L’estratègia és un procés iteratiu, continu i adaptatiu que combina fins, recursos i mètodes.
L’estratègia ajuda la institució a ser el que vol ser (VISION) sent el que ha de ser (PROPÒSIT) prenent decisions a la llum dels seus VALORS.
L’estratègia UPV_SERVEIX és la manera en què la UPV vol servir a la societat que li dona força i sentit i ho fa a través de 5 metes estratègiques: #UPV_Sostenible, #UPV_Internacional, #UPV_Rellevant, #UPV_Vital, #UPV_Excel·lent
Accés al text aprovat pel Consell de Govern

Pla Estratègic 2023-2027
PROPÒSIT
Amb l’objectiu d’ajudar al desenvolupament del potencial dels seus estudiants i contribuir a la transformació de la societat i el seu desenvolupament, la Universitat Politècnica de València concreta el seu servei públic d’educació superior a proporcionar la millor experiència d’aprenentatge als seus estudiants, acreditant les competències i capacitats adquirides per a l’exercici d’activitats professionals relacionades amb l’art, la ciència i la tecnologia, i facilitant l’aprenentatge al llarg de la vida amb ofertes formatives de qualitat acreditada.
Amb la mateixa intensitat promou la creació, desenvolupament i crítica del coneixement cientificotècnic, i de la cultura a través de la investigació, així com impulsant l’intercanvi i la transferència de coneixement i de resultats d’investigació per a contribuir al desenvolupament social, econòmic i a la sostenibilitat ambiental.
VISIÓ
En 2027 la UPV serà una universitat que, en els seus tres campus, de manera sostenible i en el si de les seues aliances:
- Personalitza l’aprenentatge per a cada estudiant, desenvolupant les seues competències artístiques, científiques, digitals i tècniques, la seua capacitat d’innovar i treballar colaborativamente, i el seu compromís social.
- Disposa d’una oferta acadèmica de qualitat certificada, internacionalment atractiva, motivadora i rellevant per als diferents grups d’interès, a través de la qual cada estudiant aprèn a emprendre i liderar amb responsabilitat ètica.
- Promou la col·laboració transdisciplinar, cultivant una comunitat universitària diversa, creativa i implicada.
- Genera l’avantguarda científica, tecnològica i artística, liderant la innovació de la societat mitjançant la transferència de coneixement i la col·laboració amb empreses i institucions públiques i privades.
- Està compromesa amb el servei a la societat i la societat és conscient d’això.
VALORS
En la UPV, les activitats docents, investigadores, de transferència i de gestió es realitzen atenent els valors humans i socials com són la llibertat, la igualtat, la justícia, la solidaritat i el pluralisme. Específicament, és una institució que en la cerca del bé comú:
- Garanteix el respecte i la inclusió.
- Fomenta la col·laboració i la internacionalització.
- Gestiona els recursos de manera responsable, sostenible i transparent.
- Promou la innovació i la incorporació de millores disruptives.
METES ESTRATÈGIQUES
Les 5 Metes Estratègiques engloben els 16 objectius estratègics de la UPV:
- UPV SOSTENIBLE
- UPV INTERNACIONAL
- UPV RELLEVANT
- UPV VITAL
- UPV EXCEL·LENT
A continuació es detalla cada meta, així com els objectius estratègics que ens permetran avançar cap a la visió UPV 2027.
UPV SOSTENIBLE (1)
El compromís de la UPV amb el seu entorn exigeix perseguir la triple sostenibilitat –econòmica, social i mediambiental– assegurant els recursos per a fer front a les necessitats de el present sense comprometre les de el futur.
Com institució pública en educació superior devem contribuir a el abast de l’ODS 8: un creixement econòmic inclusiu i sostingut pot impulsar el progrés, crear ocupacions decents per a tots i millorar els estàndards de vida. Així, els objectius estratègics es centren en aconseguir la òptima utilització de el disponible en el camí cap a el progrés.
La UPV com universitat tecnològica deu, pot i vol ser una referència per a les institucions de el nostre entorn en matèria de sostenibilitat econòmica. Perseguim disposar de fonts de finançament estables que doten a la UPV de autonomia en els seus decisions.
La UPV deu ser referent no només en el que explica i en el que investiga, sinó en el manera en el que actuem. Els egressats UPV estudiants deuen comptar amb les capacitats i coneixements per a ser líders en la transformació positiva de el entorn en el que treballen.
Volem una UPV que lidere la transició ecològica cap a la neutralitat en carboni en els seus tres campus. Els tres campus de la UPV compten amb condicions de entorn diverses –urbs, horta, litoral i muntanya– i el seu sostenibilitat ambiental deu aconseguir-se reduint els impactes negatius i apostant per la regeneració.
