Contingut de la pàgina
Descripció del títol
L’objectiu fonamental del Màster Universitari en Enginyeria Aeronàutica és oferir a l’alumnat una visió completa de l’enginyeria aeronàutica. Els estudiants adquireixen una capacitat per al disseny, desenvolupament, investigació i gestió en l’àmbit de l’enginyeria aeronàutica que tinga per objecte els vehicles aeroespacials, els sistemes de propulsió aeroespacial, els materials aeroespacials, les infraestructures aeroportuàries, les infraestructures d’aeronavegació, i qualsevol sistema de gestió de l’espai, del trànsit i del transport aeri.
Programa acreditat per la Comissió d’Acreditació d’Enginyeria d’ABET, sota els criteris generals i els criteris dels programes d’Enginyeria Aeroespacial i de nom similar.
Programa certificat pel segell EUR-ACE d’Enginyeria concedit per l’European Network for the Accreditation of Engineering Education (ENAEE).
Objectius del títol

El Màster en Enginyeria Aeronàutica és el títol que habilita per a l’exercici de la professió d’enginyer aeronàutic, d’acord amb l’Ordre CIN/312/2009. Amb això se cerca formar persones preparades per a complir un paper rellevant dins de l’àmbit aeronàutic en l’empresa pública, privada, i en el lliure exercici professional.
Objectius específics:

S’hagen establit com a professionals tècnicament competents i responsables i estiguen social i èticament compromesos per a treballar en una societat global i sostenible.

Formen part activa o dirigisquen equips de treball multidisciplinaris que resolguen eficaçment problemes tecnològicament complexos.

Comuniquen les seues idees amb rigor, exactitud i honestedat.

