Títol oficial

90 crèdits

MUID

Espanyol

Anglés

Espanyol/Anglés indistint – B2

Presencial

UPV Campus de Vera (València)

En detall

Contingut de la pàgina


Descripció del títol

El Màster Universitari en Enginyeria del Disseny està orientat a la formació de titulats universitaris que desitgen obtenir una alta especialització i destresa en els processos i eines del disseny, potenciant la innovació, la millora i la creativitat en la resolució de projectes de diverses escales i tipus de producte. Les assignatures que conformen el programa ofereixen una actualització conceptual i instrumental indispensable per a afrontar els reptes actuals que planteja la societat, el medi ambient i les exigències de l’empresa contemporània, alineant la formació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). El màster emfatitza una visió multidisciplinària del disseny, abastant des de la gestió estratègica i la comunicació visual fins a les tècniques més avançades en prototipado, realitat virtual i intel·ligència artificial aplicades al disseny. D’aquesta manera, l’estudiant adquireix competències per a idear i desenvolupar productes innovadors, sostenibles i centrats en l’usuari, adaptant-se a les tendències emergents i a les necessitats reals del mercat.

Objectius del títol

El programa formatiu persegueix els següents objectius fonamentals:

Formar professionals capaços d’innovar en el disseny de productes i serveis, aplicant la creativitat de manera eficaç per a resoldre problemes complexos d’enginyeria de disseny.

Proporcionar una posada al dia en coneixements i eines: disseny i innovació, gestió de desenvolupament de nous productes, tècniques actuals d’anàlisis de mercat i d’usuari, metodologies de disseny centrat en l’usuari, desenvolupament àgil de prototips i estratègies d’eco-disseny per a la sostenibilitat.

Desenvolupar habilitats en la gestió del disseny i comunicació corporativa, capacitant a l’estudiant per a integrar el disseny en l’estratègia empresarial, coordinar-se amb diferents departaments i comunicar propostes de manera efectiva en entorns professionals.

Fomentar la capacitat d’emprenedoria en l’àmbit del disseny industrial, brindant formació per a la creació i gestió de noves empreses de base de disseny i productes innovadors.

Iniciar a l’estudiant en la investigació en enginyeria de disseny, proporcionant metodologies i experiències (treballs de recerca, participació en projectes I+D) que faciliten la possible continuació cap a estudis de doctorat. El Treball Fi de Màster actua com un pont efectiu cap a la investigació, orientant a l’estudiant que ho desitge a emprendre una carrera investigadora.

Eixides professionals

El Màster en Enginyeria del Disseny forma professionals del disseny orientats a la innovació al llarg del cicle de vida de productes i serveis . Els seus egressats poden exercir diversos rols tècnics i de gestió en múltiples sectors industrials. Entre les eixides professionals habituals destaquen:

  • Dissenyador/a industrial de productes – Concebre i desenvolupar productes físics innovadors en sectors com a béns de consum, equipament tecnològic, mobiliari, transport (automoció), joguets, envasos i embalatges. Aquest perfil aplica creativitat i coneixements tècnics per a idear productes nous o millorar existents, considerant tant la funcionalitat com l’estètica.
  • Enginyer/a de desenvolupament i prototips – Especialista en modelatge 3D, simulació i prototipado ràpid, capaç de materialitzar conceptes en prototips funcionals i optimitzar els dissenys per a la seua fabricació. Sol treballar en oficines tècniques o departaments d’I+D, convertint idees en models verificables (digitals o físics) abans de la seua producció.
  • Gestor/a de disseny i innovació – Coordina equips multidisciplinaris en departaments de disseny o I+D+i, integrant el disseny amb altres àrees (màrqueting, producció, qualitat). Aquest rol s’enfoca en la gestió de projectes de disseny i innovació, assegurant que les solucions desenvolupades s’alineen amb l’estratègia empresarial i s’executen en termini i pressupost.
  • Consultor/a en disseny estratègic i UX – Assessora a empreses en tendències de disseny, branding, disseny centrat en l’usuari i millora de l’experiència de producte/servei. Pot realitzar estudis d’usuaris, anàlisis de mercat i recomanacions per a alinear el disseny de productes amb les necessitats del client i l’estratègia de marca.
  • Especialista en disseny gràfic i comunicació – Desenvolupa la imatge gràfica de productes i empreses (identitat corporativa, embalatge, materials promocionals) o col·labora en estudis de disseny gràfic amb alt component tècnic. Alguns egressats combinen aquestes habilitats amb la docència o l’emprenedoria creativa (per exemple, treballant com a freelance en disseny gràfic i formació) .
  • Investigador/a en disseny – Participa en projectes d’I+D, bé en centres tecnològics, instituts d’investigació o departaments d’innovació d’empreses, investigant nous materials, processos o metodologies de disseny. Molts continuen la seua formació mitjançant un doctorat (veure apartat d’investigació), orientant la seua carrera cap a la investigació acadèmica i el desenvolupament experimental en enginyeria de disseny.