Això exigeix canvis en la cultura organitzacional, la adquisició de nous hàbits, i el ús de tecnologies, algunes de les quals estan per crear.
Objectius estratègics UPV SOSTENIBLE:
OSOS1: Posicionar la UPV perquè els seus tres campus aconseguisquen la neutralitat en carboni en 2030.
Aconseguir la neutralitat en carboni (ODS 13) dels tres campus exigeix un pla de llarg termini centrat en reduir el consum d’energia i aigua de les infraestructures i al mateix temps incrementar la seua producció de renovables (ODS 6 i ODS 7). Els estudis preliminars indiquen que no és factible que per a l’any 2027 es puga aconseguir l’objectiu de neutralitat en carboni. No obstant això, sí que és un objectiu que per a l’any 2027 la UPV estiga en disposició d’aconseguir aqueixa condició l’any 2030.
No es tracta d’arribar a ser illes energètiques perquè els campus de la UPV formen part d’un entramat urbà que permet explorar noves formes de connexió entre la universitat i la societat que li dona sentit. Addicionalment la neutralitat en carboni ha d’incloure activitats que incloguen la vida de les persones que conformen la comunitat universitària «més enllà del campus», com per exemple els mitjans de transport utilitzats pels membres de la comunitat en els seus desplaçaments.
Aconseguir la neutralitat en carboni no és solament un compromís social, és una oportunitat per a focalitzar esforços que generen coneixement transferible a la comunitat en la qual la UPV desenvolupa la seua activitat. Donada les nostres característiques d’universitat politècnica i de campus urbans, aconseguir la neutralitat en carboni pot ser una oportunitat per a la transferència de coneixement des dels grups d’investigació cap a estudiants, empreses i administracions públiques mitjançant desenvolupament de «Living Labs», (ODS 12; ODS 15).
OSOS2: Desenvolupar fonts de finançament estables i alternatives.
La principal font de finançament de les universitats públiques espanyoles igual que ocorre en les nostres homòlogues europees procedeix de els fons públics assignats a través dels pressupostos, els quals estan condicionats pels cicles econòmics, (ODS8).
La participació de la UPV en el progrés de la societat exigeix no sols ser eficient en l’ús dels recursos que aquesta li assigna, sinó a més ser capaç de desenvolupar fonts de finançament alternatives que la doten d’estabilitat i per tant de futur.
A Espanya, la principal font de finançament de l’activitat investigadora té caràcter públic i finalista; al mateix temps els ingressos generats per l’activitat formativa regulada estan limitats. En aquest context, el futur sostenible de la UPV serà només possible a través de una major col·laboració públic-privada.
Entre les oportunitats de creixement de la col·laboració públic-privada destaquen les activitats de formació permanent, així com la activitat d’investigació aplicada, totes dues rellevants pels recursos financers que generen.
Addicionalment, cal estimular els programes de mecenatge i les càtedres d’empresa, ja que originen fonts de finançament que doten de major estabilitat financera a la UPV i per tant li proporcionen autonomia en la presa de decisions.
A més, fomentar la participació en l’accionariat d’empreses de base tecnològica creades pel profesodo, investigadores i investigadors i/o estudiants de la pròpia universitat amb la finalitat de reduir la dependència dels pressupostos públics en el futur.
Així, totes les accions adoptades per a la consecució de fonts de finançament estables i alternatives als fons procedents de els pressupostos públics es fonamenta a aconseguir la sostenibilitat de la institució el que exigeix aliances amb l’entorn. D’aquesta manera es garanteix d’una banda una certa autonomia de la institució en la presa de decisions i d’altra banda es millora la qualitat de la docència e investigació en fer que ambdues siguen rellevants pel seu impacte socioeconòmic i responguen a les necessitats de la societat i la ciutadania.
OSOS3: Adaptar l’estructura de la UPV per a una gestió flexible de recursos compartits que permeta afrontar els canvis requerits per la societat.
La UPV com a administració pública està sotmesa, entre altres al principi d’eficàcia i eficiència en la prestació de servei a la ciutadania i la societat.
Els serveis exigits i exigibles a la UPV han anat canviant al llarg dels anys, i continuaran fent-ho en una contínua evolució amb l’entorn.
Les tecnologies necessàries per a donar servei en la UPV han sigut sempre innovadores havent-hi, en molts casos, servit de referència per a altres universitats i administracions. Les amenaces (no sols ciberseguretat, sinó obsolescència de tecnologies o ascens dels costos de les mateixes) que un sistema altament informatitzat com el de la UPV suporta exigeix accions que garantisquen la viabilitat del servei prestat.
El creixement de la UPV en les últimes dècades s’ha suportat en una estructura que ha afavorit la innovació en la organització amb un model descentralitzat i d’alta permeabilitat dels sistemes d’informació com a mecanisme de coordinació.
