Títol oficial

120 crèdits

Habilitant

MUIAGRO

Espanyol

Valencià

Espanyol – B2

Presencial

UPV Campus de Vera (València)

En detall

Contingut de la pàgina


Descripció del títol

El Màster Universitari en Enginyeria Agronòmica ofereix una formació superior d’especialització que habilita per a exercir la professió d’Enginyer Agrònom, proporcionant als estudiants una formació sòlida tant en l’àmbit tècnic com científic, enfocada en l’agricultura i àrees relacionades.

Aquests estudis constitueixen un entramat multidisciplinari que concorre en el desenvolupament de solucions a problemàtiques en el camp de l’agronomia des de l’enginyeria, des de la producció en camp fins a la posada en el mercat de productes d’origen biólogico, considerant criteris tècnics, econòmics i de sostenibilitat; sent presents, entre altres: la producció vegetal, la producció animal, direcció d’empreses, gestió econòmica i política agrària, l’enginyeria hidràulica, construccions rurals i agroindustrials, mecanització i tecnologia agrària, electrificació rural, energies renovables, automàtica agrícola, tecnologia d’hivernacles, allotjaments ramaders, enginyeria ambiental, etc.

Objectius del títol

Els objectius del Màster Universitari en Enginyeria Agronòmica estan orientats a proporcionar als estudiants una formació avançada en diverses àrees clau de l’enginyeria de biosistemes, amb la finalitat d’habilitar-los per a exercir la professió d’Enginyer Agrònom.

Objectius principals:

Formació tècnica i científica avançada en les àrees fonamentals de l’enginyeria agronòmica, abastant des de la gestió d’explotacions agrícoles i ramaderes fins al desenvolupament de tecnologies per a la producció i transformació de productes d’origen biològic.

Capacitar als estudiants per a redactar, dirigir i executar projectes tècnics en l’àmbit agrícola, ramader, agroalimentari i d’infraestructures, permetent-los planificar i gestionar projectes de gran envergadura amb un enfocament innovador i sostenible.

Aplicació de coneixements per a l’optimització de recursos en les explotacions agrícoles i ramaderes, promovent l’ús eficient de l’aigua, els recursos energètics i els inputs agrícoles mitjançant l’aplicació de tecnologies avançades.

Capacitació en la gestió sostenible del medi rural mitjançant la gestió de residus, la protecció del medi ambient i la promoció de pràctiques agrícoles responsables, amb un enfocament integral en el desenvolupament rural.

Gestió empresarial en el sector agronòmic. Dotar als estudiants amb els coneixements necessaris per a dirigir i gestionar empreses en l’àmbit agrícola i agroindustrial, comprenent els aspectes econòmics, polítics i socials que influeixen en el sector i desenvolupant estratègies de negoci per a millorar la competitivitat i la rendibilitat.

Preparació per al lideratge i la presa de decisions. Formar professionals capaços de prendre decisions estratègiques en la direcció de projectes i explotacions agrícoles i ramaderes, aplicant principis de lideratge i gestió eficient per a millorar la producció, la rendibilitat i la sostenibilitat en el sector.

Desenvolupament d’habilitats per a la innovació tecnològica. Fomentar la capacitat per a implementar innovacions tecnològiques en l’àmbit agrícola, com l’automatització de processos, la biotecnologia agrícola, l’ús de teledetecció i altres tecnologies emergents que optimitzen la producció i milloren la competitivitat del sector.

Capacitació en la planificació i execució d’infraestructures, disseny i l’execució d’infraestructures rurals i urbanes, tant hidràuliques com agràries, necessàries per a la gestió i el desenvolupament de les explotacions i les indústries agroalimentàries.

Projecte i gestió de la producció agroindustrial, l’ús de biomassa i biocombustibles, i la integració de solucions tecnològiques que milloren la sostenibilitat de les indústries agràries no alimentàries.