Quant a sectors específics, els titulats del MUID troben oportunitats en indústries molt variades: des d’empreses manufactureres tradicionals (automoció, electrodomèstics, mobiliari, il·luminació, joguet, etc.) fins a empreses de base tecnològica i startups orientades a nous productes. Un exemple destacat és el sector automobilístic: Ford España (planta d’Almussafes) ha contractat nombrosos enginyers formats en la UPV i valora l’alt nivell tècnic dels titulats i estudiants en pràctiques de la universitat . També és comú la seua inserció en consultores de disseny i innovació i en estudis de disseny reconeguts (alguns egressats han sigut reclutats per estudis com Rubio&De l’Amo, Nemo Studio o Yonoh després de col·laborar en projectes acadèmics). Gràcies al seu perfil versàtil, que combina creativitat, capacitat tècnica i visió estratègica, molts egressats aconsegueixen incorporar-se amb èxit al mercat laboral o fins i tot emprendre creant els seus propis estudis o empreses de disseny. En definitiva, l’alt grau d’especialització del MUID, sumat a les seues competències transversals (gestió de projectes, treball en equip, ús d’eines digitals avançades, etc.), permet als seus graduats adaptar-se a les diverses demandes del sector del disseny industrial i assumir posicions de responsabilitat en la innovació de productes i serveis.

Dirigit principalment a

El màster està especialment indicat per a graduats en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes, així com per a titulats en Enginyeries Industrials (Enginyeria Mecànica, Enginyeria en Organització Industrial, Enginyeria Aeroespacial, etc.) o altres titulacions tècniques afins a l’àmbit del disseny de producte. També poden accedir graduats en Belles arts o Arquitectura o altres camps relacionats amb el disseny. En termes generals, es valorarà que l’estudiant de nou ingrés tinga coneixements de disseny industrial, dibuix tècnic, informàtica aplicada al disseny (CAD/CAU), ciència de materials i fonaments d’enginyeria, així com motivació per la innovació i la creativitat en el desenvolupament de productes.

Estructura del màster

Obligatòries: 30 ects | Optatives: 45 ects | Practiques externes: 0 ects | Treball final de màster (TFM): 15 ects

Mòdul 1. Conceptes Avançats de Disseny : 30 ects obligatoris

Matèria: Recerca i desenvolupament en Disseny
Crèdits mínims: 30 | Caràcter: Obligatori

Mòdul 2. Àrees del Disseny : 30 ects obligatoris

Matèria: Disseny Estratègic
Crèdits mínims: 15 | Caràcter: Optatiu

Matèria: Dissenye Gràfic i Gestió del Llançament del Producte
Crèdits mínims: 15 | Caràcter: Optatiu

Matèria: Models, Mètodes i Tècniques per a Innovació en Productes i Servei
Crèdits mínims: 15 | Caràcter: Optatiu

Matèria: Productes d’Ús Col·lectiu
Crèdits mínims: 15 | Caràcter: Optatiu

Mòdul 3. Bloc Optativitat : 15 ects obligatoris

Matèria: Optativitat General
Crèdits mínims: 15 | Caràcter: Optatiu

Nota: En aquesta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 15 ECTS en pràctiques externes de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 15 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).

Mòdul 4. Treball de Fi de Màster : 15 ects

Matèria: Treball de Fi de Màster
Crèdits mínims: 15 | Caràcter: Treballe Fi Titulació

Pràctiques en empresa

El pla d’estudis oficial del MUID no contempla pràctiques externes obligatòries, però sí que ofereix la possibilitat de realitzar pràctiques voluntàries en empreses o institucions, amb reconeixement acadèmic. En concret, existeix l’opció de reconèixer fins a 15 ECTS optatius si l’estudiant realitza una pràctica professional relacionada amb l’enginyeria de disseny, integrant-la en les matèries optatives del segon any. D’aquesta manera, qui ho desitge pot substituir assignatures optatives del 3r semestre per una estada de pràctiques supervisada en empresa, obtenint crèdits per això.

Per a poder fer pràctiques, tant curriculars com extracurriculars, l’estudiant ha de complir els requisits del Reglament de la UPV, entre altres, estar matriculat en el màster i no haver defensat el TFM. La gestió es realitza a través de l’Oficina de Pràctiques de l’Escola, dependent del Servei Integrat d’Ocupació (SIE) de la UPV. El procés típic inclou: cerca per part de l’estudiant d’una empresa on realitzar la pràctica, bé a través de les ofertes publicades pel SIE-UPV o per altres mitjans; formalització del conveni de cooperació educativa entre l’empresa i la
universitat i el seu posterior reconeixement acadèmic.

