- -
UPV
 

2n a Montmeló i 5è en Hockeheim

L'FSUPV Team continua fent història i competeix ja amb els més grans d'Europa. Uneix-te al seu pròxim repte i ajuda'ls des de múltiples disciplines

[ 06/09/2019 ]

Com cada estiu, els integrants de l'equip de Formula Student de la Universitat Politècnica de València (FSUPV) sacrifiquen les seues vacances per a acabar el curs amb la major recompensa: que el cotxe en el qual han bolcat tot el seu esforç durant un any se supere en la pista. Així ha sigut.


I això que, aquesta temporada, el repte era doblement complicat, atès que el seu monoplaça, l'FSUPV-06, competia per primera vegada en quatre carreres del calendari europeu: Zala Zone (Hongria), Spielberg (Àustria), Hockenheim (Alemanya) i Montmeló (Espanya).


Però la gran labor de l'equip format per una trentena d'estudiants de la UPV -sol sis d'ells amb experiència-, es va veure reflectida en els asfalts austríac i alemany, on van aconseguir situar-se entre els cinc primers, i en una extraordinària segona posició en la prova de Formula Student Spain, celebrada en el circuit de Montmeló (Barcelona), millorant, per sisè any consecutiu, els seus registres precedents.


Debuts a Hongria i Àustria


Mediat el mes de juliol, va arrancar la temporada. Ho va fer amb estrenes, ja que FSUPV competia per primera vegada en la Formula Student East (Hongria) i la Formula Student Àustria, primeres parades del tour europeu.


En territori magiar, l'FSUPV-06 va afrontar la seua primera prova de foc en l'exigent circuit de Zala Zone (Hongria), on el dur treball dels mesos precedents va donar els seus fruits, brindant-li a l'equip valencià la quarta posició en les proves estàtiques i un fantàstic primer lloc en l'AutoCross, una de les proves dinàmiques més importants, demostrant la velocitat del seu monoplaça.


Posteriorment, encara que afrontaven amb optimisme l'Endurance, després de marcar el millor ritme del dia, un problema elèctric els va deixar fora a tan sols cinc voltes per a acabar. "Això no ens va desanimar", recorda Samuel Medina, codirector tècnic de l'escuderia, "ens va donar més forces per a seguir". La vuitena posició final reeixida, ja de per si mateix destacada, era sol el primer pas.


D'Hongria, l'FSUPV-06 va viatjar a Àustria, on li esperava el següent desafiament europeu: el circuit d'Spielberg. Allí, l'equip valencià no solament va aconseguir mantenir-se entre els deu millors, sinó que, a més, va aconseguir complir un dels objectius de la temporada, aconseguir el top 5 de la competició, un resultat extraordinari, més encara tenint en compte que es tractava del seu debut en la pista austríaca.


Primer equip espanyol a aconseguir el top 5 en Hockenheim, el circuit estrela


Després d'una setmana de proves a Munic -acollits per l'escuderia VAS-, va arribar l'hora d'afrontar la Formula Student Germany, la competició més prestigiosa del món, cita ineludible per a les universitats més importants del planeta.


I el bòlid de la UPV va tornar a estar a l'altura. De fet, el seu històric cinquè lloc no solament va suposar una nova millora respecte a l'edició anterior, sinó que va situar, per primera vegada en la història, un equip espanyol en el top 5 de la competició.


El seu excel·lent rendiment en les proves dinàmiques va resultar clau per a complir, una vegada més, el somni de lluitar contra els titanes de la competició.


Èxit a Montmeló


Amb tot, el millor estava encara per arribar, i la guinda al treball de tot el curs va arribar a casa, en l'última parada de la competició. A Barcelona, l'FSUPV-06 va acabar a tan sols 3,1 punts de la victòria, amb una marca final de 860,3, la més alta de la seua història. Gràcies a ella, el monoplaça valencià es va alçar amb el segon premi, només per darrere de la prestigiosa escuderia alemanya High Speed Karlsruhe.


