Contingut de la pàgina
Descripció del títol
La indústria alimentària és el sector industrial que més contribueix al producte interior brut a Espanya. L’èxit d’aquestes indústries requereix d’una adequada direcció i gestió, no sols des del punt de vista dels aspectes economicofinancers, sinó també de tots aquells relacionats amb la qualitat i seguretat dels processos productius i dels aliments.
La capacitat d’avaluar els possibles riscos en tota la cadena productiva, implementant les mesures preventives necessàries i realitzant una adequada gestió de la qualitat i la seguretat alimentària són les principals competències que es treballen en el Màster en Gestió de la Seguretat i Qualitat Alimentària, amb l’objectiu de poder oferir al mercat productes segurs i de qualitat a un consumidor cada vegada més exigent que demanda una oferta d’aliments variats, còmodes d’adquirir i preparar, saludables i amb una llarga vida útil.
Objectius del títol

El Màster Universitari en Gestió de la Seguretat i Qualitat Alimentària pretén formar a especialistes que siguen capaces de:
- optimitzar i innovar processos i productes
- analitzar, avaluar i gestionar els riscos alimentaris
- avaluar, controlar i gestionar, pels mètodes més avançats, la qualitat i seguretat en la indústria alimentària
- assessorar científica i tecnològicament a la indústria alimentària i als consumidors
- dirigir una indústria alimentària en tots els seus àmbits, no sols referent a la seua activitat productiva sinó considerant també la gestió de recursos humans, màrqueting i aspectes de caràcter econòmic.

Aquesta formació pot servir tant per a iniciar-se en la investigació científica (estudis de doctorat) com per a contribuir al desenvolupament i innovació en una empresa agroalimentària en el marc d’un equip multidisciplinari.
Els estudiants als quals va dirigit són titulats de grau sense experiència professional o ben titulats (de grau o altres) que, fins i tot estant treballant o havent treballat en el sector agroalimentari, desitgen ampliar la seua formació en Gestió de la Seguretat i Qualitat Alimentària.
Eixides professionals
La formació rebuda en aquest màster capacita per a desenvolupar l’activitat professional en:
- Gestió de la seguretat alimentària en empreses del sector agroalimentari.
- Control de la qualitat en la cadena agroalimentària.
- I+D en empreses agroalimentàries, centres públics i privats, i en departaments de les administracions públiques.
Dirigit principalment a
El Màster Universitari en Gestió de la Seguretat i Qualitat Alimentària està dirigit a graduats amb formació en àrees relacionades amb la tecnologia dels aliments, l’enginyeria agroalimentària i disciplines afins.
- Grau en Ciència i Tecnologia d’Aliments, Grau en Enginyeria de les Indústries Agràries i Alimentàries, Grau en Tecnologia en Innovació Alimentària, Grau en Innovació de Processos i Productes Alimentaris, Grau en Biotecnologia, Grau en Nutrició Humana i Dietètica o Grau en Enginyeria Agrícoles, Agràries o Agroalimentàries, especialitat en Indústries Alimentària.
- Grau en Enginyeria Agrícoles, Agràries o Agroalimentàries, especialitats diferents a Indústries Alimentàries, Grau en Enginyeria de les Explotacions Agropecuàries, Grau en Enginyeria Agropecuària i del Medi rural i Grau en Enginyeria Química, intensificació en Processos.
- Grau en Enginyeria d’Organització Industrial, Grau en Farmàcia, Grau en Microbiologia, Grau en Bioquímica, Grau en Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Grau en Veterinària, Grau en Química, Grau en Ciències Gastronòmiques i Grau en Biologia.
- Graduats en titulacions equivalents a aquestes carreres.
- Titulacions equivalents a l’estranger.
Estructura del màster
Crèdits: 60 ECTS
Obligatòries: 0 ects | Optatives: 48 ects | Practiques externes: 0 ects | Treball final de màster (TFM): 12 ects
Mòdul 1. Gestió de la Seguretat i Qualitat Alimentària : 40 ects obligatoris
Matèria: Qualitat alimentària
Crèdits mínims: 10 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Seguretat alimentària
Crèdits mínims: 10 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Tecnologies emergents i enginyeria d’aliments segurs
Crèdits mínims: 10 | Caràcter: Obligatori
Matèria: GESTIÓ D’AUDITORIES I RECURSOS PER A GARANTIR LA QUALITAT I LA SEGURETAT EN LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA
Crèdits mínims: 10 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 2. Pràcticum : 8 ects obligatoris
Matèria: Pràctiques externes
Crèdits mínims: 8 | Caràcter: Optatiu
Nota: En aquesta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 8 ECTS en pràctiques externes de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 8 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).
Matèria: Pràctiques d’investigació
Crèdits mínims: 8 | Caràcter: Optatiu
Nota: En aquesta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 8 ECTS en pràctiques externes d’investigació de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 8 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).
