- -
UPV
 

Photomedas

La UPV desenvolupa, juntament amb especialistes de la Fe, un sistema ràpid, fiable, econòmic i no invasiu per a mesurar la deformació cranial en lactants

[ 16/09/2019 ]

Un equip investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha desenvolupat, junt amb especialistes de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe (HUP La Fe), Photomedas, un nou sistema no invasiu que ajudarà a mesurar la deformació cranial en lactants (des de nounats fins a bebès de 12 mesos).

Compost per una aplicació per a mòbils i un casquet de malla, Photomedas elimina, en cas de ser utilitzat per a la pràctica mèdica, la necessitat de realitzar TAC o ressonàncies, i evita d'aquesta manera exposar l'infant a les radiacions que aquestes proves comporten.

Els últims resultats del sistema, després de quatre anys de treball, han sigut publicats en la revista Measurement.

Metodologia actual

La deformació cranial en bebès és un problema comú en les consultes pediàtriques. Les metodologies de diagnòstic per imatges mèdiques més precises són la tomografia computada (TC) i la imatge de ressonància magnètica (IRM).

No obstant això, aquestes tecnologies d'imatges radiològiques comporten moltes molèsties i requereixen de l'aplicació d'una dosi de radiació als bebès. Per això, s'utilitzen només per a casos greus, mentre que els casos més lleus s'avaluen utilitzant metodologies menys precises, com calibradors o cintes de mesurar.

Resultats 100% fiables

En aquest sentit, José Luis Lerma, director del Grup d'Investigació en Fotogrametria i Làser Escàner (GIFLE), del Departament d'Enginyeria Cartogràfica, Geodèsia i Fotogrametria de la UPV, destaca que Photomedas "suposa zero molèsties i zero radiació en lactants. Es tracta d'una solució no invasiva, fiable i senzilla d'utilitzar, que ofereix uns resultats cent per cent fiables".

El sistema desenvolupat pel personal investigador de la UPV combina tècniques tradicionals de fotogrametria i modelatge en 3D, amb l'enregistrament d'un vídeo del crani de l'infant lactant, que es fa amb el mòbil.

"El casquet", apunta Inés Barbero García (GIFLE-UPV), "incorpora una sèrie de dianes codificades, i l'app, el que fa és registrar la imatge gravada de cadascuna d'aquestes dianes i guardar-ne les coordenades. Posteriorment, processa totes les dades i genera la imatge en 3D del crani del bebè".

A més dels beneficis per al mateixos bebès, la informació proporcionada per l'anàlisi fotogramètrica resulta de gran importància per a la clínica. No en va, Photomedas ajuda a quantificar, de forma objectiva, molt ràpida i senzilla, el grau de deformitat cranial; com també a planificar les estratègies més adequades de tractament i avaluar els seus propis resultats.

"Photomedas", afig Lerma, "és un sistema d'ajuda per a professionals. Ofereix a professionals de la pediatria, la neurocirurgia o l'ortopèdia un model en 3D exacte del crani del bebè, que poden comparar amb altres models de referència. A més, com és un sistema molt fàcil d'usar, no invasiu, ajuda també a fer un seguiment més exhaustiu de l'evolució dels pacients, en aquest cas, els lactants".

Per al desenvolupament de Photomedas, les investigadores i investigadors de la UPV han comptat amb la col·laboració del grup liderat per Pablo Miranda, neurocirurgià pediàtric de l'HUP La Fe.


Notícies destacades


Hola! Hola!
El curs 2024-2025 arranca en la UPV amb un missatge: ací, tu eres l'estrela
ARWU 2024 ARWU 2024
El rànquing de Xangai reconeix un any més la UPV com a millor politècnica d'Espanya
ERC Advanced Grant ERC Advanced Grant
El Consell Europeu d'Investigació finança un projecte de l'ITQ, liderat per Hermenegildo García, per avançar en la descarbonització
Referenciarà el preu per m² Referenciarà el preu per m²
La Càtedra Observatori de l'Habitatge UPV, clau en el nou Decret d'Habitatge de Protecció Pública presentat per la Generalitat Valenciana
Un estudiant de doctorat de la UPV, premiat Un estudiant de doctorat de la UPV, premiat
Abdullah Al-Droubi cursa actualment el Programa de Doctorat en Administració i Direcció d'Empreses a la Universitat Politècnica de València
Pedalant amb Dones de ciència Pedalant amb Dones de ciència
La UPV i l'Ajuntament de València arranquen la tercera edició de les rutes guiades amb bicicleta per murals de Dones de Ciència



EMAS upv