continua sent un procés laboriós que es basa en gran mesura en la interpretació subjectiva d'una imatge microscòpica per un patòleg qualificat. Aquesta limitació és encara més acusada en els departaments de patologia xicotets on els patòlegs podrien no estar especialitzats en àrees particulars. CLARIFY ajudarà a superar aquestes limitacions”, destaca Valery Naranjo, líder del projecte i coordinadora del Computer Vision and Behaviour Analysis Lab (CVBLab) de l'Institut d'Investigació i Innovació en Bioenginyeria (i3B) de la UPV.

Tècniques d’IA, programari innovador i formació d'excel·lència

L'equip de CLARIFY treballa en el desenvolupament i la implementació de models avançats de gestió de dades mèdiques descentralitzades, nous mètodes d'intel·ligència artificial i avançades tècniques de computació en núvol que facilitaran la interpretació automàtica d'imatges histològiques completes (whole slide image o WSI en anglès), així com en un innovador programari per al diagnòstic.

“Amb aquestes eines, CLARIFY facilitarà la interpretació i el diagnòstic d'imatges histològiques, ajudant els professionals mèdics en el seu treball diari”, destaca Sandra Morales, investigadora del CVBLab-I3B de la Universitat Politècnica de València.

A més, CLARIFY posarà en marxa un ambiciós programa de formació multidisciplinària, que permetrà a 12 joves investigadors o investigadores de diverses nacionalitats completar els seus programes de doctorat en una de les institucions participants en el projecte; conèixer els últims avanços científics en IA, computació en núvol i patologia digital, i potenciar noves habilitats, claus per a respondre als desafiaments del binomi enginyeria-medicina per als pròxims anys.

CLARIFY reuneix personal científic de rellevància internacional en aquests camps, procedent tant d'universitats, com de l'àmbit empresarial i hospitalari. Junt amb la UPV, participen: l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA; la Universitat de Granada; la Universitat d'Amsterdam i l'Hospital Universitari Erasmus MC de Rotterdam; la Universitat de Stavanger; l'Hospital Universitari de Stavanger, i les empreses bitYoga i Tyris Software.

ITN-Horitzó 2020 de la UE

El projecte està finançat pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, en el marc de les innovative training networks (ITN), l'objectiu de les quals és formar, per mitjà d'una xarxa internacional de centres públics i privats, una nova generació d'investigadores i investigadors creatius i innovadors, capaços de transformar els coneixements i les idees en productes i serveis per a benefici econòmic i social de la Unió Europea.

Notícies destacades


Més títols en l'oferta UPV Més títols en l'oferta UPV
La UPV llança tres nous màsters en l'àmbit de la sostenibilitat, les aeronaus no tripulades, i la matemàtica industrial. A més, recupera els estudis d'Enginyeria Tèxtil
Beques Santander Erasmus Beques Santander Erasmus
Pots optar a una de les 1.875 beques que s'ofereixen. El termini de sol·licitud acaba el 14 de març del 2023
EUCAIM EUCAIM
La UPV lidera la construcció del node central de la infraestructura d'imatges mèdiques de càncer més important d'Europa
Medalla Margarita Salas Medalla Margarita Salas
Alejandra Boni, investigadora d'INGENIO (UPV-CSIC), ha sigut guardonada amb aquest premi
 'El teu grau UPV en TikTok' 'El teu grau UPV en TikTok'
Guanya entrades per als millors festivals musicals publicant un video sobre un grau UPV en TikTok
Ellas hablan de ciencia Ellas hablan de ciencia
En el marc del 11F, l'Àrea de Comunicació de la UPV estrena este espai amb 11 investigadores de la UPV

EMAS upv