Contingut de la pàgina
Descripció del títol
L’Enginyeria Mecànica constitueix un dels pilars bàsics de la indústria de consum i equips. En els últims anys ha experimentat un important desenvolupament amb la incorporació de noves tecnologies que han permès resoldre vells problemes, abordar nous camps i, en definitiva, estar en l’avantguarda del desenvolupament i innovació de productes.
Això demanda especialistes en el disseny de components i sistemes mecànics que tinguen una formació sòlida tant en els fonaments teòrics d’aquestes noves tecnologies com en la utilització pràctica de les eines que les incorporen. A aquests especialistes se’ls exigeix principalment el domini de les tècniques numèriques d’anàlisis de components i sistemes mecànics que han revolucionat el procés de disseny mecànic. Això permet un procés més àgil que facilita el camí cap al desenvolupament de productes optimitzats per a complir la funció a què estan destinats, amb els quals les empreses del sector guanyen competitivitat.
És necessari també que aquests especialistes tinguen una sòlida formació en els camps relacionats amb el disseny de components i sistemes mecànics, com ara sistemes de representació, procediments de selecció de materials, assajos de comportament en servei (resistència a fatiga, vibracions, emissió de soroll, etc.) sense oblidar els processos de fabricació, tot això dins d’un entorn canviant i competitiu.
El fet que en el màster s’incloga formació tant en la utilització pràctica d’eines programari i de metodologies de disseny i anàlisi, com en els fonaments teòrics que les sustenten, fa que l’orientació d’aquest màster siga tant professional com investigadora. En el primer cas, els objectius formatius corresponen a la formació i actualització de professionals en l’ús i domini de noves tecnologies i metodologies, incloent-se, com a eina per a aprofundir en elles més que com una fi en si mateix, la utilització de programari d’ús industrial que les incorpora. Per a aquells estudiants que vulguen iniciar-se en la investigació, els detallats fonaments teòrics tractats durant la realització del màster permetran aconseguir el nivell de formació investigadora necessari per a completar els seus estudis de doctorat.
Objectius del títol

Formació i actualització de professionals en tecnologies avançades de disseny mecànic, amb èmfasi en tècniques computacionals en enginyeria mecànica per a la càlcul de components i estructures, i per a l’anàlisi del comportament mecànic de materials en servei, incloent comportament lineal i no lineal, fatiga i tolerància a la fallada, i ús de materials compostos.

Formació i actualització de professionals en la selecció i caracterització dels materials utilitzats en components mecànics.

Formació i actualització de professionals en la modelització, simulació numèrica i anàlisi de soroll i vibracions.

Formació i actualització de professionals en tècniques analítiques i experimentals per al diagnòstic de fallades en components i màquines.

Formació i actualització de professionals en el disseny per a la fabricació assistit per ordinador i en la simulació de processos, incloent entorns robotitzats.