Capacitar als estudiants en la realització d’estudis i informes tècnics relacionats amb topografia, geodèsia i teledetecció, per a l’avaluació de l’impacte ambiental de projectes agrícoles, i en l’elaboració de projectes de gestió de residus i altres iniciatives de sostenibilitat.

Eixides professionals

El Màster Universitari en Enginyeria Agronòmica obri un ventall d’oportunitats professionals en diversos sectors clau, des de la gestió d’explotacions agrícoles i ramaderes fins al desenvolupament de projectes d’infraestructura sostenible, la consultoria tècnica i la investigació. Els graduats d’aquest màster estan altament qualificats per a liderar el canvi cap a un sector agrícola més innovador, sostenible i eficient.

  • Empreses de consultoria d’infraestructures rurals i agroindustrials i indústries forestals
  • Oficines tècniques d’enginyeria, tant com professional lliure com en organismes oficials, en centres d’investigació o exercir la docència
  • Empreses públiques dedicades a projectes, direcció d’obres o aprofitaments
  • Administració Pública on destaquen les funcions de direcció o supervisió de projectes
  • Empreses del sector de l’enginyeria ambiental i d’energies renovables, o consultores, empreses públiques, o de l’administració o com a autònom
  • Organitzacions de cooperació internacional i ONGs
  • Empreses d’implantació de noves tecnologies en els sistemes de producció agroforestals
  • Director d’Explotacions Agrícoles i Ramaderes
  • Cap de Producció en Indústries Agroalimentàries
  • Consultor Agrícola i Agroindustrial
  • Gestor de Projectes Agroindustrials
  • Director d’Empreses Agroindustrials
  • Especialista en Sostenibilitat i Medi ambient
  • Responsable d’Infraestructures Rurals i Urbanes
  • Investigador en l’Àmbit Agronòmic
  • Gestor de Projectes Internacionals
  • Emprenedor en el Sector Agrícola i Agroindustrial
  • Avaluador d’Impacte Ambiental

Dirigit principalment a

Els requisits d’accés a aquesta titulació són els establits amb caràcter general en el Reial decret 822/2021, en la redacció donada en el seu article 18. Així mateix, també resulta d’aplicació els establits en la Normativa pròpia de Preinscripció i Admissió als estudis de màsters universitaris a la Universitat Politècnica de València (UPV).

  • Títol universitari oficial espanyol de Graduat en Enginyeria Agroalimentària i del Medi rural o equivalent, expedits per universitats i institucions d’educació superior d’un país de l’EEES que en aquest país permeta exercir com a enginyer tècnic agrícola a Espanya i d’accés als estudis de Màster.
  • Títols procedents de sistemes educatius que no formen part de l’EEES, que equivalguen al títol de Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi rural o equivalent, homologat a Espanya per Ministeri d’Educació, sempre que al país on s’haja expedit aquest títol permeta accedir a estudis de nivell de postgrau universitari.
  • D’un títol universitari oficial corresponent a l’ordenació prèvia a l’EEES d’acord amb el que es disposa en la disposició addicional primera del Reial decret 822/2021: Títol oficial d’enginyer tècnic agrícola amb complements formatius.
  • Amb caràcter excepcional, podrà ser admès amb caràcter condicional l’estudiantat d’un Grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi rural espanyol o de l’EEES al qual li quede per superar el TFG i com a màxim fins a 9 crèdits ECTS que en cap cas de manera conjunta (TFG i assignatures) podran superar els 30 crèdits ECTS. També podrà ser admès l’estudiantat de grau que tinga arracada d’acreditar el coneixement de llengua estrangera requerit per a l’obtenció d’un títol de grau.