El conveni de col·laboració, haurà d’indicar les dades del tutor d’empresa i del tutor acadèmic, professor de l’ETSIADI. La pràctica, sol desenvolupar-se durant el segon any del màster, i pot realitzar-se en paral·lel al TFM i fins i tot ser una de les seues modalitats de realització. En el cas de les pràctiques curriculars, 1 crèdit correspon a 25 hores de pràctica, amb un màxim de 15 crèdits i 375 hores. A la seua finalització, i per al seu reconeixement, l’estudiant ha de presentar una memòria de pràctiques que, al costat de l’informe del tutor en empresa, serviran per a l’avaluació de la mateixa per part del tutor acadèmic.

És important assenyalar que aquestes pràctiques externes són voluntàries i subjectes a la disponibilitat d’empresa en cada curs.


El màster compta amb una xarxa d’empreses col·laboradores disposades a acollir estudiants (veure apartat d’empreses col·laboradores més a baix), però l’assignació depèn del perfil/interès de l’alumne i de l’oferta anual. En qualsevol cas, realitzar pràctiques durant el màster és molt beneficiós: l’estudiant adquireix experiència professional real, aplica els seus coneixements en projectes concrets de l’empresa (disseny de nous productes, millora de processos, estudis d’usabilitat, etc.), i amplia la seua xarxa de contactes. Tot això millora notablement la seua ocupabilitat. De fet, moltes vegades aquestes pràctiques actuen com a via d’inserció laboral: no és rar que l’empresa on l’estudiant va realitzar pràctiques acabe oferint-li un contracte en finalitzar els seus estudis. En resum, encara que no obligatòries, les pràctiques en empresa constitueixen una activitat altament recomanable dins del MUID, plenament secundada per la UPV mitjançant convenis i tutories, i amb un reconeixement acadèmic de fins a 15 crèdits optatius.

Investigació i accés a doctorat

El MUID posseeix un marcat component d’investigació aplicada, preparant a l’estudiant no sols per a la pràctica professional sinó també per a continuar la seua formació acadèmica en l’àmbit investigador. Diverses assignatures del pla d’estudis incorporen metodologies d’investigació en disseny (per exemple, creativitat digital, modelització de sistemes, estudis d’usuari, tendències de mercat, etc.), i el programa culmina amb un Treball Fi de Màster (TFM) que en molts casos pot tenir caràcter investigativo o experimental. Aquesta orientació investigadora facilita que els estudiants desenvolupen habilitats de formulació d’hipòtesi, cerca bibliogràfica, metodologies d’experimentació i anàlisi de dades, pròpies del treball científic.

Després de finalitzar el màster, els titulats compleixen amb els requisits d’accés als estudis de doctorat (BRESSOLES nivell 4). En particular, la UPV ofereix un Programa de Doctorat en Disseny, Fabricació i Gestió de Projectes Industrials, directament vinculat a aquesta àrea. Aquest programa de doctorat cerca l’especialització professional i el foment de la investigació en l’àmbit de la indústria per al disseny i desenvolupament de nous productes, la seua fabricació i la gestió de processos industrials . Compta amb unes 40 places anuals i s’imparteix en espanyol i anglès , integrant a diversos grups i centres d’investigació rellevants en disseny, enginyeria gràfica, projectes d’enginyeria, innovació, etc. Els egressats del MUID poden incorporar-se a aquest programa doctoral de la UPV o altres afins (per exemple, doctorats en enginyeria industrial, tecnologies de la informació aplicades al disseny, creativitat, etc.) segons els seus interessos. De fet, el màster proporciona la base necessària (90 ECTS de postgrau) per a l’admissió en doctorat, i dota a l’alumne de les competències investigadores bàsiques que després podrà aprofundir.

Dins del propi màster, existeix la possibilitat de col·laborar amb grups d’investigació de la UPV o amb instituts tecnològics en el TFM. Per exemple, alguns TFM es realitzen en l’Institut de Biomecànica de València (IBV) o altres centres, integrant a l’estudiant en projectes d’investigació reals sobre disseny ergonòmic, nous materials, etc. Això permet a l’estudiant que ho desitge iniciar una línia d’investigació durant el màster, que fins i tot pot donar lloc a publicacions científiques o servir de base per a una posterior tesi doctoral. L’escola compta amb professors-investigadors actius en diverses línies (disseny sostenible, fabricació additiva, interacció persona-producte, realitat virtual aplicada al disseny, entre altres), la qual cosa brinda oportunitats perquè l’alumne s’integre en aquestes iniciatives.

