Contingut de la pàgina
Requisits d’accés
Per a accedir al Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals, és necessari estar en possessió d’un títol universitari oficial espanyol o d’un títol expedit per una institució d’educació superior d’un altre Estat membre de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), que permeta l’accés a ensenyaments de màster.
A més, podran accedir titulats de sistemes educatius aliens a l’EEES, sense necessitat d’homologar els seus títols, sempre que la universitat verifique que la seua formació és equivalent als títols universitaris oficials espanyols i habilita al país d’expedició per a l’accés a estudis de postgrau. Aquest accés no implicarà l’homologació del títol previ.
Admissió per al cas d’estudiants discapacitats
Per a l’estudiantat amb necessitats educatives específiques derivades d’una discapacitat, s’establiran serveis de suport i assessorament adequats per a avaluar les necessitats d’adaptacions curriculars, itineraris o estudis alternatius, a través del suport de la Fundació CEDAT de la UPV.
La Fundació CEDAT de la UPV ofereix informació i assessorament als membres de la comunitat universitària amb discapacitat, així com acompanyament i suport a l’aula. A més, proporciona ajudes tècniques per a l’estudi a aquells membres de l’estudiantat que, a causa de les seues necessitats educatives especials, el requerisquen. També promou i gestiona accions de formació i ocupació per a aquest col·lectiu, tant dins com fora dels campus de la UPV, i ofereix diferents serveis des del seu Centre Especial d’Ocupació.
Així mateix, la fundació duu a terme projectes per a l’eliminació de barreres arquitectòniques i urbanístiques, plans integrals d’accessibilitat, auditories en matèria d’accessibilitat, revisió de projectes, assessorament i disseny de models ideals d’accessibilitat.
Pots trobar informació general sobre l’accés en el Servei d’Alumnat – Accés
Criteris d’admissió
El procés d’admissió i selecció de candidats es basarà en una avaluació de la titulació de Grau, llicenciatura o diplomatura, l’expedient acadèmic i el perfil de les assignatures cursades en el grau. També es tindrà en compte l’experiència professional, docent i investigadora, així com la formació complementària obtinguda a través de cursos de formació.
Per a realitzar la sol·licitud, els interessats hauran de presentar el seu currículum, que inclourà els programes de les assignatures del seu grau relacionades amb el contingut del Màster en Prevenció de Riscos Laborals. La Comissió Acadèmica del Màster establirà un barem amb base en aquests mèrits per a realitzar una preselecció de candidats. Aquest barem es revisarà anualment en funció de l’experiència obtinguda en cursos anteriors.
L’estudi de la sinistralitat laboral i la implementació de mesures per a millorar les condicions de seguretat i salut en el treball poden abordar-se des de diverses perspectives: jurídica, tècnica, mèdica, psicològica, sociològica i econòmica. Per això, el màster està dissenyat per a acceptar estudiants de diverses titulacions universitàries, conforme al que s’estableix en el Reial decret 39/1997 de 17 de gener, que només exigeix comptar amb una titulació universitària sense requisits addicionals.
No obstant això, el seguiment de les matèries i la consecució dels objectius del programa requereixen uns coneixements previs bàsics. Aquests coneixements previs recomanats es poden consultar en les guies docents de les diferents assignatures del Màster.
Titulacions d’accés recomanades:
- Àrea Tècnica: qualsevol titulació en Enginyeria o Arquitectura, Enginyeria Tècnica o Arquitectura Tècnica.
- Ciències Bàsiques: Biologia, Biotecnologia, Bioquímica, Ciències Ambientals, Física, Química.
- Ciències Socials: Ciències Empresarials, Relacions Laborals, Treball Social, Administració i Direcció d’Empreses, Ciències del Treball, Dret, Economia, Psicologia, Sociologia.
- Ciències de la Salut: Fisioteràpia, Infermeria, Ciència i Tecnologia d’Aliments, Farmàcia, Medicina.