Mòdul 3. Treballe Fi de Màster : 12 ects treballe fi titulació
Matèria: Treballe Fi de Màster
Crèdits mínims: 12 | Caràcter: Treballe Fi Titulació
Pràctiques en empresa
Durant el curs acadèmic està contemplat la realització de pràctiques externes per a acostar la teua formació a la realitat de l’activitat professional. Aquestes pràctiques poden dur-se a terme tant en empreses del sector alimentari com en institucions relacionades amb l’àmbit de la Seguretat i Qualitat Alimentària (centres tecnològics, instituts d’investigació, universitats o departaments de l’administració pública). També tindràs l’oportunitat de realitzar-les a l’estranger.
Curriculars
Estan contemplades en el Pla d’Estudis en el Mòdul Complements de Formació. La matèria, que és optativa, té 8 ECTS, per la qual cosa les pràctiques tindran una duració màxima de 200 hores. Consulta en aquesta web l’apartat Pràcticum.
Extracurriculars
Són aquelles que els estudiants podran realitzar amb caràcter voluntari durant el seu període de formació i que, fins i tot tenint els mateixos fins que les pràctiques curriculars, no formen part del Pla d’Estudis. No obstant això seran contemplades en el Suplement Europeu al Títol conforme determine la normativa vigent. Tindran una duració màxima del 40% de la duració de titulació, per a assegurar el correcte desenvolupament i seguiment de les activitats acadèmiques de l’estudiant. La duració d’aquestes pràctiques serà de 600 hores com a màxim.
La realització d’aquestes pràctiques suposa un complement molt important a l’aprenentatge teòric i pràctic, que et permetrà adquirir experiència en els processos de selecció i cerca d’ocupació professional així com experiència laboral. En la Unitat de Pràctiques en Empreses de l’ETSIAMN et facilitaran tota la informació relacionada amb aquestes pràctiques (requisits per a accedir, documentació a presentar, ofertes disponibles, etc). També es pot consultar aquesta informació punxant ací: Unitat de Pràctiques en Empreses de l’ETSEAMN.
Investigació i accés a doctorat
El Màster Universitari en Gestió de la Seguretat i Qualitat Alimentària permet adquirir la base necessària per a investigar en la millora dels processos de producció i transformació d’aliments, així com en l’aplicació avançada de tecnologies noves i convencionals, cercant aconseguir processos i tecnologies més eficients, sostenibles i productives.
- Processament de productes
- Desenvolupament de productes
- Control de qualitat
- Materials d’envasament
- Nutrició i salut
- Valorització de subproductes
- Funcionalización de superfícies i alliberament controlat en la Indústria Alimentària
- Microbiologia d’aliments
- Noves tecnologies per al control i el processament d’aliments
Intercanvi acadèmic / convenis amb altres universitats
El Màster Universitari en Gestió de la Seguretat i Qualitat Alimentària permet realitzar pràctiques i el treball fi de màster en altres universitats, centres tecnològics o empreses del sector en qualsevol part del territori nacional o a l’estranger.
Instal·lacions i laboratoris
Tota la docència del màster es realitza en els laboratoris del Departament de Tecnologia d’Aliments, Departament de Biotecnologia i Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi natural.
Treballe Fi de Màster
El treball Fi de Màster consistirà en la realització per part de l’alumne d’un treball experimental en laboratori al llarg del segon quadrimestre.
El treball podrà realitzar-se en els laboratoris d’investigació de la Universitat Politècnica de València o bé en laboratoris externs a la mateixa (empreses o institucions d’investigació), sempre prèvia autorització i assignació del director o tutor (en el seu cas) per part del responsable acadèmic del títol.
El treball realitzat es redactarà en la forma d’un article científic, ajustant-se a les normes d’edició que seran públiques i haurà d’exposar-se oralment en sessió pública, davant un tribunal constituït a aquest efecte en les dates que a tal fi establisca la normativa del màster.
Empreses col·laboradores i més
Els nostres estudiants han realitzat pràctiques i/o treballen, entre altres, en:
- Agribio Terra Organic
- Fumats Dominguez
- Aimplas
- Ainia
- Anecoop Coop.
- Anitin Pans Especials
- Creme Benimodo
- Chic-kles Gum
- Cinc Forquetes
- Menjadors Llevantins Isabel
- Danone
- Embotits La Cope
- Embotits Martínez
- Europastry
- Evalue innovacion societat limitada
- Font Salem
- Foodvac
- Frescos Delisano
- Frimar forners
- G.A. Torres
- Grup Siro
- Gufresco
- Hisse Cream Factory Comaker
- Innóvalis solucions estratègiques
- Itene
- Jamondul
- Juan Motilla
- Natra Cacau
- Nestlé
- Plats Tradicionals
- Postres Làcties Romar
- Productes Vetlar-te
- Sanicitrus
- Sinblat alimentació saludable
- Surexport Llevant
- Tigernuts Traders
- Verdifresh
- Vicky Foods
- Viromii Innovation