Contingut de la pàgina
Descripció del títol
La indústria alimentària és el sector que més contribueix al producte interior brut a Espanya. D’altra banda, la forma de vida de la societat actual exigeix aliments variats, còmodes d’adquirir i preparar, i amb una llarga vida útil. Això requereix la formació de professionals altament qualificats, capaços d’innovar en processos i productes, integrant els diferents aspectes que determinen l’èxit d’un aliment en el mercat: qualitat i seguretat, beneficis per a la salut del consumidor i viabilitat econòmica.
El Màster Universitari en Ciència i Enginyeria d’Aliments de la Universitat Politècnica de València respon a aquesta necessitat mitjançant un programa de formació avançada amb dos itineraris especialitzats:
– Enginyeria de Processos i Productes Alimentaris: Dirigit a estudiants que desitgen desenvolupar la seua carrera en la indústria alimentària, dissenyant, optimitzant i controlant processos de producció, amb un enfocament en la innovació i millora de productes.
– Investigació en Tecnologia d’Aliments: Orientat als qui cerquen especialitzar-se en l’àmbit de la I+D+i, ja siga en departaments d’innovació d’empreses o en laboratoris d’investigació públics i privats.
Aquest màster ofereix una formació integral, combinant coneixements científics i tecnològics amb un enfocament pràctic, preparant als professionals per a afrontar els desafiaments actuals i futurs del sector alimentari.
Objectius del títol

El Màster Universitari en Ciència i Enginyeria d’Aliments pretén formar a especialistes que siguen capaços de:
Optimitzar i innovar processos i productes en la indústria alimentària, aplicant estratègies avançades per a millorar l’eficiència, la sostenibilitat i la qualitat dels aliments.

Dirigir i gestionar indústries alimentàries en tots els seus àmbits, des de la producció i control de qualitat fins a la innovació i comercialització, assegurant la seua competitivitat en un entorn globalitzat.

Assessorar científica i tecnològicament tant a la indústria alimentària com a sectors afins, garantint el desenvolupament de productes segurs, saludables i adaptats a les necessitats del mercat i els consumidors.

Desenvolupar activitats d’I+D+i, ja siga en empreses o en centres d’investigació, contribuint a la generació de nous coneixements i avanços tecnològics en el sector.

Impulsar la innovació en els diferents sectors de la indústria alimentària, com el carni, lacti, de cereals, hortofructícola i de begudes, aplicant noves tecnologies per al desenvolupament de productes més saludables, sostenibles i alineats amb les tendències del mercat.

Liderar la transformació digital del sector alimentari, implementant eines d’automatització, intel·ligència artificial, anàlisi de dades i traçabilitat digital per a optimitzar processos, millorar la presa de decisions i garantir la seguretat alimentària.

Gestionar subproductes i residus de la indústria alimentària, promovent pràctiques responsables i sostenibles que minimitzen l’impacte ambiental i afavorisquen l’economia circular.

Aquest conjunt de competències permetrà als egressats exercir un paper clau en l’evolució de la indústria alimentària, assegurant la producció d’aliments innovadors, segurs i sostenibles, en benefici de la societat i el medi ambient.

Aquesta formació pot servir tant per a iniciar-se en la investigació científica (estudis de doctorat) com per a contribuir al desenvolupament i innovació en una empresa agroalimentària en el marc d’un equip multidisciplinari.