Estructura del màster

Obligatòries: 60 ects | Optatives: 48 ects | Practiques externes: 0 ects | Treball final de màster (TFM): 12 ects

Mòdul 1. Tecnologia i Planificació Rural : 20 ects obligatoris

Matèria: Política Agrària i del Medi rural
Crèdits mínims: 5 | Caràcter: Obligatori

Matèria: Tecnologia Rural
Crèdits mínims: 15 | Caràcter: Obligatori

Mòdul 2. Tecnologia de la Producció Vegetal i Animal : 20 ects obligatoris

Matèria: Tecnologia de la Producció Vegetal
Crèdits mínims: 10 | Caràcter: Obligatori

Matèria: Tecnologia de la Producció Animal
Crèdits mínims: 10 | Caràcter: Obligatori

Mòdul 3. Tecnologia de les Indústries Agroalimentàries : 10 ects obligatoris

Matèria: Tecnologia de les Indústries Alimentàries
Crèdits mínims: 10 | Caràcter: Obligatori

Mòdul 4. Gestió i Organització d’Empreses Agroalimentàries : 10 ects obligatoris

Matèria: Gestió i Màrqueting d’Empreses Agroalimentàries
Crèdits mínims: 10 | Caràcter: Obligatori

Mòdul 5. Especialització : 24 ects obligatoris

Matèria: Especialització Producció Vegetal
Crèdits mínims: 24 | Caràcter: Optatiu

Matèria: Especialització Ciència i Tecnologia de la Producció Animal
Crèdits mínims: 24 | Caràcter: Optatiu

Matèria: Especialització Indústries Agroalimentàries
Crèdits mínims: 24 | Caràcter: Optatiu

Matèria: Especialització Enginyeria Rural
Crèdits mínims: 24 | Caràcter: Optatiu

Matèria: Especialització Economia Agroalimentària
Crèdits mínims: 24 | Caràcter: Optatiu

Matèria: Especialització Biotecnologia
Crèdits mínims: 24 | Caràcter: Optatiu

Matèria: Especialització Recursos Naturals i Medi ambient
Crèdits mínims: 24 | Caràcter: Optatiu

Mòdul 6. Optativitat General : 6 ects obligatoris

Matèria: Optativitat d’orientació professional
Crèdits mínims: 6 | Caràcter: Optatiu

Matèria: Pràctiques Acadèmiques Externes
Crèdits mínims: 6 | Caràcter: Optatiu
Nota: En aquesta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 6 ECTS en pràctiques externes de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 6 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).

Mòdul 7. Aplicació pràctica de l’Enginyeria Agronòmica : 18 ects obligatoris

Matèria: Aplicació pràctica de l’Enginyeria Agronòmica
Crèdits mínims: 18 | Caràcter: Optatiu

Mòdul 8. Treballe Fi de Màster : 12 ects treballe fi titulació

Matèria: Treballe Fi de Màster
Crèdits mínims: 12 | Caràcter: Treballe Fi Titulació

Investigació i accés a doctorat

L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi natural (ETSIAMN) de la Universitat Politècnica de València (UPV) ofereix diverses oportunitats tant per a investigació com per a accés a programes de doctorat, especialment en àrees relacionades amb l’enginyeria agronòmica, agroindústria, gestió ambiental i altres camps afins.

Investigació en l’ETSIAMN:

L’ETSIAMN té un enfocament fort cap a la investigació aplicada, amb múltiples grups i projectes que aborden temes clau com:

  • Innovació agrícola: Desenvolupament de noves tecnologies i mètodes per a l’agricultura sostenible, com l’ús de sensors, automatització, i sistemes intel·ligents.
  • Energia renovable i gestió de recursos: Investigació en fonts d’energia renovables aplicades a l’agricultura, així com la gestió eficient de recursos naturals.
  • Sistemes de reg intel·ligent: Desenvolupament d’infraestructures avançades per a irrigació eficient, basades en tecnologies com la Internet de les Coses (IoT) i sensors remots. Aquests sistemes permeten ajustar les dosis d’aigua i nutrients segons les necessitats reals dels cultius, la qual cosa estalvia recursos hídrics i redueix l’impacte ambiental.
  • Agricultura de precisió: Disseny de sistemes que permeten el monitoratge en temps real de les condicions dels cultius, el sòl i l’ambient. Això s’aconsegueix mitjançant l’ús de sensors, drons i tecnologies satel·litàries per a obtenir dades precises que ajuden en la presa de decisions.
  • Biotecnologia: Investigacions centrades en millorar la productivitat agrícola mitjançant biotecnologia, incloent la biorremediación i el millorament de cultius.
  • Medi ambient i canvi climàtic: Projectes sobre la gestió de sòls, la conservació d’ecosistemes i la mitigació dels efectes del canvi climàtic en l’agricultura.
  • Política agrària i direcció d’empreses: Investigar com les polítiques agrícoles poden influir en l’estratègia empresarial, la innovació i l’adopció de noves tecnologies, especialment en economies rurals i sectors amb accés limitat als recursos.
  • Màrqueting i polítiques de sostenibilitat: Examinar com les polítiques públiques relacionades amb la sostenibilitat agrícola poden ser comunicades de manera efectiva als consumidors, integrant el màrqueting digital per a promoure pràctiques responsables i millorar la percepció dels productes sostenibles.

Accés al Doctorat en l’ETSIAMN:

Per a accedir a un doctorat en l’ETSIAMN de la UPV, generalment es requereix:

  • Tenir un màster en una àrea relacionada amb l’enginyeria agronòmica o branques afins, encara que també poden accedir persones amb un grau superior en àrees afins, depenent del programa.
  • Proposar un tema d’investigació que s’alinee amb els grups d’investigació i les línies científiques de l’escola.
  • Sol·licitar un director de tesi: En molts casos, és necessari contactar amb un professor o investigador de l’ETSIAMN que es convertisca en el director de la teua tesi doctoral. És important que la teua proposta d’investigació coincidisca amb les àrees d’especialització d’aquest director.

El programa de doctorat en la UPV inclou formació avançada en investigació, accés a recursos especialitzats (com a laboratoris i bibliografia), i la possibilitat de col·laborar amb altres investigadors de la UPV o institucions externes.

Enfocament i Temàtiques:

El doctorat en l’ETSIAMN abasta diverses àrees d’investigació, algunes de les més destacades inclouen:

Si t’interessa, pots consultar més informació directament en la web de la UPV, on trobaràs detalls sobre els grups d’investigació, línies de doctorat, i els requisits específics per a accedir a un programa.

Intercanvi acadèmic / convenis amb altres universitats

Instal·lacions i laboratoris

L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi natural (ETSIAMN) de la UPV compta amb una sèrie d’instal·lacions i laboratoris especialitzats que ofereixen un entorn ideal per al desenvolupament d’investigacions avançades, tant en l’àmbit de la producció vegetal, producció animal, infraestructures agrícoles com en àrees relacionades amb l’agricultura digital, la biotecnologia i la gestió ambiental. Aquestes instal·lacions permeten als estudiants i investigadors dur a terme projectes aplicats, experiments de camp i anàlisi de dades.

Aquests laboratoris estan dissenyats per a donar suport a una àmplia varietat de línies d’investigació que van des de la biotecnologia fins a la gestió de recursos naturals.

  • Laboratoris de biotecnologia agrícola equipats per a treballar amb tècniques com la biotecnologia vegetal, la millora genètica i la biorremediación.
  • Laboratoris de biologia molecular: Enfocat en l’estudi dels microorganismes i la seua aplicació en la biorremediación o en processos agrícoles com el tractament de sòls contaminats. Ací es poden analitzar cultius cel·lulars, la interacció entre microorganismes i el sòl, i realitzar anàlisis moleculars.
  • Mitjans per a l’anàlisi de Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG). Infraestructura digital avançada per a treballar amb geolocalització, cartografia digital i sensors remots. Ideal per a la investigació en agricultura de precisió, gestió de recursos hídrics, i l’ús de drons i satèl·lits per al monitoratge de cultius.