En suma, el MUID obri la porta al doctorat i a la carrera investigadora. Els estudiants diplomen amb un perfil mixt de dissenyador-enginyer amb capacitat investigadora, una cosa molt valorada si desitgen optar a llocs de research en la indústria (departaments d’I+D) o seguir en l’acadèmia. La UPV, a través de la seua Escola de Doctorat, ofereix l’entorn per a continuar amb estudis de tercer cicle, i molts graduats del màster aprofiten aquesta opció per a aspirar al grau de Doctor.

Intercanvi acadèmic / convenis amb altres universitats

El programa afavoreix decididament la mobilitat internacional dels seus estudiants, integrant-se en els convenis d’intercanvi acadèmic de la UPV. L’ETSI Aeroespacial i de Disseny Industrial (centre al qual pertany el màster) disposa d’una Oficina de Relacions Internacionals encarregada de promocionar i gestionar aquests intercanvis, a través de programes com Erasmus+ (universitats europees), PROMOE (programa propi UPV per a destins fora d’Europa, p. ex. Amèrica, Àsia, Oceania) i SICUE (mobilitat nacional amb altres universitats espanyoles). Gràcies a aquests programes, els alumnes del MUID poden cursar un semestre o un curs a l’estranger, en universitats de prestigi tant europees com d’altres continents, amb garantia de reconeixement acadèmic al seu retorn.

L’estructura de 90 ECTS en tres semestres facilita la mobilitat en el segon any: després de cursar el primer semestre (matèries obligatòries) a València, és possible realitzar el tercer semestre en una universitat sòcia, ja siga cursant optatives o desenvolupant el Treball Fi de Màster allí, segons el conveni. L’elecció del destí i període d’intercanvi es fa en coordinació amb la Comissió Acadèmica del màster, procurant l’equivalència d’assignatures. La UPV, mitjançant la seua aplicació AIRE, gestiona de manera eficient tota la documentació i comunicació de les mobilitats. A més, s’ofereixen sessions informatives i d’orientació als estudiants abans, durant i després de l’estada (per exemple, xarrades sobre la convocatòria Erasmus a l’octubre i gener, orientació sobre tràmits abans d’anar-se, etc.), de manera que el procés resulte clar.

Quant a universitats de destí, l’ETSIADI manté convenis amb nombrosos centres internacionals de primer nivell en l’àmbit del disseny i enginyeria. Per exemple, existeixen acords Erasmus actius amb institucions de Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia, Països Baixos, Itàlia, Noruega, el Regne Unit, Romania, Suècia, entre altres països. En la pràctica, això es tradueix en opcions d’intercanvi en universitats com:

  • University of Antwerp (Bèlgica)
  • Technical University of Denmark (DTU)
  • University of Maribor (Eslovènia)
  • EL TEU Delft (Països Baixos)
  • Diverses universitats italianes (Bolonya, Ferrara, Gènova, La Sapienza de Roma, IUAV de Venècia)
  • NTNU (Noruega)
  • Middlesex University i Nottingham Trent (el Regne Unit)
  • Politehnica de Bucarest (Romania)
  • Chalmers University of Technology (Suècia)

També mitjançant PROMOE es gestionen destins a Amèrica Llatina, Amèrica del Nord, Àsia o Oceania (segons convenis vigents cada any). Aquesta àmplia xarxa de convenis assegura que els estudiants del màster puguen viure una experiència acadèmica multicultural, enriquint la seua formació amb altres enfocaments i ampliant el seu horitzó professional.

Cal destacar que la UPV ocupa posicions destacades en mobilitat Erasmus a nivell nacional, la qual cosa es reflecteix en l’oferta disponible per als seus màsters. L’estudiant del MUID compta amb suport tant de l’Oficina central (OPII) com de l’oficina internacional de l’escola per a tramitar la seua candidatura, cercar allotjament i convalidar els seus estudis. En resum, el Màster Universitari en Enginyeria del Disseny brinda l’oportunitat de realitzar part dels estudis a l’estranger, integrant-se en un entorn acadèmic diferent. Aquesta experiència internacional aporta no sols millores en idioma i coneixements tècnics, sinó també competències interculturals i una visió més global del disseny, qualitats molt apreciades posteriorment en el mercat laboral.

En definitiva, el Màster Universitari en Enginyeria del Disseny ofereix als seus alumnes la possibilitat d’enriquir la seua formació amb una estada acadèmica a l’estranger, integrant-se en un context multicultural i obtenint una perspectiva més àmplia del disseny a nivell global, la qual cosa resulta molt valuós tant en el personal com de cara al seu futur professional.

