Contingut de la pàgina
Descripció del títol
La història està marcada per successos tecnològics i invencions tècniques que han canviat el rumb i esdevenir de la societat actual i per tant la necessitat de configurar professionals capaços de traure el major partit i rendiments a cada troballa i desenvolupament. Per això, l’aparició d’aquesta mena de tecnologies configura i obri camí a la necessitat formativa d’aquells tècnics i professionals que cerquen aplicar en els seus fluxos de treball aquest paradigma tecnològic.
La tecnologia dels Sistemes d’Aeronaus no Tripulades (UAS) és d’origen militar i porta desenvolupant-se un segle. Aquests sistemes es troben presents en una gran varietat de versions, ja que són operats per a funcions molt variades. A principis d’aquest mil·lenni es va fer una transferència d’aquesta tecnologia al sector civil i des de llavors la seua evolució ha sigut exponencial, amb expectatives de futur són encara majors. L’avanç en el disseny, construcció i propulsió de les aeronaus, els seus sistemes i els sensors embarcats, fan que els drons siguen aplicable en pràcticament tots els sectors del teixit industrial i de la societat (gestió del territori, agricultura, inspeccions industrials i energètiques, periodisme gràfic, logística, seguretat i emergències… )
Objectius del títol

El títol cerca formar a l’estudiant en les capacitats i competències multidisciplinàries necessàries per a abordar accions i tasques d’enginyeria especialitza relacionada amb el desenvolupament d’aeronaus no tripulades, sistemes i sensors, així com de l’ús i aplicacions i gestió de l’espai aeri dels Sistemes d’Aeronaus no Tripulades (UAS-Unmanned Aircraft Systems)

L’objectiu del Màster és donar a l’alumnat una formació altament especialitzada en l’àmbit dels drons en totes les components i aplicacions presents i futures.
D’aquesta manera, es formarà a l’estudiant en les següents especialitats:

Disseny, construcció, manteniment i sistemes de les aeronaus UAS.

Sistemes de propulsió, empenyiment i fonts d’energia d’UAS.

Operacions de vol, control i guiat, la formació en directives nacionals i europees sobre l’ús d’UAS, la seguretat operacional i la certificació.

La gestió de l’espai aeri, l’O-space amb els seus sistemes, serveis i aplicacions.

Els Sistemes de georreferenciación, els sistemes de navegació, l’adquisició, el tractament i anàlisi de les dades i la seua integració en sistemes d’informació geoespacial.

Les aplicacions d’UAS en l’àmbit de l’enginyeria (Geomàtica, Agronòmica, Civil, Industrial, Aeroespacial, Telecomunicació, Arquitectura…).