1
Prioritat d’elecció realitzada en el procés d’inscripció (50% de pes)
- Primera preferència: 5 punts
- Segona preferència: 3 punts
2
Titulació d’accés (40% de pes), sempre que estiga inclosa en les titulacions enumerades anteriorment
- Titulació de segon cicle: arquitectura, enginyeria, llicenciatures, màster: 4
- Titulacions de primer cicle: graduats, diplomats: 2
3
Experiència laboral (10% de pes): es considera com a màxim 1 punt per experiència laboral.
Expedient acadèmic de la titulació d’accés (aplicada únicament per a decidir la prelació entre candidats amb la mateixa puntuació).
En cas d’empat entre els candidats en obtenir la mateixa valoració (per prioritat i per titulació d’accés), s’establirà la prelació de la següent manera:
- Prioritat en l’elecció.
- Expedient acadèmic; l’expedient acadèmic de la titulació d’accés es valorarà per la nota mitjana de l’expedient en base 10.
Per a ser acceptat en el Màster ha d’obtenir-se una puntuació mínima de cinc (5) punts, tenint en compte tant la prioritat de la selecció del candidat com la seua titulació d’accés. Puntuacions inferiors a 5 exclouran automàticament al candidat.
Respecte a l’ordre en les titulacions d’accés, aquest s’ajusta en funció de les demandes del mercat laboral i de les sol·licituds específiques de titulats per part de les empreses. En aquests moments, les empreses requereixen tècnics en Prevenció de Riscos Laborals amb una formació prèvia sòlida, especialment en àrees tècniques, com a enginyeria i arquitectura, la qual cosa es reflecteix en l’estructura del programa del Màster. No obstant això, aquesta demanda és variable, depenent de les necessitats del mercat laboral a cada moment.
Beques
Els ensenyaments conduents a l’obtenció d’un títol universitari oficial permeten l’accés a beques i ajudes. El Ministeri competent en matèria d’educació, la Generalitat Valenciana i la mateixa Universitat Politècnica de València convoquen diferents beques i ajudes.

Beques de caràcter general per a estudiants que cursen estudis postobligatoris amb validesa en tot el territori nacional. La beca consistirà en l’exempció del pagament de les taxes per la prestació de serveis acadèmics universitaris (despeses de matrícula), corresponents a assignatures matriculades per primera vegada. També podran obtenir altres quanties fixes i variables, si es compleix amb els requisits establits per a això.

Per a l’adjudicació de la beca és necessari acreditar residència administrativa en la Comunitat Valenciana i no superar els llindars de renda establits per la convocatòria, així com complir amb els requisits de caràcter general i acadèmics. La beca consisteix en l’exempció del pagament de les taxes per la prestació de serveis acadèmics universitaris (despeses de matrícula), d’assignatures matriculades en primera i segona matrícula.
La Universitat Politècnica de València ofereix diverses beques o ajudes com les ajudes d’acció social, les ajudes de menjador o les beques formatives de col·laboració. També existeixen ajudes a esportistes.
En aquest enllaç, es reuneixen tot tipus de convocatòries per a estudiants de grau, màster i doctorat: ajudes a la mobilitat, beques de col·laboració, d’investigació, de pràctiques, per a la realització de cursos…
Accés a preinscripció
La preinscripció és el procediment que organitza les sol·licituds rebudes per al Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals, d’acord amb els requisits d’accés establits i la baremació dels mèrits de cada candidat. Aquest procés es duu a terme mitjançant una aplicació en línia, amb terminis específics en cadascuna de les fases de preinscripció, que es poden consultar en la web del Servei d’Alumnat de la UPV. Els interessats a sol·licitar plaça en el màster hauran de seguir les instruccions detallades en la web oficial de la Unitat de Màster del Servei d’Alumnat de la UPV, on trobaran informació sobre els terminis, taxes, documents necessaris i la normativa aplicable.