Hagen continuat la seua formació avançada, investigant i innovant en ciència i tecnologia, ampliant i reforçant els seus coneixements i competències.
Eixides professionals
El Màster Universitari en Enginyeria Aeronàutica habilita per a exercir la professió d’Enginyer Aeronàutic. Algunes de les eixides professionals que es poden aconseguir mitjançant aquest títol són:
- Indústria aeronàutica i espacial, incloent el disseny i la fabricació d’aeronaus i vehicles espacials de tota mena.
- Empreses de telecomunicacions associades a les ajudes a la navegació.
- Companyies de transport aeri.
- Disseny, construcció i gestió d’instal·lacions aeroportuàries.
- Administració Pública a nivell europeu, estatal, autonòmic o local.
- Departaments d’I+D+i, tant d’indústria privada com d’organismes públics.
- Desenvolupament d’activitat docent i investigadora en l’acadèmia.
- Projecte, comprovació, assaig tècnic-experimental en terra, mar i aire dels models i prototips de material aeri destinat a l’Estat o serveis públics, comprenent aquest material les aeronaus, aeromotores i qualsevol mitjà de propulsió i transport a través de l’aire.
- La direcció, organització i realització de les instal·lacions experimentals oficials per a la investigació del citat material aeri, així com la informació i normalització concernents a aquest.
- L’assessorament tècnic i informe relacionats amb el material aeri a Autoritats i Entitats oficials o particulars que el sol·liciten.
- L’expedició de certificats de navegabilitat, inspecció i revisions periòdiques o extraordinàries del material específicament aeronàutic.
- La inspecció de la fabricació en les indústries que dediquen les seues activitats fonamentals a la construcció i reparació del material aeri o fabricació dels seus elements amb caràcter oficial.
- La direcció tècnica i exercici de les funcions i càrrecs de tècnica genuïnament aeronàutica dels establiments industrials de caràcter oficial o subvencionats.
- Projectes tècnics de conjunt i de les instal·lacions especials essencials per a línies aèries, aeroports i aeròdroms, incloent pistes i dispositius d’eixida i arribada, infraestructura, abalisament, il·luminació, comunicacions i altres serveis auxiliars.
- Els projectes tècnics de conjunt relatius a les instal·lacions de les xarxes, elements i serveis de protecció de vol.
- La direcció de l’ensenyament tècnic relacionat amb les matèries de competència de l’Enginyer Aeronàutic i la formació i instrucció del personal tècnic auxiliar.
- Capacitat legal per a executar tota classe de projectes, informes, peritatges, treballs, etc., que no tinguen caràcter d’exclusivitat per a cap de les altres branques de l’Enginyeria (BOE núm. 45, de 14-2-46).
Dirigit principalment a
Aquest màster està dirigit a aquells que cerquen especialitzar-se en l’àmbit aeronàutic.
- Titulats en el Grau en Enginyeria Aeroespacial que desitgen habilitar-se per a exercir la professió d’Enginyer Aeronàutic.
Estructura del màster
Crèdits: 120 ECTS
Obligatòries: 66 ects | Optatives: 40,5 ects | Practiques externes: 0 ects | Treball final de màster (TFM): 13,5 ects
Mòdul 1. Ciències i Tecnologies Aeroespacials Avançades : 27 ects obligatoris
Matèria: Ciències i Tecnologies Aeroespacials Avançades
Crèdits mínims: 27 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 2. Comú Aeronàutic : 66 ects obligatoris
Matèria: Aeronavegació
Crèdits mínims: 10,5 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Infraestructura
Crèdits mínims: 10,5 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Vehicles aeroespacials
Crèdits mínims: 22,5 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Sistemes Propulsius
Crèdits mínims: 22,5 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 3. Bloc Optatives : 13,5 ects obligatoris
Matèria: Bloc optatives
Crèdits mínims: 13,5 | Caràcter: Obligatori
Nota: En aquesta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 13,5 ECTS en pràctiques externes de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 13,5 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).
Mòdul 4. Treballe Fi de Màster : 13,5 ects Treball Fi Titulació
Matèria: Treballe Fi de Titulació
Crèdits mínims: 13,5 | Caràcter: Treballe Fi Titulació
Pràctiques en empresa
Des de la Subdirecció de Relacions amb l’Empresa de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial es facilita als estudiants d’aquesta Escola la possibilitat de realitzar pràctiques, TFG i TFM de qualitat en empreses i institucions.
Requisits per a l’estudiant
- Es poden fer pràctiques des de l’inici.
- No haver lliurat el TFM.
- Estar inscrit en la Base de dades curricular del Servei Integrat d’Ocupació (SIE) i mantenir actualitzat el CV.
Tipus de pràctica
- Curriculars: Matrícula obligatòria abans de l’inici
- Extracurriculars: No és necessària la matrícula
Investigació i accés a doctorat
Estudia un doctorat en la ETSIADI i descobreix l’excel·lència acadèmica i la investigació d’avantguarda en els programes de doctorat de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial.
També en la Escola de Doctorat trobaràs tots els programes oferits per la UPV.
Intercanvi acadèmic / convenis amb altres universitats