Instal·lacions i laboratoris

El màster s’imparteix a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial (ETSIADI) de la UPV, principalment en els edificis 7B i 7E del campus de Vera (València). Aquest centre disposa de modernes instal·lacions i recursos tecnològics de primer nivell per a donar suport a la formació pràctica en disseny. Els estudiants del MUID tenen accés a:

  • Aules informàtiques i de disseny assistit – Salas equipades amb estacions de treball d’alt rendiment i programari especialitzat (eines CAD/CAU, modelatge 3D, renderitzat/animació, disseny gràfic, edició multimèdia, etc.). Per exemple, l’aula informàtica “San Onofre” compta amb ~30 PC’s amb programari d’enginyeria i disseny instal·lat. Ací es duen a terme les pràctiques d’assignatures digitals (modelatge 3D, creativitat digital i IA, visualització avançada, disseny gràfic, etc.).
  • Laboratoris de prototipado i fabricació digital – Tallers on materialitzar dissenys mitjançant tècniques de fabricació. Disposen d’impressores 3D (diverses tecnologies), talladores làser, fresadores CNC, torns, escàner 3D i altres màquines. L’ETSIADI té, per exemple, un taller de prototipado amb equipaments com termoconformadoras al buit, talladores de fil calent, trepants de columna, etc., el que permet als estudiants fabricar prototips i maquetes funcionals dels seus productes.
  • Taller de models i materioteca – Zona per a treballs manuals de modelatge, amb eines per a muntatge, acabat, pintura, etc., així com una biblioteca de materials. Aquest recurs permet consultar i experimentar amb materials innovadors (plàstics, metàl·lics, fustes, tèxtils, composites, etc.), conèixer les seues propietats, acabats i aplicacions en disseny. És especialment útil en projectes de disseny sostenible, selecció de materials òptims o acabats estètics.
  • Laboratori d’ergonomia i factor humà – Espai dotat amb instrumentació per a anàlisi ergonòmica i usabilitat: sistemes de motion capture, equips de mesurament antropomètric, plataformes d’anàlisi postural, simuladors, etc. S’utilitza en projectes de disseny inclusiu o disseny centrat en l’usuari, permetent avaluar la interacció humana amb productes (esforços, comoditat, accessibilitat). L’IBV col·labora en aquest àmbit proporcionant metodologies i equipament avançat de biomecànica aplicada al disseny.
  • Laboratoris de realitat virtual (VR) i visualització – L’escola ha incorporat tecnologies de Realitat Virtual i Augmentada per al disseny. Compte, entre altres, amb un sistema CAVE (Cave Automatic Virtual Environment) d’immersió visual, situat a la Ciutat Politècnica de la Innovació. Aquest entorn permet projectar escenaris 3D envolupants perquè els estudiants visualitzen els seus dissenys a escala real i avaluen la seua interacció en un món virtual. Així mateix, es disposa d’ulleres/cascos de VR d’alta gamma i sales adaptades per a treballar amb models 3D en realitat virtual o mixta. Aquestes eines s’empren en assignatures com a Visualització Avançada o projectes de disseny d’espais, on poder “navegar” per l’objecte dissenyat resulta molt clarificador.
  • Laboratori de color i il·luminació – Dins de la CPI (parc científic de la UPV) l’escola té accés a un laboratori especialitzat en colorimetria i òptica visual. Disposa d’equips com a espectrofotòmetres, colorímetres i cabines de llum estandarditzada (D65, etc.) per a avaluar colors i acabats. També inclou eines programari de gestió del color i cartes de color (p. ex. test de Munsell). Aquest laboratori de color resulta útil en projectes de branding, disseny gràfic i de producte on la precisió del color i la il·luminació són crítiques (per exemple, disseny d’envasos, interiors, etc.).
  • Aules polivalents i sales de dibuix – A més de les aules informàtiques, l’ETSIADI compta amb aules tradicionals àmplies i lluminoses per a classes teòriques i tallers creatius. Vàries estan equipades per a l’ensenyament del dibuix tècnic i artístic, amb taules de dibuix, panells d’exposició, etc.
  • Biblioteca especialitzada i sales d’estudi – La biblioteca del centre ofereix un extens fons bibliogràfic en enginyeria de disseny, disseny industrial, art, arquitectura, ergonomia i matèries afins. Inclou llibres, revistes cientificotècniques, normes, catàlegs de materials, així com TFG/TFM previs. Els estudiants poden accedir a material actualitzat per als seus projectes i treballs de recerca. A més, existeixen zones d’estudi individuals i grupals amb horari ampli, ideals per al treball en equip que exigeix el màster.
  • Altres instal·lacions – Com a part de la UPV, els alumnes tenen accés a serveis generals del campus: sales de reunions i una sala d’actes (on es realitzen conferències i eventualment les defenses de TFM), serveis de reprografia i impressió 3D (FabLab UPV), cafeteries i menjadors, zones verdes d’esplai, estacionaments, etc. Tot l’entorn de campus afavoreix la creativitat i col·laboració, en comptar amb espais per a la interacció multidisciplinària (per exemple, proximitat a altres escoles d’enginyeria, arquitectura, belles arts, etc.).