I el colofó va poder ser encara més espectacular. Ho va impedir un monoplaça avariat en Endurance, la prova de resistència de 22 quilòmetres, que els va obligar a reduir la velocitat i baixar, aproximadament, tres segons la mitjana: "Ens van traure una bandera groga durant set voltes que va fer que el nostre ritme descendira", lamenta Samuel Medina. "Si no haguera sigut per això, segurament, haguérem guanyat la competició", assegura.


En qualsevol cas, la plata ha servit perquè els principals equips del món passen a considerar ja com a seriós aspirant a tot a l'FSUPV Team, des d'on asseguren que, l'any que ve, barallaran pel primer lloc.


Una competició integrada per vuit proves


L'FSUPV disputa la modalitat de combustió de Formula Student, un campionat que presenta un circuit de vuit proves on cal aconseguir ple rendiment. Els monoplaces s'han d'enfrontar a tres proves estàtiques, és a dir, sense eixir a córrer, i a cinc dinàmiques, ja en pista. Cadascuna d'elles suma punts a la classificació global en funció de la valoració dels jutges o el temps transcorregut en l'asfalt.


El pròxim repte: cap a la conducció driveless


De tornada a les instal·lacions de la institució que dirigeix Francisco Mora, l'equip s'enfronta ja als ambiciosos reptes de la pròxima temporada. D'una banda, com cada any, cal dissenyar un substitut al fantàstic FSUPV-06 "per a intentar acabar en el top 3 en les pròximes competicions", afirma Víctor Cayetano Hernández, codirector tècnic de l'equip al costat de Medina.


En paral·lel, al seu torn, se cerca augmentar l'equip amb un nou objectiu: participar en la modalitat sense conductor de cara a la temporada 2020/2021. Per a aconseguir el repte de l'automatització del vehicle, FSUPV vol fer una crida a estudiants que cursen el Màster en Enginyeria de Telecomunicació. A més, amb l'objectiu d'aconseguir una major visibilitat, cerquen perfils de graus com a Administració i Direcció d'Empreses, Màrqueting, etc.


Si estàs interessat, la inscripció es troba ja oberta, i recorda, com diuen des de FSUPV, "no necessites ser un expert en motor per a formar part de l'equip".


El FSUPV Team, pioner en Generació Espontània


Formula Student UPV va ser la primera associació a integrar-se en la plataforma Generació Espontània UPV, un programa de suport als estudiants més competitius i internacionals perquè duguen a terme enriquidores activitats extracurriculars (participació en esdeveniments, competicions, concursos internacionals, programes de voluntariat...) que els puguen facilitar la seua futura inserció laboral i, al mateix temps, servisquen d'exemple a la resta de la comunitat universitària.


Més informació

Notícies destacades


Fes-te soci/a d'Esports UPV! Fes-te soci/a d'Esports UPV!
Gaudeix les seues instal·lacions, activitats i competicions per 45€ (alumnat) i 65€ (PAS/PDI) de l'1 de gener al 31 de juliol
Nou èxit del projecte Soundcool de la UPV Nou èxit del projecte Soundcool de la UPV
'La Mare dels Peixos', primera òpera en valencià estrenada internacionalment, conquesta Mèxic
Adrián de Arriba i Miguel Fernández Adrián de Arriba i Miguel Fernández
Dos alumnes del MAAPUD de la UPV assoleixen un 2n premi en Europan 15 Espanya
Universitat hispanoparlant líder a nivell mundial Universitat hispanoparlant líder a nivell mundial
Més de 2 milions de persones han triat ja els cursos en línia oberts i massius de la UPV per a formar-se
En el top de les universitats verdes En el top de les universitats verdes
GreenMetric situa la UPV entre les millors universitats del món en sostenibilitat
Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono... Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono...
Una selecció de la col·lecció UPV de llibres d'artista, exposada fins al 12 de gener a La Nau

EMAS upv