Formació i actualització de professionals en el disseny dinàmic de vehicles automòbils i ferroviaris.
Eixides professionals
Les eixides professionals dels alumnes que cursen el Màster Universitari en Enginyeria Mecànica de la Universitat Politècnica de València es poden dividir en dos grans blocs: les orientades a l’àmbit professional i les orientades a l’àmbit investigador.
- Formació avançada en disseny de components i sistemes mecànics valorada en sectors com a transport, metalmecánico i aeroespacial.
- Integració en departaments de producció, càlcul i disseny, ocupant posicions tècniques o de direcció.
- Començar formació com a investigadors a través d’una tesi doctoral en el Programa de Postgrau en Enginyeria i Producció Industrial de la UPV.
- Integració en equips d’investigació i treball en projectes d’innovació en universitats, instituts i centres tecnològics.
Dirigit principalment a
Aquest màster està dirigit de manera preferent a egressats de les següents titulacions:
- Grau en Enginyeria Mecànica
- Grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials
- Grau en Enginyeria Aeroespacial
- Grau en Enginyeria Civil
- La Comissió Acadèmica podrà valorar altres titulacions amb formació similar a les anteriors mitjançant una avaluació de l’adequació del perfil del sol·licitant al màster.
Estructura del màster
Crèdits: 90 ECTS
Obligatòries: 60 ects | Optatives: 15 ects | Practiques externes: 0 ects | Treball final de màster (TFM): 15 ects
Mòdul 1. Formació en Enginyeria Mecànica : 60 ects obligatoris
Matèria: Integritat estructural
Crèdits mínims: 26,5 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Vibracions i soroll
Crèdits mínims: 13 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Dinàmica de màquines i vehicles
Crèdits mínims: 12,5 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Processos de fabricació
Crèdits mínims: 8 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 2. Especialització i Desenvolupament Professional : 15 ects optatius
Matèria: Especialització i Desenvolupament Professional
Crèdits mínims: 15 | Caràcter: Optatiu
Nota: En aquesta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 15 ECTS en pràctiques externes de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 15 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).
Mòdul 3. Treball de Fi de Màster : 15 ects treballe fi titulació
Matèria: Treball de Fi de Màster
Crèdits mínims: 15 | Caràcter: Treballe Fi Titulació
Pràctiques en empresa
Durant la realització del màster és possible dur a terme pràctiques externes acadèmiques, en empreses o centres d’investigació. Es poden fer un total de 375 hores de manera curricular (es reconeixen en la matèria optativa del 2n curs) i fins a 900 hores més de manera extracurricular.
Curriculars
Es reconeixen en la matèria optativa del 2n curs.
Extracurriculars
Fins a 900 hores més de manera extracurricular.
Les pràctiques acadèmiques externes es gestionen des de la Subdirecció d’Empreses de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial
L’organització i avaluació d’aquestes pràctiques es realitzarà atenent la Normativa sobre Pràctiques en Empresa i Institucions de l’Estudiantat de la Universitat Politècnica de València
Investigació i accés a doctorat
La titulació compleix els requisits per a l’accés al programa de Doctorat en Enginyeria i Producció Industrial:
Intercanvi acadèmic / convenis amb altres universitats
Els alumnes del Màster Universitari en Enginyeria Mecànica poden realitzar estades a l’estranger com a part de la seua formació a través dels diferents programes d’intercanvi de la Universitat. La realització d’estades a l’estranger de l’alumnat del Màster és gestionada a través de la Subdirecció de Relacions Internacionals de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de la UPV.
A més, el Màster forma part de l’itinerari en enginyeria mecànica de l’aliança d’universitats ENHANCE+ pel que existeix l’opció de fer intercanvis amb les universitats que la componen.
Finalment, els alumnes poden optar a realitzar estades en institucions sòcies de la UPV fora d’Europa, en els quals s’impartisquen estudis equivalents.
- Alemanya: Universität Hannover i Bauhaus-Universität Weimar
- França: Ecole Central de Nantes
- Itàlia: Politecnico di Milà
- Letònia: Rigas Tehniska Universitate
- el Regne Unit: Cranfield University i Cardiff University
- els EUA: Florida State University
Instal·lacions i laboratoris
