Contingut de la pàgina
Descripció del títol
El control automàtic està pertot arreu, normalment embarcat en els dispositius i aplicacions, de manera que es fa realment evident quan es produeix una fallada. Un bon disseny (ja siga del sistema de control de vol d’un avió, del sistema de control de producció en una planta taulellera, de l’estabilització d’un vehicle en condicions adverses o del sistema de supervisió d’un equip robotitzat d’ajuda a la cirurgia, per citar unes poques aplicacions representatives) proporciona seguretat de funcionament, altes prestacions dinàmiques i estàtiques i, en definitiva, un benefici general des de diverses perspectives: estalvi energètic, desenvolupament sostenible, contaminació reduïda, seguretat, etc.
La implementació dels sistemes de control està basada en els sistemes informàtics de temps real, encastats i miniaturitzats, amb la tendència actual a l’autonomia i reducció de l’ús de recursos. L’ús de robots i manipuladors, no sols en la indústria de l’automòbil sinó també en moltes altres, com la cirurgia o la teledetecció, requereix una formació específica en temes d’automàtica, robòtica, visió per computador i informàtica industrial.
Objectius del títol

L’objectiu fonamental d’aquests estudis de Màster és la formació d’especialistes en aquestes matèries perquè siguen capaces d’abordar el disseny, implementació, operació i manteniment de sistemes automàtics de supervisió, control, manipulació i gestió de processos productius en els quals es requerisquen altes prestacions de comportament dinàmic, estalvi energètic, reducció de contaminació o eficiència i seguretat.

Aquest camp cientificotecnológico, en contínua evolució i progrés, necessita també la formació de joves investigadors que siguen capaços d’afrontar els nous reptes industrials.
Eixides professionals
Aquest màster ofereix diverses oportunitats laborals en àrees d’alta tecnologia.
- Enginyer de Control de Processos
- Enginyer de Programació d’Autòmats
- Enginyer de Programació de Robots i Visió Artificial
- Enginyer de Programació de Sistemes Embeguts
Dirigit principalment a
Aquest màster està dirigit principalment a aquells que posseeixen una formació sòlida en enginyeries relacionades.
- Graduats en Enginyeries de matèries afins (Grau Ing. Informàtica Industrial i Robòtica, Grau Ing. Electrònica Industrial i Automàtica, Grau Ing. en Tecnologies Industrials, Grau Ing. Aeroespacial, Grau Ing. Informàtica, Grau Ing. de l’Energia, Grau Ing. de Telecomunicacions i Grau Ing. en Electricitat, havent cursat el Bloc d’Intensificació en Automàtica).
- Sol·licitants amb títol de Llicenciat o Enginyer dels extints plans d’estudi (Ing. Industrial, Ing. Automàtica i Electrònica Industrial, Ing. Aeronàutic, Ing. Informàtic i Ing. Telecomunicació), amb intensificacions de segon cicle en l’àrea.
- Graduats estrangers amb afinitat al MUAII.
- Graduats i titulats superiors de plans d’estudis extints, no inclosos anteriorment.
Estructura del màster
Crèdits: 60 ECTS
Obligatòries: 27 ects | Optatives: 18 ects | Practiques externes: 0 ects | Treball final de màster (TFM): 15 ects
Mòdul 1. Mòdul Comú : 22,5 ects obligatoris
Matèria: Disseny i Implementació de Solucions de Control
Crèdits mínims: 9 | Caràcter: Optatiu
Matèria: Fonaments de Robòtica
Crèdits mínims: 4,5 | Caràcter: Optatiu
Matèria: Informàtica Industrial
Crèdits mínims: 4,5 | Caràcter: Optatiu
Matèria: Perspectives de l’Automàtica i Informàtica Industrial
Crèdits mínims: 4,5 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 2. Mòdul d’Intensificació : 22,5 ects obligatoris
Matèria: Automàtica, Informàtica i Robòtica Avançada
Crèdits mínims: 13,5 | Caràcter: Obligatori
Matèria: Complements d’Automàtica, Informàtica i Robòtica
Crèdits mínims: 9 | Caràcter: Obligatori
Mòdul 3. Mòdul de Treball de Fi de Màster : 15 ects treballe fi titulació
Matèria: Treball de fi de Màster
Crèdits mínims: 15 | Caràcter: Treballe Fi Titulació
Pràctiques en empresa
Atès que la duració del MUAII és d’un curs acadèmic (60 ECTS), les pràctiques en empresa curriculars no estan incloses en el pla d’estudis. No obstant això, la realització de pràctiques en empresa és una activitat molt positiva per a la formació i ocupabilitat de l’estudiantat, per la qual cosa és possible realitzar-les de manera extracurricular, sempre que no solapen amb les classes impartides en la titulació. La duració màxima de les pràctiques és de 600 hores i es regeixen per la normativa general de pràctiques en empresa de la UPV i la normativa específica de l’ETSII, que és el centre al qual estan adscrites les pràctiques del MUAII.
Per a més informació es pot accedir al següent enllaç a la pàgina web de l’ETSII, el qual inclou tota la normativa, procediment i oferta de les pràctiques en empresa.
Investigació i accés a doctorat
Les línies d’investigació relacionades amb el MUAII són fonamentalment les dutes a terme en el Institut d’Automàtica i Informàtica Industrial (ai2) de la UPV.
- Control de Processos
- Informàtica Industrial
- Robòtica
- Visió per Computador
Els titulats del MUAII poden accedir al Programa de Doctorat en Automàtica, Robòtica i Informàtica Industrial.
Intercanvi acadèmic / convenis amb altres universitats
A l’ésser una titulació d’un sol any, el MUAII no pot organitzar activitats d’intercanvi acadèmic per restriccions organitzatives i de terminis.
- Conveni de doble titulació amb el Màster en Enginyeria Elèctrica, Enginyeria Informàtica i de les Tecnologies de la Informació de la Universitat d’Aachen (Alemanya).
Instal·lacions i laboratoris
El DISA de la UPV, com ERT del MUAII, ofereix les següents instal·lacions i laboratoris situats en l’edifici 5D: Aula Màster, Laboratori d’Automatització, Laboratoris de Control I i II, Laboratoris de Simulació I i II, i Laboratori de Robòtica.
Per part seua, el DISCA (UPV), departament que col·labora en la docència del MUAII, posa a la disposició del títol el Laboratori de Sistemes Operatius (edifici 1G).
Treball Fi de Màster
El TFM consisteix en la realització en profunditat d’un treball o projecte original en el qual quede de manifest coneixements, habilitats i competències adquirides per l’estudiantat al llarg dels seus estudis i, expressament, les competències associades a la matèria TFM. A més, prepara i capacita a l’estudiantat en temes avançats d’Automàtica i Informàtica Industrial per a la seua futura pràctica professional o investigadora.
En els següents enllaços es pot trobar informació més detallada sobre el procés i els tràmits a realitzar (Normativa, Manuals i Calendari).