L’actual model de la UPV és l’adequat en condicions de creixement, però davant l’actual incertesa de l’entorn, és convenient adoptar un model flexible, que permeta adaptar l’estructura a canvis en les formes de treball (automatització, treball en remot, reducció d’activitat), fomentant sempre la millora contínua.
Una estructura flexible permetrà que els desajustaments en l’organització es minimitzen amb una assignació de recursos basada en les necessitats de la mateixa i en els resultats a aconseguir. Per a això és necessari adaptar els mecanismes d’assignació de recursos (humans, financers, equipament i espais) en funció dels resultats exigibles i els mètodes necessaris per a aconseguir-los.
UPV INTERNACIONAL (2)
La UPV com institució a el servei de la societat deu ser referent internacional en estudis STEAM, incrementant sempre el seu reputació i lideratge a nivell internacional.
La capacitat docent, investigadora, emprenedora i de transferència de coneixement fa necessari la ampliació de el eix geogràfic de el que rebem i al qual enviem estudiants en formació i titulats en cerca de ocupació de qualitat. De fet, els i les alumni UPV que desenvolupen el seu activitat professional fora de les nostres davanteres són un de els principals actius de la societat i poden i deuen ser el impuls de la atracció de inversió (nacional i estrangera) a l’entorn local, posicionant la nostra comunitat a nivell internacional.
A més, la presència de estudiants i personal de origen internacional aporta valor a la nostra universitat i entorn. Aquesta presència deu ser aprofitada per la UPV com a mecanisme per a analitzar els seus estructures, processos, oferta formativa i activitat en qualsevol àmbit, comparant-la amb altres realitats amb el objectiu d’evolucionar, innovar i millorar.
Es deu fomentar la cooperació públic-privada a través de aliances amb empreses i organitzacions de prestigi internacional, ja que aquestes aliances permetran el creixement sostenible de tots dos, (ODS 17). Ser una universitat sostenible i rellevant per a la Comunitat Valenciana exigeix tenir una vocació internacional que afig un plus de vitalitat, incorpora activitat econòmica i social, i posiciona la nostra comunitat en Europa i en el món.
Objectius estratègics UPV INTERNACIONAL
OINT4: Ser una universitat de referència internacional en estudis STEAM, responent a les necessitats de la societat i estimulant les vocacions dels i les estudiants presents i futurs.
La UPV aposta per ser una universitat de referència internacional, atraient talent internacional, tant pel que fa a estudiants com investigadors.
L’oferta de la UPV té un elevat component tecnològic, la qual cosa la diferència d’altres universitats valencianes, però també un component en formació artístic i empresarial que ens diferencia d’altres universitats politècniques. Fomentar el talent internacional en estudis de Màster i Grau, ha de ser una prioritat, així com estimular les vocacions en carreres tecnològiques. La UPV ha de continuar contribuint a la societat promovent la seua oferta entre els possibles estudiants de la Comunitat Valenciana i atraient talent per a formar-se en les especialitats que la societat demanda, (ODS4).
La creixent mobilitat dels estudiants (més per a realitzar estudis de Màster que de Grau) s’uneix als requeriments específics de les empreses i les institucions per a fomentar una universitat més internacional i més multicultural atraient talent d’alta motivació, capacitat i actitud. L’atracció d’estudiants ha de culminar-se amb una atenció personalitzada en les condicions necessàries perquè l’estudiant més motivat aposte per la UPV en la seua capacitació.
La UPV col·labora, al costat de la resta d’institucions públiques i privades valencianes, a atraure grans empreses tecnològiques, al mateix temps que es fomenta en la nostra pròpia universitat la creació d’empreses amb potencial de creixement important pel seu model de negoci i per l’ús que fa de les tecnologies.
La UPV, com a universitat investigadora, disposa de personal docent altament capacitat que pot lliurar el seu màxim valor quan imparteix docència en matèries vinculades a la seua activitat d’investigació i transferència. Si bé l’oferta de grau és important per a garantir la transició de l’estudiant de batxillerat o de formació professional, aqueixa alineació es produeix fonamentalment a nivell de màster i doctorat, on el coneixement més especialitzat es pot aportar a estudiants que, d’altres llocs del món, venen a aprofitar les capacitats de la UPV. El cercle es tanca quan la formació dels professors permet que la capacitació evolucione anticipant les necessitats futures de la societat. En qualsevol cas, el compromís amb l’estudiantat actual i futur no ha de consistir en el fet que tinguen una plaça en la universitat, sinó que en finalitzar els seus estudis puguen desenvolupar adequadament les capacitats adquirides.
OINT5: Potenciar i afermar aliances amb universitats i empreses de prestigi internacional en benefici de l’entorn socioeconòmic.