El màster compta amb una aula dedicada en exclusiva al títol en el propi edifici del Departament d’Enginyeria Mecànica i de Materials. Aquesta aula s’ha equipat amb un equip informàtic per a cada estudiant, sistemes de videoapuntes, càmeres i micròfons, projector i pissarra, per a atendre a totes les modalitats i metodologies docents que s’empren en el títol. Es compta a més amb diversos laboratoris experimentals del propi departament i una aula informàtica en el Departament d’Enginyeria Gràfica amb el programari adequat per a l’assignatura CAD i Normalització. Tots els espais compleixen la normativa sobre accessibilitat universal i disseny per a tots.
També es compta amb una sala d’impressores 3D i recursos de programari per a la docència del màster amb llicències educacionals d’ANSYS, i llicències de campus de Matlab, Mathcad, LabView, Autodesk Inventor, i Solidworks. Es disposa de programari específic com a llicències d’ADAMS/View i ADAMS/Car (automòbils), Grasp10 (robòtica), VAIG VEURE Rail (ferrocarrils), CES Edupack (materials), i Simufact i Fusion (fabricació). I es posen a la disposició dels estudiants per a la realització dels Treballs Fi de Màster llicències completes d’Ansys Mechanical, Abaqus estructural, i programari propi dels grups d’investigació en Matlab i Fortran.
A més, els estudiants poden accedir a tots els recursos oferits per la UPV: biblioteques i documentació científica, accés a xarxes i recursos TIC, àrea d’esports, equips universitaris, i accions formatives específiques per a ells en el Centre de Formació de Postgrau i l’Institut de Ciències de l’Educació, entre altres. Respecte als recursos TIC, convé destacar:
- PoliformaT – eina d’e-learning que disposa de diverses utilitats per a la gestió docent de les assignatures.
- Polilabs – servei per a connectar des de qualsevol dispositiu a un escriptori o aplicació virtual.
- UPV Mitjana – repositori de vídeos generats pel personal docent de la UPV: https://media.upv.es/#/portal
- UPV[X] – oferta de cursos gratuïts en línia massius (MOOC): https://www.upvx.es/
- Docència en xarxa – pla per a incentivar l’elaboració de materials educatius reutilitzables en format digital.
- RiuNet – repositori institucional de la UPV gestionat per la Biblioteca: https://riunet.upv.es/
Treball Fi de Màster
Per a completar la seua formació, els alumnes hauran de fer un Treball Fi de Màster (TFM) el contingut del qual estarà directament relacionat amb els continguts d’alguna de les matèries tractades en el Màster. Tal com s’assenyala en la Normativa de la Universitat Politècnica de València, el TFM ha d’estar orientat a l’aplicació i avaluació de competències associades al títol.
El TFM consistirà en la realització d’un treball o projecte original en el qual queden de manifest coneixements, habilitats i competències adquirides per l’estudiant al llarg dels seus estudis. D’acord amb la mateixa Normativa, el TFM pot tenir un caràcter professional, l’objecte del qual és la realització d’un projecte en el qual s’apliquen la formació avançada, de caràcter especialitzat o multidisciplinari adquirida en el màster; o bé un caràcter investigador, orientat a promoure la iniciació en tasques investigadores.
Cada curs acadèmic el professorat del Màster proposarà Treballs Fi de Màster a desenvolupar per l’alumnat (aquests treballs hauran sigut prèviament acceptats per la Comissió Acadèmica del Màster). L’alumnat podrà triar el TFM a desenvolupar entre els treballs proposats pels professors del Màster o bé proposar un treball que haurà de comptar amb el vistiplau d’un professor tutor i ser admès posteriorment per la Comissió Acadèmica del Màster.
L’avaluació del TFM es realitza a través del seu defensa davant un tribunal qualificat a proposta de la Comissió Acadèmica del Màster i solament podrà realitzar-se una vegada que l’alumne haja superat totes les assignatures necessàries per a obtenir la titulació.
Empreses col·laboradores i més
La universitat disposa d’un observatori d’ocupació que fa un seguiment de la situació laboral dels egressats mitjançant una sèrie de enquestes que els remet després de la graduació, a l’any, als tres anys i als cinc anys.
En qualsevol d’elles, dels últims cursos, es pot observar com l’ocupabilitat per a aquest Màster és pròxima al 100%. Aquesta alta ocupabilitat es veu afavorida per l’experiència adquirida durant la realització de pràctiques acadèmiques externes.
Entre les empreses col·laboradores que ofereixen pràctiques als estudiants del Màster en Enginyeria Mecànica es poden destacar, a tall d’exemple, Stadler Rail València SAU, Celestica València SAU o Autis Enginyers SLU.
Dins del marc de pràctiques acadèmiques externes també s’inclouen estades en centres d’investigació com l’Institut en Enginyeria Mecànica i Biomecànica (I2MB), Institut Valencià de l’Edificicación (IVE) o Centre Tecnològic: Embalatge, Transport i Logística (ITENE).