La Mobilitat Aèria amb els seus sistemes, serveis i aplicacions.
Eixides professionals
El Màster habilita al cos professional a les següents activitats, per la qual cosa les eixides professionals estan relacionades amb aquestes activitats.
- Dins de l’activitat professional regulada d’enginyeria Aeroespacial, s’habilita l’accés a les següents competències aplicades als UAS.
- Desenvolupar plans d’operació i la seua navegació.
- Estudiar i compatibilitzar el desenvolupament de missions amb drons.
- Dissenyar drons segons el seu requeriment o missió i desenvolupar plans de manteniment, seguretat i certificació.
- Gestionar l’espai aeri de manera segura sobre la regulació del trànsit i els seus límits, així com la seua compatibilitat amb les activitats aèries en un entorn urbà, suburbà o aeroportuari.
- Planificació i gestió de les rutes aèries associades a vehicles no tripulats.
- Desenvolupar i aplicar els coneixements adquirits per a la integració de la mobilitat aèria tant urbana com no urbana.
- Complir amb els requisits de l’autoritat aeronàutica i analitzar diferents situacions segons els possibles escenaris d’aplicabilitat de les aeronaus no tripulades.
- Dins de l’activitat professional regulada d’enginyeria Geomàtica, s’habilita l’accés a les següents competències aplicades als UAS:
- Integrar les aplicacions de les aeronaus no tripulades i els seus sensors, associades als treballs aeris que poden ser desenvolupats amb aquesta mena de plataformes.
- Realització de treballs aeris d’adquisició de dades amb aeronaus no tripulades concorde a les normatives existents, el tractament i anàlisi dels mateixos i la seua aplicació en l’àmbit de la Geomàtica.
- Dins de l’activitat professional regulada d’enginyeria Agronòmica, s’habilita l’accés a les següents competències aplicades als UAS:
- Integrar les aplicacions de les aeronaus no tripulades i els seus sensors, associades als treballs aeris que poden ser desenvolupats amb aquesta mena de plataformes.
- Realització de treballs aeris d’adquisició de dades amb aeronaus no tripulades concorde a les normatives existents, el tractament i anàlisi dels mateixos i la seua aplicació en l’àmbit de l’agronomia.
- Existiran múltiples eixides professionals relacionades amb l’àmbit dels drons de recent creació i que estan demandat de manera insistent perfils com el desenvolupat en aquest Màster.
Dirigit principalment a
Aquest programa està dissenyat per a professionals amb formació en diverses disciplines d’enginyeria i arquitectura.
- Enginyers Aeroespacials
- Enginyers Mecànics
- Enginyers Electrònics
- Enginyers Elèctrics
- Enginyers en Geomàtica
- Enginyers Agrònoms
- Enginyers Civils
- Enginyers de Telecomunicacions
- Arquitectes
- Professionals afins
Estructura del màster
Crèdits: 90 ECTS
Obligatòries: 60 ects | Optatives: 18 ects | Practiques externes: 0 ects | Treball final de màster (TFM): 12 ects
Mòdul 1. DT.: Disseny, Missió i Aeronavegabilitat : 15 ects obligatoris
Matèria: Aeronaus, Sistemes i Propulsió
Crèdits mínims: 9 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Disseny, Fabricació i Manteniment
Crèdits mínims: 6 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 2. MB: Operacions de Vol : 15 ects obligatoris
Matèria: Normativa i Regulació
Crèdits mínims: 3 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Procediments, Seguretat Operacional i Certificació
Crèdits mínims: 9 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Gestió de l’Espai Aeri
Crèdits mínims: 3 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 3. MC: Tecnologies Associades a les Aplicacions de Sistemes d’Aeronaus no Tripulades : 18 ects obligatoris
Matèria: Sistemes Geoespaciales Aplicats a UAS
Crèdits mínims: 4,5 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Tractament i Anàlisi de la Informació
Crèdits mínims: 7,5 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Aplicacions dels UAS en l’Àmbit de l’Enginyeria i la Logística
Crèdits mínims: 6 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 4. MD: Gestió de l’Espai Aeri (O-space) : 6 ects obligatoris
Matèria: Gestió de l’Espai Aeri (O-space) i Aplicacions
Crèdits mínims: 6 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 5. EM: Mobilitat Aèria : 6 ects obligatoris
Matèria: Mobilitat Aèria: Tipologia, Ordenament i Integració amb O-space
Crèdits mínims: 6 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 6. MF: Estudis Formatius Complementaris : 18 ects obligatoris
Matèria: Optativitat General
Crèdits mínims: 18 | Caràcter: Optatiu
Nota: En aquesta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 18 ECTS en pràctiques externes de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 18 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).
Mòdul 7. Treball de Fi de Màster : 12 ects obligatoris
Matèria: Treball de Fi de Màster
Crèdits mínims: 12 | Caràcter: Treballe Fi Titulació
Pràctiques en empresa
Oficialment a través de la Subdirecció d’Empreses de l’ETSIADI amb les empreses del sector que donen suport al màster: empreses internacionals del sector com ara Airbus, GMV, INDRA, SPIRENT, Altran i Avinci, així com amb empreses de sistemes i aviònica (Abionica, Aertec, Embetion), fabricadores (EHANG, UAV works, Quaternium), operadors de serveis (General Drons, Aerocámaras, Aeromedia, ASD drons, AsDron… ) o empreses de generació d’infraestructures (Globalvia, Ferrovial, Urjato i Helitécnica).
Investigació i accés a doctorat
Es podrà optar a participar amb els grups d’investigació que participen en el Màster i accés als doctorats relacionats.
Intercanvi acadèmic / convenis amb altres universitats
Oficialment a través de la Subdirecció d’Internacionals de l’ETSIADI que compta amb múltiples convenis amb altres universitats.
Instal·lacions i laboratoris
Les instal·lacions de l’ETSIADI i els laboratoris dels Dptos participants en el Màster.
Treball Fi de Màster
Empreses col·laboradores
Es té el suport de les Autoritats Reguladores del sector a nivell nacional, com ara la Direcció General d’Aviació Civil (DGAC), l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) i el proveïdor de serveis a nivell nacional i l’encarregat de la gestió de l’espai aeri i la seua coordinació, ENAIRE. També es comptarà amb el suport d’AEMET, interessada en la captació de millora de models predictius gràcies a la possible gestió de l’ús d’UAS.
Així mateix, s’han té el suport dels Col·legis professionals relacionats, com ara l’Il·lustre Col·legi Oficial d’Enginyers Aeronàutics d’Espanya (COIAE), l’Il·lustre Col·legi Oficial d’Enginyeria Geomàtica i Topografia d’Espanya (COIGT), l’Il·lustre Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms del Centre i Canàries (COIACC) i l’Il·lustre Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles del Centre (COITAC).
Quant a empreses, es compta amb empreses internacionals del sector com ara Airbus, GMV, INDRA, SPIRENT, Altran i Avinci, així com amb empreses de sistemes i aviònica (Abionica, Aertec, Embetion), fabricadores (EHANG, UAV works, Quaternium), operadors de serveis (General Drons, Aerocámaras, Aeromedia, ASD drons, AsDron…) o empreses de generació d’infraestructures (Globalvia, Ferrovial, Urjato i Helitécnica).
Les col·laboracions externes de totes elles es realitzaran perquè els alumnes realitzen pràctiques en empresa, així com que participen en la formació en seminaris especialitzats i jornades específiques de la integració del sector en el teixit industrial que es realitzaran periòdicament a mesura que es vaja avançant en el desenvolupament del Màster.