En conjunt, aquestes infraestructures proporcionen un entorn òptim per a l’ensenyament pràctic i projectual del MUID. L’escola manté els seus laboratoris actualitzats, incorporant noves tecnologies emergents de la Indústria 4.0 aplicades al disseny (fabricació additiva, IoT, realitat virtual, eye-tracking per a estudis d’usuari, etc.), garantint que els estudiants treballen amb eines similars a les professionals. Aquesta dotació de mitjans materials ha sigut comprovada i aprovada en les successives acreditacions del títol, assegurant que el màster disposa de recursos materials adequats per a aconseguir els seus objectius formatius.

Treball Fi de Màster

El Treball Fi de Màster és el projecte final individual que corona la formació del MUID. Suposa 15 ECTS (un semestre) i consisteix en la realització d’un projecte o estudi original dirigit per un professor, en el qual l’estudiant aplica i integra els coneixements, habilitats i actituds adquirits durant el màster. Per a matricular-se en TFM és necessari estar en l’últim semestre i haver superat la majoria de crèdits obligatoris segons la normativa de la UPV. Cada estudiant compta amb un tutor acadèmic que guia el desenvolupament del treball des de la definició del tema fins a la preparació de la defensa.

Procediment i tipus de TFM

A l’inici de l’últim curs, la Comissió del Màster obri una convocatòria de propostes de TFM. L’alumne pot optar per inscriure’s en un tema de l’oferta pública de projectes (una llista de propostes oferides per professors, a vegades en col·laboració amb empreses o grups d’investigació), o bé proposar un tema propi (cercant un professor tutor que l’avale). Una vegada aprovat l’avantprojecte, es formalitza l’assignació i l’alumne desenvolupa el treball durant el semestre sota la supervisió periòdica del tutor.

Quant a la naturalesa del TFM, es distingeixen principalment dues tipologies:

  • TFM d’orientació professional/aplicada: És un projecte de disseny industrial complet que dona resposta a una necessitat real de producte. Per exemple, el desenvolupament d’un nou producte o dispositiu, un equipament, un mobiliari urbà, etc., generalment en col·laboració amb una empresa o amb un encàrrec concret. Aquest tipus de treballs inclouen totes les fases del procés de disseny: anàlisi del context i requisits (usuaris, mercat, patents existents), generació de conceptes, selecció i desenvolupament detallat del concepte, prototipado virtual i/o físic, avaluació i propostes de millora. El resultat sol ser un disseny llest per a passar a enginyeria de detall o producció, amb plans, renders i en molts casos un prototip funcional. Un exemple podria ser el “Desenvolupament d’un embalatge per a un producte industrial” o “Sistema d’il·luminació democràtic”, títols de TFMs recents orientats a solucions de disseny específiques . Aquests projectes aporten solucions innovadores a problemes de la indústria i sovint l’estudiant treballa en contacte directe amb l’empresa, millorant les seues possibilitats de contractació. L’avaluació del TFM es realitzarà aplicant la rúbrica específica per a aquesta tipologia de TFM.
  • TFM d’orientació investigadora: Se centra en un estudi en profunditat sobre algun aspecte del disseny. En lloc de crear un producte comercial immediat, l’objectiu és generar coneixement: pot tractar sobre noves metodologies de disseny, experimentació amb materials avançats, aplicacions de tecnologia emergent en disseny (per exemple, algorismes de IA per a generar formes, fabricació additiva innovadora, etc.) o estudis d’experiència d’usuari avançats. Aquest tipus de TFM requereix una sòlida revisió bibliogràfica, definició d’hipòtesi o objectius d’investigació, treball experimental o analític, i extracció de conclusions generalitzables. Sol estar vinculat a un grup d’investigació o laboratori. Exemples de títols de TFM recents de tall investigativo són “La investigació qualitativa en el camp del disseny: l’usuari i els estils de vida” o “Recerca i desenvolupament del concepte de personalització massiva en enginyeria del disseny i fabricació digital additiva” . Aquests treballs, a més de la memòria, poden generar publicacions científiques o ponències en congressos, i sovint són el germen d’una futura tesi doctoral de l’alumne. L’avaluació del TFM es realitzarà aplicant la rúbrica específica per a aquesta tipologia de TFM.

Independentment de la tipologia, tots els TFM han de complir amb l’exigència d’originalitat i qualitat establida. Es requereix el lliurament d’una memòria escrita que documente el projecte complet (antecedents, objectius, metodologia, desenvolupament, resultats, conclusions i bibliografia). La UPV proporciona guies sobre el contingut mínim d’un TFM i format de la memòria (extensió, resums en castellà/anglès, etc.), assegurant un estàndard acadèmic.