Instal·lacions de Camp i Experimentació:

L’ETSIAMN de la UPV compta també amb una sèrie d’instal·lacions de camp i granges experimentals on els estudiants i els investigadors poden realitzar experiments pràctics.

  • Campos experimentals: Aquest espai permet dur a terme experiments d’agricultura sostenible, maneig de cultius i l’ús de tecnologies avançades com a irrigació intel·ligent i fertilització controlada. La finca és ideal per a la validació de tecnologies desenvolupades en els laboratoris i l’observació del seu rendiment en condicions reals.
  • Hivernacles: Equipats per a la producció controlada de cultius i l’experimentació amb tecnologies d’agricultura vertical, hidroponia i aeroaponía. També es realitzen estudis sobre l’ús eficient de recursos com a aigua i fertilitzants.
  • Granges
  • Instal·lacions dedicades a l’estudi de l’energia renovable i la gestió sostenible dels recursos naturals. Està equipat per a treballar amb fonts d’energia com a solar, eòlica i biomassa. Els investigadors estudien com aquestes fonts poden ser utilitzades per a alimentar infraestructures agrícoles i sistemes d’irrigació o assecat de productes, contribuint a la sostenibilitat.
  • Infraestructures per a la investigació d’Energia i Eficiència en el Medi rural: Ací s’investiguen solucions per a optimitzar l’ús d’energia en zones rurals i agroindústries, amb un enfocament en la reducció de la petjada de carboni i la implementació de tecnologies netes en l’àmbit agrícola.
  • Laboratoris d’investigació en agroindústria: orientats a la investigació en la transformació de productes agrícoles i el desenvolupament de noves tecnologies agroindustrials.

Instal·lacions per a la formació en mecanització agrària i en Agricultura Digital: L’ETSIAMN també proporciona instal·lacions per a la formació pràctica en l’ús de tecnologies digitals en l’agricultura. S’estan desenvolupant diverses línies d’investigació que transformen digitalment l’agricultura, com ara:

  • Big Data i anàlisi de dades: Utilització de grans volums de dades arreplegades per sensors, satèl·lits, i sistemes de monitoratge per a crear models predictius i optimitzar el rendiment dels cultius. Això permet predir millor les necessitats dels cultius, optimitzar l’ús d’inputs (aigua, fertilitzants, pesticides) i preveure condicions climàtiques.
  • Intel·ligència Artificial (IA) aplicada: Ús de IA per a analitzar dades complexes de sensors i sistemes de monitoratge, amb l’objectiu d’oferir solucions automàtiques per a la gestió de cultius, com la detecció precoç de malalties, plagues o estrès hídric.
  • Sistemes de gestió agrícola basats en el núvol: Desenvolupament de plataformes digitals que integren tota la informació dels cultius, des del clima fins a la collita, i permeten la gestió remota de la finca. Aquestes plataformes faciliten la presa de decisions en tenir una visió integral de tots els aspectes de la producció.
  • Agricultura autònoma: Investigació en robots agrícoles i drons per a tasques com el monitoratge de cultius, la sembra, la collita, o l’aplicació precisa de pesticides i fertilitzants. Aquests sistemes poden ser controlats a distància o de manera autònoma, la qual cosa redueix costos operatius i millora l’eficiència.
  • Blockchain per a traçabilitat agrícola: Implementació de blockchain per a millorar la transparència i la traçabilitat en la cadena de subministrament agrícola. Aquesta tecnologia garanteix que els productes agrícoles puguen ser rastrejats des del seu origen fins a la seua destinació final, assegurant pràctiques més ètiques i sostenibles.

Treball Fi de Màster

Empreses col·laboradores i més

L’ETSIAMN també treballa en estreta col·laboració amb empreses tecnològiques i startups del sector agrícola per a transferir coneixement i implementar solucions reals en el camp. La creació d’ecosistemes d’innovació ajuda a accelerar l’adopció de tecnologies digitals i la creació de noves infraestructures que beneficien tant als agricultors com a l’agroindústria en general.

+ Info