La formació superior i la investigació es realitza cada vegada més des d’una perspectiva internacional. L’àmbit en el qual el estudiantat desenvoluparà la seua activitat professional és cada vegada més global i multicultural.
Els acords sostenibles, és a dir, de llarg termini amb empreses i institucions d’abast global, afavoriran el desenvolupament formatiu i professional de l’estudiantat i del personal, entre altres, a través dels programes de mobilitat. A més, la pròpia UPV resultarà afavorida dels convenis i projectes realitzats, que serviran per a proposar models diferents al nostre i desafiar amb objectius ambiciosos.
Diferents institucions promouen aliances entre universitats amb l’objectiu d’aconseguir majors cotes d’excel·lència en el servei a la comunitat, (ODS17). En aquest sentit, destaca la Comissió Europea amb el seu propòsit de potenciar aliances i xarxes europees, que fomenten una major mobilitat d’estudiants i personal, així com formes innovadores d’aprenentatge i compromís amb la societat. El avanç en aqueixa proposta no ha de deixar de costat les relacions ja existents lligades a programes i projectes d’investigació, així com la col·laboració en projectes educatius i xarxes d’intercanvi, tant europeus com globals.
A més, el nostre entorn local i regional ha de ser el protagonista de l’impacte de les aliances i xarxes de la UPV, per al que serà clau la col·laboració estable amb organitzacions globals (ODS11; ODS17).
UPV RELLEVANT (3)
La UPV, pel seu fort caràcter innovador, estimula la transdisciplinarietat i la transferència de coneixement en la resolució dels problemes reals de les empreses i de la societat en el seu conjunt. Com a motor de generació de riquesa social, la rellevància socioeconòmica de la UPV resideix tant en la seua compromís social amb l’entorn com en el seu impacte econòmic local.
La UPV en la seua dimensió tecnològica té vocació de rellevància. La docència que imparteix i la investigació que realitza, ha d’aplicar el coneixement artístic, científic i tecnològic per a transformar la societat de forma sostenible. Entenent que el concepte de desenvolupament sostenible està conformat per quatre dimensions: el creixement econòmic, la inclusió social, l’equilibri mediambiental i els reptes culturals.
La UPV garanteix l’ocupabilitat i emprenedoria d’alt valor que atrau a futurs estudiants. Consolidar la nostra reputació com a referent en docència i I+D+i i en lideratge social permetrà que la societat considere a la UPV com a institució que resol els reptes als quals s’enfronta i permeta el creixement sostenible, en línia amb l’ODS 8 (treball decent i creixement econòmic).
La UPV ha de donar resposta ràpida a les actuals necessitats de la seua comunitat universitària, així com a les de la societat, preservant el medi ambient, reafirmant els valors d’igualtat en la diversitat, fomentant noves formes de creativitat, incentivant el sentiment de pertinença a la Universitat i transmetent la seua actuació en el foment del lideratge transformador dels seus estudiants i el seu entorn social a través de aliances amb institucions públiques i organismes de caràcter social. Per això, la UPV necessita implantar un model de comunicació, tant intern com extern, on es compartisquen i visualitzen els seus assoliments i èxits i a més es done resposta a les necessitats internes.
Objectius estratègics UPV RELLEVANT:
OREL6: Intensificar l’impacte positiu del coneixement acadèmic en el teixit socioeconòmic i el medi ambient.
La UPV és i vol ser un motor de la transformació de la Comunitat Valenciana en el seu àmbit d’influència contribuint a la sostenibilitat (econòmica, social i mediambiental) i al desenvolupament dels sectors productius, de salut i culturals, (ODS 3, ODS 8, ODS 13). El desenvolupament de l’acció coordinada i transversal de promoció de la innovació en l’entorn socioeconòmic, amb l’objectiu de proporcionar solucions d’impacte basades en el coneixement i talent de la institució, intensifica la capacitat i l’eficiència de la UPV per a proveir solucions i generar impacte.
L’activitat d’investigació i innovació en col·laboració amb els agents socioeconòmics, no sols permet difondre i utilitzar el coneixement generat, sinó que serveix per a incrementar el nivell tecnològic de l’entorn productiu que ens envolta, i a més aporta una necessària retroalimentació en forma de reptes i oportunitats.
Perquè els desenvolupaments artístics, científics i tecnològics, i el talent que els genera, arriben al sector productiu i actuen com a catalitzadors de transformació és necessari disposar de recursos per a la disseminació i comunicació científica, la maduració tecnològica dels desenvolupaments, la comercialització dels mateixos i la creació d’empreses basades en coneixement.