Els estudiants als quals va dirigit són titulats de grau sense experiència professional o ben titulats (de grau o altres) que, fins i tot estant treballant o havent treballat en el sector agroalimentari, desitgen ampliar la seua formació en Ciència i l’Enginyeria d’Aliments.
Eixides professionals
La formació rebuda en aquest màster capacita per a desenvolupar l’activitat professional en diversos sectors de la indústria alimentària, investigació, consultoria, i més.
- Indústria alimentària: Disseny, optimització i control de processos de producció en sectors com el carni, lacti, de cereals, hortofructícola, begudes, entre altres.
- Investigació, desenvolupament i innovació (I+D+i): Desenvolupament de nous productes i tecnologies en departaments d’I+D+i d’empreses alimentàries o en centres d’investigació públics i privats.
- Consultoria i assessoria tècnica: Assessorament en innovació, seguretat i qualitat alimentària per a empreses, organismes públics i entitats certificadores.
- Transformació digital i automatització de processos: Implementació de tecnologies avançades en la indústria alimentària, incloent digitalització, intel·ligència artificial, automatització i traçabilitat digital.
- Gestió de sostenibilitat i economia circular: Optimització de l’aprofitament de recursos, gestió de residus i subproductes, i desenvolupament d’estratègies per a la producció sostenible d’aliments.
- Administracions públiques i organismes reguladors: Inspecció i control en agències de seguretat alimentària, desenvolupament de normatives i polítiques en l’àmbit agroalimentari.
- Docència i investigació acadèmica: Formació en universitats i centres d’educació superior, així com investigació en tecnologia d’aliments i processos industrials.
Dirigit principalment a
El Màster Universitari en Ciència i Enginyeria d’Aliments està dirigit a graduats amb formació en àrees relacionades amb la tecnologia dels aliments, l’enginyeria agroalimentària i disciplines afins. Aquestes són:
- Grau en Ciència i Tecnologia d’Aliments, Grau en Enginyeria de les Indústries Agràries i Alimentàries, Grau en Tecnologia en Innovació Alimentària, Grau en Innovació de Processos i Productes Alimentaris, Grau en Biotecnologia, Grau en Nutrició Humana i Dietètica o Grau en Enginyeria Agrícoles, Agràries o Agroalimentàries, especialitat en Indústries Alimentària.
- Grau en Enginyeria Agrícoles, Agràries o Agroalimentàries, especialitats diferents a Indústries Alimentàries, Grau en Enginyeria de les Explotacions Agropecuàries, Grau en Enginyeria Agropecuària i del Medi rural i Grau en Enginyeria Química, intensificació en Processos.
- Grau en Enginyeria d’Organització Industrial, Grau en Farmàcia, Grau en Microbiologia, Grau en Bioquímica, Grau en Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Grau en Veterinària, Grau en Química, Grau en Ciències Gastronòmiques i Grau en Biologia.
- Graduats en titulacions equivalents a aquestes carreres.
- Titulacions equivalents a l’estranger.
Estructura del màster
Crèdits: 60 ECTS
Obligatòries: 20 ects | Optatives: 20 ects | Practiques externes: 8 ects | Treball final de màster (TFM): 12 ects
Mòdul 1. Disseny de productes i processos : 20 ects obligatoris
Matèria: Disseny de productes i processos
Crèdits mínims: 20 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 2. Mòdul d’optativitat : 20 ects obligatoris
Matèria: Enginyeria de processos i productes alimentaris
Crèdits mínims: 20 | Caràcter: Optatiu
Matèria: Investigació en la tecnologia d’aliments
Crèdits mínims: 20 | Caràcter: Optatiu
Mòdul 3. Pràcticum : 8 ects obligatoris
Matèria: PRÀCTIQUES EXTERNES
Crèdits mínims: 8 | Caràcter: Optatiu
Nota: En aquesta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 8 ECTS en pràctiques externes de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 8 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).
Matèria: Pràctiques d’investigació
Crèdits mínims: 8 | Caràcter: Optatiu
Nota: En aquesta matèria es poden realitzar fins a un màxim de 8 ECTS en pràctiques externes d’investigació de caràcter curricular. (El pla d’estudis contempla un màxim de 8 ECTS per a pràctiques externes de caràcter curricular).
Mòdul 4. Treballe Fi de Màster : 12 ects
Matèria: Treballe fi de Màster
Crèdits mínims: 12 | Caràcter: Treballe Fi Titulació
Pràctiques en empresa