Defensa i avaluació

La defensa del TFM és un acte acadèmic públic (excepte en casos excepcionals justificats) davant un tribunal format típicament per 3 professors del màster (i ocasionalment professionals externs o investigadors convidats). L’ETSIADI programa diverses convocatòries de defensa al llarg de l’any acadèmic (en general, en els mesos de gener/febrer, juny/juliol i setembre, coincidint amb final de semestre). L’estudiant pot presentar-se en qualsevol d’elles una vegada tinga llest el treball i haja complit els requisits de crèdits per a la defensa. En la presentació, disposa de 15 minuts per a exposar el seu projecte, secundant-se en mitjans audiovisuals, demostracions o prototips si n’hi haguera. Després de l’exposició, el tribunal realitza preguntes, observacions i debat amb l’estudiant sobre el treball realitzat. Finalment es delibera a porta tancada i s’atorga una qualificació, atenent criteris com la qualitat tècnica i estètica de la solució proposada, el rigor de l’anàlisi o investigació, la claredat de la memòria i la defensa oral, el grau de consecució d’objectius, etc., conforme al Reglament d’Avaluació de la UPV.

Formalment, el TFM es regeix per la Normativa de TFG/TFM de la UPV i pel procediment específic de l’ETSIADI . Això implica, entre altres aspectes: necessitat d’inscripció i aprovació prèvia del tema per la Comissió Acadèmica, terminis administratius (inscripció de tema, depòsit de memòria uns dies abans de la defensa, etc.), i els drets de l’estudiant (per exemple, si suspèn pot tornar a defensar en següent convocatòria dins del mateix curs sense necessitat d’una nova matrícula ). També es contempla la possibilitat de defensa per videoconferència en cas d’estudiants d’intercanvi o circumstàncies especials (com va quedar patent durant la pandèmia) . L’escola proporciona documentació de suport (plantilles, normativa, etc.) i sol organitzar xarrades informatives per a orientar als alumnes en tot el procés de TFM.

En conclusió, el TFM del MUID representa la síntesi de tots els aprenentatges del màster i una oportunitat perquè l’estudiant demostre la seua autonomia professional. Ja siga presentant un nou producte llest per a la seua posada en mercat, o una investigació que amplia les fronteres del coneixement en disseny, el TFM aporta un valor afegit al perfil de l’egressat. Molts projectes de TFM del màster han sigut premiats o implementats en entorns reals, i l’experiència de dur a terme un projecte complet des de zero prepara al titulat per a afrontar amb solvència reptes complexos en la seua vida professional o investigadora posterior.

Empreses col·laboradores i més

El Màster Universitari en Enginyeria del Disseny manté estrets vincles amb el teixit empresarial, tant de la Comunitat Valenciana com d’altres llocs, a través de convenis de cooperació, participació en projectes i l’ocupabilitat dels seus egressats. Aquestes col·laboracions es manifesten de diverses formes: des d’ofertes de pràctiques i co-tutela de TFM en empresa, fins a seminaris i conferències impartits per professionals convidats, així com projectes d’innovació conjunta universitat-empresa. Aquest acostament continu al món professional garanteix que la formació estiga alineada amb les necessitats reals de la indústria i potència les oportunitats laborals dels estudiants.

A continuació es destaquen alguns sectors i exemples d’empreses/institucions que han col·laborat amb l’ETSI de Disseny (o que han contractat titulats del màster) en els últims anys:

  • Sector automoció i transport: La planta de Ford España a Almussafes ha col·laborat en projectes de millora de producte (per exemple, estudis d’ergonomia en el muntatge) i ofereix regularment pràctiques a estudiants de la UPV. De fet, existeix una Càtedra Ford-UPV per a captar talent i promoure la innovació; Ford ha assenyalat que pràcticament tota la seua plantilla de més de 400 enginyers a València prové de la UPV, la qual cosa inclou enginyers de disseny industrial. Aquesta relació facilita que estudiants del MUID puguen realitzar allí els seus TFM o incorporar-se després de graduar-se. També empreses emergents d’automoció elèctrica i mobilitat (per ex. startups de motocicletes elèctriques) han recorregut a alumnes del màster per al disseny de components.
  • Sector del moble, producte i hàbitat: La Comunitat Valenciana és capdavantera en disseny de mobiliari. Signatures destacades com Actiu, Andreu World, Point o Gandia Blasco mantenen col·laboració amb la UPV. Per exemple, Actiu (fabricant de mobiliari d’oficina) forma part de la xarxa d’innovació de la UPV i ha abordat projectes d’investigació conjunts en disseny de mobiliari ergonòmic. Aquestes empreses han plantejat reptes de disseny reals als estudiants (concursos, workshops) i fins i tot han co-dirigit TFM orientats a desenvolupar nous productes. No és rar que després d’aquestes col·laboracions, alguns alumnes passen a engrossir els seus departaments de disseny.
  • Sector d’electrodomèstics i electrònica de consum: Empreses com BSH Electrodomèstics (Bosch-Siemens), que compta amb centres a Espanya, han acollit estudiants en pràctiques per a projectes de millora de producte (disseny de noves interfícies, integració de IoT en electrodomèstics, etc.). També BP Oil (refineria de Castelló) ha col·laborat en temes de disseny d’equips i senyalística (encara que d’un sector diferent, requeria suport de dissenyadors industrials). Aquestes col·laboracions, encara que puntuals, obrin camí al fet que els estudiants apliquen les seues habilitats en sectors de béns d’equip i consum massiu.
  • Consultories i estudis de disseny: El màster manté contacte amb estudis de disseny reconeguts, tant locals com nacionals, que participen en la formació. Professionals d’estudis com Yonoh Studio, Rubio&De l’Amo o Hup Interiorisme han impartit xarrades o actuat com a avaluadors convidats de projectes acadèmics. En alguns casos, aquests estudis identifiquen talent en els alumnes i els ofereixen col·laboracions professionals després d’acabar el màster. Per exemple, diversos egressats han sigut contractats per estudis de disseny gràfic, de producte o d’interiors després de destacar en els workshops conjunts.
  • Centres tecnològics i instituts d’investigació: Organismes com l’Institut de Biomecànica de València (IBV), el centre AIDIMME (Institut Tecnològic de mobiliari, fusta, metall, embalatge) o AIJU (Institut Tecnològic del Joguet) treballen regularment amb l’ETSIADI. Participen en projectes d’I+D en els quals es requereixen estudiants per a desenvolupament de prototips, estudis d’usabilitat o disseny de nous conceptes. Per exemple, AIDIMME ha promogut TFM enfocats a nous materials sostenibles per a mobiliari, i IBV co-dirigeix projectes de disseny inclusiu per a persones majors. Aquestes institucions, a més, solen oferir places de pràctiques a estudiants del màster, integrant-los en els seus equips multidisciplinaris (enginyers, dissenyadors, psicòlegs, etc.).
  • Empreses de base tecnològica i startups: A través de l’ecosistema emprenedor UPV (programa StartUPV, acceleradores com a Llançadora, etc.), alguns estudiants col·laboren amb startups en fases primerenques de desenvolupament de producte. Per exemple, startups de dispositius mèdics, de mobilitat personal, o gadgets tecnològics han incorporat a enginyers de disseny de la UPV per a definir la funcionalitat i l’estètica dels seus productes mínims viables. Aquesta via emprenedora és molt dinàmica a València, i el màster alimenta aqueix ecosistema proveint joves dissenyadors amb sòlides competències tècniques i creatives.
  • Altres sectors industrials: La versatilitat del perfil MUID fa que els seus egressats també encaixen en sectors com la indústria ceràmica i taulellera (on han treballat en el disseny de peces ceràmiques i sanitaris, col·laborant amb signatures de Castelló), el sector il·luminació (disseny de lluminàries tècniques i decoratives, p. ex. empresa Rosegue Lighting), o el sector de l’envàs alimentari, aportant idees d’embalatge innovador per a empreses alimentàries. La indústria ferroviària i de transport és un altre camp on alguns enginyers de disseny de la UPV han sigut contractats, contribuint en disseny d’interiors de trens o autobusos, senyalística, etc.

Cal esmentar que l’ETSIADI compta amb un Comitè Assessor Empresarial, format per professionals d’empreses capdavanteres en enginyeria i disseny. Aquest comitè es reuneix periòdicament per a aportar suggeriments sobre el pla d’estudis, detectar necessitats de perfil en el mercat i promoure col·laboracions. Gràcies a això, el màster es manté actualitzat respecte a les tendències de la indústria.

En definitiva, el MUID està estretament connectat al món empresarial. Durant el màster, l’alumnat té múltiples ocasions d’interactuar amb empreses – ja siga visitant fàbriques, rebent seminaris de professionals, realitzant projectes tutelats per empreses o fent pràctiques – el que enriqueix la seua formació. Fruit d’aquesta simbiosi, moltes empreses identifiquen i contracten talent directament del màster. L’afirmació del director d’RR.HH. de Ford España ho exemplifica: “percebem que cada vegada els titulats de la UPV són millors”, destacant la preparació amb la qual arriben a la indústria. Aquest reconeixement per part del sector productiu avala la qualitat del Màster en Enginyeria del Disseny de la UPV i es tradueix en una alta ocupabilitat dels seus graduats.

+ Info