Perquè la investigació repercutisca en una transformació positiva del nostre entorn ha d’ajustar-se als principis ètics i tenir un impacte positiu en el medi ambient, sobre la integració social i la igualtat de gènere.
OREL7: Consolidar la reputació i lideratge de la UPV en la transformació social.
La UPV, a través del seu personal, treballa amb un elevat nombre d’institucions de la societat civil en la resolució de reptes. Posar en valor aquesta activitat permet consolidar la reputació de la UPV.
La UPV vol contribuir al desenvolupament de la societat a través de les funcions de docència i investigació que li són pròpies. Que la societat siga conscient d’això permetrà el desenvolupament d’aliances estables en les quals la UPV es converteix en el soci de confiança que proposa i co-dissenya solucions als reptes que se li plantegen, (OD S17).
Els membres de la Universitat han de fer partícip a la societat dels coneixements i tecnologies que permetran a aquesta identificar els següents passos en el seu desenvolupament social.
Com a universitat tecnològica la UPV disposa del personal, les instal·lacions, els coneixements, les competències i les habilitats necessàries per a contribuir al progrés de la societat i les persones. Com a universitat pública, la UPV deu contribuir al desenvolupament de la societat que al seu torn ajuda al seu suport i que li dona sentit.
Amb l’ànim d’impulsar que la societat participe de l’aliança amb la UPV, els diferents campus, en funció de la seua situació geogràfica, han de trobar els mitjans perquè la societat civil i els poders públics senten a la universitat com a part de la seua territori.
OREL8: Fomentar el caràcter transdisciplinar de les activitats d’investigació, innovació i transferència promovent la seua permeabilitat cap a la docència.
El creixement que la producció científica i de transferència ha experimentat en les últimes dècades s’ha fonamentat en un model que incloïa el reconeixement individual de l’activitat a través dels indicadors d’investigació, juntament amb un suport important a les estructures d’investigació. Moltes d’aquestes estructures tenen el seu origen en un determinat àmbit de coneixement i es pot dir que, amb la seua activitat, defineixen les fronteres del coneixement com demostren els resultats d’investigació publicats.
És imprescindible que una investigació rellevant continue definint noves fronteres en el coneixement d’una manera sostenible en el futur i amb l’entorn (ODS 13). La sostenibilitat de la investigació passa per la seua relació amb l’entorn. Per la seua pròpia naturalesa, abordar els problemes encara no resolts de la societat i les persones, implica actuacions de caràcter transdisciplinar. Generar coneixement transferible a la societat no sols aporta valor mitjançant la resolució de problemes reals, sinó que proposa nous reptes, mètodes i aplicacions per a la pròpia disciplina del grup d’investigació.
Els paradigmes de ciència oberta i ciència ciutadana, la potenciació dels Centres en Xarxa, la incorporació de persones investigadores d’altres disciplines en estructures d’investigació ja establides, la captació de recursos a través de projectes europeus i les activitats de dinamització de la col·laboració amb l’entorn, contribuiran a incrementar la transdisciplinarietat com senyal d’identitat de la UPV.
En fomentar la transdisciplinarietat de les activitats d’investigació, innovació i transferència (ODS 9), la universitat prepara i es prepara per a fer front als problemes futurs de la societat en la qual s’insereix i a la qual es deu. En transferir a través de la docència el coneixement científic i tecnològic que es desenvolupa en la institució, no sols es compleix la nostra funció com a universitat tecnològica, sinó que obrim canals de comunicació amb la societat i a les empreses a través de l’estudiantat, (ODS 4).
OREL9: Desenvolupar aliances amb institucions de caràcter social i administracions públiques.
L’acció de la UPV ha de facilitar el desenvolupament d’iniciatives que incentiven una investigació aplicable i una transferència del coneixement desenvolupat en el seu entorn més pròxim, és a dir, el territori en les quals s’integra i desenvolupa la seua activitat.
Els tres campus de la UPV amb els seus diferents entorns han de ser un espai d’experimentació en el qual aprendre estratègies de sostenibilitat transferibles a diferents entorns urbans. La resolució de reptes del campus mitjançant la integració de les comunitats locals (organització, investigació, docència) afavorirà l’emprenedoria social i consolidarà la reputació i lideratge de la UPV en l’àmbit de l’emprenedoria.
Aprendre a resoldre els problemes en connexió amb les administracions locals i institucions de caràcter social no sols contribuirà a un desenvolupament social sostenible (ODS 11) sinó que afavorirà la formació dels nostres estudiants en diferents dimensions (ODS 4). Aquesta aproximació als reptes de la societat ha de considerar especialment la participació de les dones com a agents del canvi des de la perspectiva STEAM pròpia de la UPV, (ODS 5).