Durant el curs acadèmic està contemplat la realització de pràctiques externes per a acostar la teua formació a la realitat de l’activitat professional. Aquestes pràctiques poden dur-se a terme tant en empreses del sector alimentari com en institucions relacionades amb l’àmbit de la Seguretat i Qualitat Alimentària (centres tecnològics, instituts d’investigació, universitats o departaments de l’administració pública). També tindràs l’oportunitat de realitzar-les a l’estranger.
Curriculars
Estan contemplades en el Pla d’Estudis en el Mòdul Complements de Formació. La matèria, que és optativa, té 8 ECTS, per la qual cosa les pràctiques tindran una duració màxima de 200 hores. Consulta en aquesta web l’apartat Pràcticum.
Extracurriculars
Són aquelles que els estudiants podran realitzar amb caràcter voluntari durant el seu període de formació i que, fins i tot tenint els mateixos fins que les pràctiques curriculars, no formen part del Pla d’Estudis. No obstant això seran contemplades en el Suplement Europeu al Títol conforme determine la normativa vigent. Tindran una duració màxima del 40% de la duració de titulació, per a assegurar el correcte desenvolupament i seguiment de les activitats acadèmiques de l’estudiant. La duració d’aquestes pràctiques serà de 600 hores com a màxim.
La realització d’aquestes pràctiques suposa un complement molt important a l’aprenentatge teòric i pràctic, que et permetrà adquirir experiència en els processos de selecció i cerca d’ocupació professional així com experiència laboral. En la Unitat de Pràctiques en Empreses de l’ETSIAMN et facilitaran tota la informació relacionada amb aquestes pràctiques (requisits per a accedir, documentació a presentar, ofertes disponibles, etc). També es pot consultar aquesta informació punxant ací: Unitat de Pràctiques en Empreses de l’ETSIAMN.
Investigació i accés a doctorat
El Màster Universitari en Ciència i Enginyeria d’Aliments permet adquirir la base necessària per a investigar en la millora dels processos de producció i transformació d’aliments, així com en l’aplicació avançada de tecnologies noves i convencionals, cercant aconseguir processos i tecnologies més eficients, sostenibles i productives.
- Processament de productes
- Desenvolupament de productes
- Control de qualitat
- Materials d’envasament
- Nutrició i salut
- Valorització de subproductes
- Funcionalización de superfícies i alliberament controlat en la Indústria Alimentària
- Microbiologia d’aliments
- Noves tecnologies per al control i el processament d’aliments
Intercanvi acadèmic / convenis amb altres universitats
El Màster Universitari en Ciència i Enginyeria d’Aliments permet realitzar pràctiques i el treball fi de màster en altres universitats, centres tecnològics o empreses del sector en qualsevol part del territori nacional o a l’estranger.
Instal·lacions i laboratoris
Tota la docència del màster es realitza en els laboratoris del Departament de Tecnologia d’Aliments, Departament de Biotecnologia i Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi natural
Treball Fi de Màster
El treball Fi de Màster consistirà en la realització per part de l’alumne d’un treball experimental en laboratori al llarg del segon quadrimestre. El treball podrà realitzar-se en els laboratoris d’investigació de la Universitat Politècnica de València o bé en laboratoris externs a la mateixa (empreses o institucions d’investigació), sempre prèvia autorització i assignació del director o tutor (en el seu cas) per part del responsable acadèmic del títol.
El treball realitzat es redactarà en la forma d’un article científic, ajustant-se a les normes d’edició que seran públiques i haurà d’exposar-se oralment en sessió pública, davant un tribunal constituït a aquest efecte en les dates que a tal fi establisca la normativa del màster.
Empreses col·laboradores i més
Els nostres estudiants han realitzat pràctiques i/o treballen, entre altres, en:
- Agribio Terra Organic
- Fumats Dominguez
- Aimplas
- Ainia
- Anecoop Coop.
- Anitin Pans Especials
- Creme Benimodo
- Chic-kles Gum
- Cinc Forquetes
- Menjadors Llevantins Isabel
- Danone
- Embotits La Cope
- Embotits Martínez
- Europastry
- Evalue innovacion societat limitada
- Font Salem
- Foodvac
- Frescos Delisano
- Frimar forners
- G.A. Torres
- Grup Siro
- Gufresco
- Hisse Cream Factory Comaker
- Innóvalis solucions estratègiques
- Itene
- Jamondul
- Juan Motilla
- Natra Cacau
- Nestlé
- Plats Tradicionals
- Postres Làcties Romar
- Productes Vetlar-te
- Sanicitrus
- Sinblat alimentació saludable
- Surexport Llevant
- Tigernuts Traders
- Verdifresh
- Vicky Foods
- Viromii Innovation