Des de la Subdirecció de Relacions Internacionals de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial (ETSIADI) desenvolupa una important activitat de relacions internacionals.
Cada any centenars d’estudiants de l’Escola tenen l’oportunitat de completar la seua formació en una institució estrangera. L’ETSIADI participa en un gran nombre de programes de cooperació, tant a nivell europeu com a nivell mundial.
Instal·lacions i laboratoris
L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial està situada al Campus de Vera de la UPV (València), ocupant una superfície construïda de 16.859 metres quadrats amb un soterrani destinat a pàrquing, disposa de laboratoris propis i un hangar annex a l’edifici principal que s’empra com a laboratori multidisciplinari i de simulació de vol.
A més dels espais de l’Escola, els Departaments d’Enginyeria Elèctrica, d’Enginyeria Mecànica i de Materials, de Màquines i Motors Tèrmics, de Comunicacions i d’Enginyeria Cartogràfica, Geodèsia i Fotogrametria posen a la seua disposició 16 laboratoris més per a realitzar pràctiques: des de fabricació en materials compostos fins a assajos d’aerorreactores i tècniques de mesura en mecànica de fluids.
Treball Fi de Màster
El Treball Fi de Màster representa l’última etapa de formació de l’estudiant. És un treball de caràcter multidisciplinari relacionat amb les matèries cursades en la titulació. En el preàmbul de la normativa marc de la UPV, que és la que regula totes les fases del procés, es defineix el TFM com «una activitat autònoma de l’estudiant amb el suport d’un o més tutors on el resultat final ha de ser sempre un treball individual de l’estudiant, defensat davant un tribunal». Es tracta, per tant, d’un exercici original a realitzar individualment i presentar i defensar davant un tribunal universitari.
L’objectiu principal d’un treball fi de màster és mostrar les competències adquirides durant la formació en el màster. Donat el seu caràcter integrador, la formació teòrica i pràctica que adquireix l’estudiant conclourà amb l’elaboració i defensa d’aquest treball fi de titulació, que contribuirà a completar el desenvolupament de totes les competències establides per a la titulació.
En la pàgina web de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial, es pot trobar informació més detallada sobre el procés i cadascun dels tràmits a realitzar (Normativa i recomanacions; Elecció i assignació de TFM; Calendari per a realitzar les Defenses; Procés d’Avaluació; etc.)
Empreses col·laboradores i més
- Accenture Outsourcing Services, S.L
- ACITURRI AERONAUTICA, S.L.
- ACITURRI AEROSTRUCTURES, SLU
- ACITURRI ENGINEERING, SLU
- AERTEC Solutions SL
- Agència Espacial Europea (AQUEIXA)
- AIMPLAS
- AIR EUROPA LÍNIES AEREAS S.A.O.
- AIR NOSTRUM ENGINEERING AND MAINTENANCE OPERATIONS
- AIR NOSTRUM L.A. m. S.A
- Airbus Airbus Defence and Space
- Airbus Helicopters
- AIRBUS OPERATIONS S.L.
- AIRTECH LLEVANT SL
- AKKA TECHNOLOGIES SPAIN, S.L.O
- ALBASTAR S.A.
- Alberola Verdu SL
- ALTEN SUD OUEST
- ALTRAN INNOVACION SL
- ANAIMO SPAIN S.L.
- APRC – ETSID
- Arkadia Aerospace Propulsion & Transportation Systems, SL
- Audere Global S.L.
- AVIATECH & CONSULTING, S.L.
- Aviation Island SL
- BABCOCK MISSION CRITICAL SERVICES FLEET SAU
- BOLUDA TOWAGE SPAIN, SL.
- Brok Air Aviation Group S.L.
- Capgemini España SL
- CELESTICA VALÈNCIA SAU
- CES AVIATION SL
- CESSNA SPANISH CITATION SERVICE CENTER S.L.O.
- COMET INGENIERIA S.L.
- DÈDAL AVIACIÓ SL
- Deimos Space Engineering and Systems
- DELOITTE ADVISORY, S.L.
- DESIGN, BUSINESS & VERIFICATION SERVICES SL
- DIGLAR VICBAL SL
- DISRUPTEAM SL
- DOMYNA, SERVEIS D’ENGINYERIA CIVIL S.L.
- ECOLE DE TECHNOLOGIE SUPERIEURE (MTS) – LABORATORI LARCASE
- EXERCITE DE L’AIRE – DIRECCION D’ENSENYAMENT
- Embention Sistemes Intel·ligents, S.A.
- ENERGIAS RENOVABLES HG, SLU
- EPI Europrop International Madrid S.L.
- FORD ESPAÑA, S.L.
- Fundació CIDAUT
- FUTURE FIBRES RIGGING SYSTEMS, S.L.
- FuVeX Civil
- General Drons S.L.
- Gesnaer Consulting S.L.N.E.
- GESNAER CONSULTING, SLNE
- GMV Aerospace and Defence S.A.O.
- Grup Villaescusa Desarrollo S.L.
- HELITECNICA HELIPORTS LLEUGERS S.L.
- Hispasat, S.A.
- IBÈRIA EXPRESS
- IBERICA DE COMPRES CORPORATIVA S.L. (AQUANIMA)
- ICEYE Spain
- Universitat Politècnica de València – IDF
- IDVIA 2020 HORITZÓ 2020, S.L.
- INDAER EUROPE S.L.
- Indústria de Turbo Propulsors S.A.O.
- INDÚSTRIES DELTA VIGO S.L.
- INGEON, O.E.
- INSTITUT EUROPEU DE NORMALIZACION EMPRESARIAL, S.L.
- IT8 PROGRAMARI ENGINEERING SL
- JUAN YACHT DESIGN SL
- Kerionics SL
- KND Sailing Performance SL
- Kube Enginyeria
- KUBE INGENIERIA GLOBAL SL
- Leyton Ibèria S.L
- Nucleonova
- PLANIFICACIÓ I SOLUCIONS AÈRIES
- Programa de Càtedres d’Empresa Schindler
- SERVITEC MANTENIMENT AERONAUTICO
- SMURFIT KAPPA ESPAÑA, S.A.
- SRG GLOBAL LLÍRIA
- STADLER RAIL VALÈNCIA, S.A.O.
- SWIFTAIR, S.A
- Talent i Experiència SL
- TARMAC ARAGON SLU
- TECNALIA
- TECNALIA RESEARCH & INNOVATION
- Tecnology Solutions Experts S.L.
- Thales Programes
- TMEIC PORT TECHNOLOGIES
- Universitat Politècnica de València – I2MB
- Universitat Politècnica de València – IM2
- Universitat Politècnica de València – Càtedra Istobal
- Universitat Politècnica de València – CMT Motors – Clean Mobility & Thermofluids
- URJATO SL
- Zeleros Global S.L