UPV VITAL (4)
La UPV crea valor, és la institució pública valenciana capaç de desenvolupar un ecosistema de aprenentatge flexible, personalitzat, e internacional en el que el estudiant siga el centre de la activitat docent.
Com a Universitat Pública està especialment compromesa en incrementar el número de joves i adultes/adults formades/formats i capacitades/capacitats per a donar resposta a els reptes de la societat de el present i futur, i a el seu vegada, com universitat tecnològica es implica en el desenvolupament de competències tècniques i professionals.
Així, i en línia amb el ODS 4 la UPV persegueix garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat que promou oportunitats de aprenentatge durant tota la vida i per a cada persona.
A el seu vegada capacita i accelera la incorporació de el egressat UPV a el món laboral amb el fi últim de donar resposta a les necessitats tècniques, tecnològiques, socials i mediambientals que la societat demanda tant en el present com en el futur, fomentant el emprenedoria tant de estudiants com del personal UPV i el treball decent.
Es deu plantejar una oferta acadèmica adaptada a les necessitats de el entorn, i per a la qual serà necessari disposar d’un mapa de titulacions conegut i coherent juntament amb un itinerari de formació permanent. Aquesta oferta, en conjunt ha de respondre a les necessitats estratègiques internes i de la societat i deu estar basada en un ecosistema de aprenentatge actiu 24/365 i diferenciat de altres universitats.
A més, i com pilar fonamental de la meta UPV_Vital, és necessari el treball, la energia i el compromís de les persones que treballen en la UPV, per a això es identificaran i revisaran els mitjans necessaris perquè el personal UPV desenvolupe de forma harmonitzada el seu carrera professional i que la millora de el seu benestar siga el incentiu per a atraure a el talent a la UPV i acompanyar-ho en els seus diferents activitats: administració, docència e investigació.
Objectius estratègics UPV VITAL:
OVIT10: Acompanyar al talent i promoure el benestar i implicació del personal de la UPV construint una organització que anticipe i s’adapte contínuament a les necessitats de la societat.
Una organització pública eficient i compromesa amb el servei públic d’educació superior requereix d’una adequada selecció de talent, de processos de gestió estandarditzats, de lideratge participatiu, d’interacció i profunda coordinació interna, també de procediments transparents i equitatius, de reconeixement personal i de grup, així com d’un ampli compromís institucional amb les persones que integren la UPV promovent la seua formació i la posada en valor de les seues competències i habilitats.
Es tracta de dissenyar una organització magnètica però també resilient i solvent, sense comprometre la seua sostenibilitat futura.
OVIT11: Potenciar la captació i fidelització de talent per a la investigació millorant les condicions de treball en les diferents etapes de la carrera investigadora.
La UPV està compromesa amb el acompliment reeixit en la generació, transferència, intercanvi i difusió de coneixement i desenvolupament tecnològic, la qual cosa necessàriament requereix del desenvolupament professional dels seus investigadors.
La UPV reconeix el valor de totes les formes de mobilitat del personal investigador com a mitjà per a millorar el seu desenvolupament professional. En aquest sentit, la UPV fomentarà sempre el benestar del seu personal investigador, qualsevol que siga el camp d’investigació i la etapa de la seua carrera investigadora en la qual es troben, (ODS 3).
A més, en la UPV el personal investigador és designat no sols per a realitzar investigacions i/o per a dur a terme activitats de desenvolupament, sinó que també participen en tasques de supervisió, gestió o administració, (ODS 8).
La incorporació de talent en la UPV és una prioritat per a la institució, amb ànim de continuar creixent en prestigi nacional e internacional, la qual cosa requereix d’una visió de llarg termini, que assegure el desenvolupament professional dels investigadors, així com unes condicions de treball favorables i no discriminació, (ODS 5, ODS 10).
Per tot això, la UPV garantirà la transparència del procés de contractació i la igualtat de tracte de tots els candidats, en particular respecte al desenvolupament d’un mercat laboral europeu atractiu, obert i sostenible per als investigadors. A més, la UPV s’alinearà amb els criteris de reclutament i desenvolupament declarats en la Carta Europea d’Investigadors i el Codi de Conducta per a la Contractació d’Investigadors, com a estàndard intern de la institució.
OVIT12: Generar una oferta acadèmica en la qual cada estudiant siga el centre del procés d’ensenyament-aprenentatge que es prolonga al llarg de la vida.
Actualment, la societat reclama en la prestació de qualsevol servei, la personalització del mateix com a element essencial.
En el cas de l’educació superior, l’increment en la varietat de tecnologies a utilitzar, de coneixements i habilitats a adquirir, i el diferent origen formatiu i experiencial de cada possible estudiant, fa essencial la personalització de la seua formació al llarg de la vida.
