A principis del mes de març, quan l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar la pandèmia i els campus van començar a tancar les seues aules, els socis fundadors d'edX van proposar eliminar la taxa de certificació dels cursos MOOC (sigla en anglès de cursos en línia oberts i massius) per a les universitats participants en el programa, com una manera d'estimular la formació en línia.
Va ser llavors quan un total de 60 universitats es van adherir a la iniciativa i van decidir deixar de cobrar als seus respectius usuaris i usuàries els certificats que acrediten la realització del curs, una taxa que pot suposar entre 45 i 180 euros. Aquests certificats, emesos per les universitats i institucions capdavanteres del sector, representen un important valor afegit, ja que l'estudiant pot incloure'ls en el seu currículum o en els perfils professionals de xarxes, i tenen un reconeixement oficial.
La notícia va ser molt ben acollida entre les usuàries i usuaris de les institucions participants. Només al mes de març, a la UPV es van distribuir prop de 10.000 codis per a l'exempció de taxes, entre alumnat, professorat, personal investigador i personal d'administració i serveis. En paraules de Virginia Vega, vicerectora de Recursos Digitals i Documentació de la UPV, responsable del departament que gestiona la plataforma, “la iniciativa va resultar tot un èxit”.
Ara, edX ha decidit estendre el programa a totes les universitats del món, que podran sol·licitar aquesta ajuda, fins al 30 de juny del 2020.
En aquest sentit, Anant Agarwal, professor del MIT i CEO d'edX, ha explicat que “els nostres socis fundadors, Harvard i el Massachussets Institute of Technology (MIT), i altres institucions i organitzacions associades de tot el món com UC Berkeley, la UPV i l’IBM, s'han unit per a expandir el nostre programa i donar suport a totes les universitats i el seu estudiantat a tot el món, en oferir accés gratuït a un catàleg de contingut”.
El màxim responsable de la plataforma ha comentat que “no es preveu un retorn a la normalitat per a moltes universitats en un futur pròxim. L’alumnat i el professorat que aprén i ensenya de forma remota necessita urgentment un suport que li permeta completar l'any acadèmic de forma virtual. Hem escoltat aquest missatge i ens hem proposat ajudar”.
La UPV, sòcia de la plataforma edX des del 2014, és la cinquena institució del món en nombre de cursos MOOC en aquesta plataforma, només superada per Harvard, Microsoft, el MIT i la Universitat de Delft, i és la primera en cursos d'espanyol, amb més de dos milions d'inscripcions.
Entre els programes de la UPV més sol·licitats, destaca el certificat professional d'Espanyol bàsic, amb més de 430.000 inscripcions en totes les edicions; el d'Excel, amb quasi 410.000 inscripcions, o els MOOC d'Introducció a la programació amb Android i Introducció a la gestió de projectes, amb 90.000 i més de 100.000 inscripcions, respectivament.
“En tota la nostra oferta acadèmica publicada en edX”, assenyala Vega, “hem observat un increment considerable d'inscripcions i de sol·licituds de certificats durant les últimes setmanes. Ens sorprèn gratament la gran acollida d'aquesta iniciativa per part de la comunitat d’usuaris”.
Com a complement a tot això, edX ha creat un MOOC curt per a traure el major partit a l'aprenentatge virtual. La UPV ha realitzat la traducció completa d’aquest a l'espanyol, de manera que totes les usuàries i els usuaris hispanoparlants poden ja accedir-hi i aprofitar els seus avantatges. El curs, de gran utilitat en aquests temps de confinament estudiantil, ofereix fins a setembre un codi per a obtenir el certificat gratuït.
Notícies destacades