L’oferta acadèmica de la UPV inclou a més de la formació reglada en forma de Graus, Màsters i Doctorat; els Títols Propis, els Cursos d’Especialització i de Formació Permanent, els MOOCs o la pràctica esportiva, entre altres possibilitats.
La capacitat de personalitzar l’itinerari formatiu exigeix un canvi de paradigma en el model de relació amb l’estudiant. És necessari establir els mecanismes que permeten identificar les necessitats formatives de l’estudiantat del futur Tradicionalment s’ha considerat que la disminució de la grandària de grup i la ràtio PDI/estudiant permeten una major personalització de l’activitat a l’aula, però això no és suficient. Es tracta, a més, que cada estudiant se senta acompanyat per la institució durant la seua formació reglada. I que conega durant la seua estada, les alternatives que se li ofereixen, de manera que perceba com la UPV li seguirà proporcionat la formació que necessita al llarg de la seua vida professional, (ODS4).
El desenvolupament d’eines i mecanismes d’interacció, així com la tutorització de cada estudiant han d’anar acompanyats per una formació a PAS i PDI, que facilite la comprensió i fomente l’acompanyament de l’estudiantat en la generació d’un nou currículum acadèmic.
Avançar per aquesta línia de personalització permetrà a la societat reconèixer la formació que ofereix la UPV i l’aportació que cada egressat de la universitat pot realitzar en els diferents àmbits de la vida.
OVIT13: Millorar l’ocupabilitat i incrementar l’emprenedoria d’estudiants i personal.
Estudiar en la UPV és per a la major part de l’estudiantat un bon camí cap a una inserció laboral de qualitat. Per a això el aprenentatge rebut ha de ser significatiu per a l’ocupador i també per a l’estudiant que anticipa amb coherència la seua transició a el món laboral. S’ha d’involucrar a l’empresa en la formació de l’estudiantat des que ingressa en la Universitat.
Però no tots els estudiants que trien la UPV finalitzen els seus estudis en ella. Diferents són els motius d’aquest abandó. La ràtio d’estudiants que no acaben els estudis ha de ser millorada al mateix temps que es garanteix l’adequació de la formació obtinguda amb les necessitats (presents i futures) dels estudiants en funció de les seues capacitats.
Acompanyar a l’estudiant en el seu procés de creixement personal ha d’anar associat a una preparació adequada per a la transició al món laboral que reconega adequadament les capacitats adquirides per l’estudiant durant la seua estada en la UPV. Dissenyar i implementar rutes alternatives per a la titulació de l’estudiant, així com dotar de recursos per a un aprenentatge adaptat a les necessitats, circumstàncies i interessos de cada estudiant són alguns dels camins a explorar, (ODS 4).
En relacionar la taxa de finalització d’estudis amb la inserció laboral es pretén posar el focus en una formació que es percep significativa tant per l’estudiantat com pel possible ocupador i en la qual l’estudiantat comprèn que l’esforç que se li exigeix li permetrà accedir a treballs de major qualificació i retribució, (ODS 8).
UPV EXCEL·LENT (5)
La UPV és una Universitat excel·lent, que sobreïx en el seu activitat docent, investigadora i de transferència de coneixement entre les universitats valencianes i espanyoles. El compromís per la qualitat, el treball i la voluntat de la comunitat universitària i de les persones que col·laboren amb ella ens posiciona en els diferents rànquings e indicadors i condueix a la institució cap a metes més altes. La UPV deu anticipar-se a els canvis que es produiran en la societat, amb el fi de capacitar a els nostres estudiants a través de el art, la ciència i la tecnologia perquè ells i elles lideren el canvi i la transformació social.
Els indicadors que marquen la excel·lència estan vinculats tant a la investigació, a la docència i a la gestió. Per tant, sembla necessari introduir en la nostra universitat la transferència de la investigació i el coneixement generat en la activitat docent, contribuint així a el desenvolupament d’un model docent que connecte els tres àmbits i reforçant la relació amb empreses e institucions, la qual cosa redundarà en una major implicació de els nostres estudiants i permetrà a la UPV seguir creixent, augmentant el seu impacte tant en el entorn més pròxim com en el internacional.
Tot això requereix que fomentem els vincles amb la ciutadania, empreses, organitzacions e investigadores/investigadors a través de eines i programes que contribuïsquen a millorar la eficiència, així com un major coneixement i comunicació entre els serveis que donen suport a les tres accions fonamentals de la UPV, generant una major implicació en la comunitat universitària i posant en valor la I+D+i en la societat i la comunitat universitària, alineant així la activitat en la UPV amb el ODS 9 on, “la innovació i el progrés tecnològic són claus per a descobrir solucions duradores per a els desafiaments econòmics i mediambientals, com el augment de la eficiència energètica i de recursos.”
Objectius estratègics UPV EXCEL·LENT:
OEXC14: Promoure models docents transformadors que incorporen i capaciten en art, ciència i tecnologia d’avantguarda.
Els mètodes docents en la UPV han evolucionat en les últimes dècades amb l’impuls dels projectes d’innovació educativa, la incorporació de professorat amb formació i recorregut diferent i els canvis en la definició i acreditació de els títols (tant en els continguts com en les metodologies).
Si les metodologies actives han suposat una transformació en l’aproximació al procés d’aprenentatge en moltes matèries, ha sigut gràcies a l’impuls i esforç del professorat implicat. La formació i implicació del professorat és la clau sobre la que s’han de sustentar els models docents que de forma compartida impulsen l’aprenentatge de l’estudiantat de la UPV.
La incorporació de diferents tecnologies en diferents títols i ERTs ha generat models docents (de transferència de coneixement i d’avaluació) dispars entre, assignatures i matèries similars. Aquesta varietat en l’orientació pedagògica és un valor en la mesura en què puga utilitzar-se per a reflexionar sobre l’efecte positiu de diferents enfocaments en diferents perfils d’estudiants.
La UPV ha de definir i reconèixer models docents, que posen en valor les capacitats de la institució i les persones que la constitueixen, facilitant el procés d’aprenentatge, mitjançant metodologies actives, i promovent la incorporació de coneixement d’avantguarda en els àmbits en els quals les persones que componen la institució destaquen, (ODS4).
OEXC15: Estimular la generació de coneixement d’excel·lència i la seua valorització en col·laboració amb empreses i institucions.
Els indicadors de producció científica i de transferència tecnològica han augmentat en les últimes dècades en totes les universitats i especialment en la UPV. El caràcter tecnològic de la UPV es mostra en la tendència natural de molts investigadores i investigadors a col·laborar amb empreses i organitzacions tant de locals com internacionals el que contribueix a la valorització de la seua activitat.
Incrementar l’impacte de la generació científica passa per incorporar a actors aliens a l’acadèmia, a nivell nacional e internacional, preferentment mitjançant relacions estables. Institucions, empreses, agents socials, etc, poden, d’aquesta manera participar en l’orientació i realització de projectes i en la producció i publicació de resultats. D’aquesta manera la investigació aplicable pot més fàcilment passar a ser investigació aplicada.
El desenvolupament de projectes d’investigació i tesis doctorals amb departaments d’I+D+i d’empreses i institucions, en el marc de col·laboracions nacionals i internacionals, implicant activament el personal de les mateixes forma part d’una de les estratègies possibles per a incrementar l’impacte en enriquir el coneixement incorporat, (ODS 8).
OEXC16: Millorar l’experiència dels diferents grups d’interès, integrant els sistemes de gestió mitjançant la col·laboració entre unitats.
L’administració pública ha d’oferir els seus serveis garantint la prestació d’uns serveis públics de qualitat sobre la base de la proximitat, l’eficiència, l’eficàcia i la transparència. Ha de servir de manera eficaç millorant les condicions en les quals ofereix el servei al ciutadà en un entorn adequat per al personal que presta el servei (ODS 16).
En moltes ocasions és l’exigència i la complexitat dels processos és la causa tant de l’excés de càrrega de treball per part del personal com de la insatisfacció de l’usuari/a. Explicitar els processos pels quals s’afig valor públic als ciutadans/as (estudiants, professorat, investigadors, empresa, societat…) és únicament el primer pas per a poder mesurar l’impacte de les millores que s’han de plantejar.
La UPV té suficient experiència en la implantació de sistemes de qualitat i de millora contínua. L’experiència de les persones de l’organització ha de permetre no incrementa la càrrega de treball, sinó que es compromet en la seua reducció, al mateix temps que (i com a efecte immediat) redueix els terminis en els quals es lliura el servei.
El nou sistema de gestió de qualitat ha d’estendre’s a tota la institució (docència, investigació, organització) de manera transversal i coordinada, facilitant la millora contínua de l’experiència de l’usuari. I ha de tenir en compte l’evolució cap a un nou paradigma en l’assignació de tasques i el lloc i temps en el qual s’executen. Per això, és necessari fomentar una cultura de qualitat en la institució, en la qual tots els seus integrants se senten partícips en la promoció i orientació cap a la millora contínua en tots els seus àmbits.
1 Sostenible: Que és compatible amb els recursos disponibles amb l’entorn i en el futur.
2 Internacional: Que posa en relació persones i institucions de diverses nacions.
3 Rellevant: Que és interessant, aplicable i d’acord amb les necessitats de persones i organitzacions 4 Vital: Dotada de gran energia, i també, que resulta imprescindible per a alguna cosa.
5 Excel·lent: Que és molt bona o que sobreïx.