- -
UPV
 

Connectivitat funcional

Un estudi UPV-UMH-CSIC conclou que la ingesta excessiva d'alcohol augmenta l'establiment d'automatismes comportamentals

[ 07/02/2018 ]

Un estudi desenvolupat per investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH) i l'Institut de Neurociències d'Alacant -centre mixt de la UMH i el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC)-, conclou que el consum excessiu d'alcohol altera el balanç funcional en el cervell (desconnecta les regions corticals mentre augmenta el seu acoblament amb regions subcorticals com l'estriat, importants per a la motivació) i l'establiment d'hàbits de conducta.


L'objectiu d'aquest estudi, realitzat en models animals, era determinar les regions cerebrals que més afectades resulten per una ingesta excessiva d'alcohol. Així mateix, els investigadors van analitzar també l'evolució del teixit cerebral durant un període d'abstinència, així com després del subministrament de fàrmacs utilitzats actualment en teràpies per a tractar l'alcoholisme.


Comprendre per a diagnosticar i tractar


David Moratal, investigador del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular (CBIT) de la UPV, explica que "els trastorns per consum d'alcohol constitueixen un important problema de salut pública. Comprendre les alteracions de la xarxa cerebral resulta de gran importància per a diagnosticar i desenvolupar estratègies de tractament el més eficaços possibles".


En el seu estudi, com indica Santiago Canals, de l'Institut de Neurociències d'Alacant (UMH-CSIC), van analitzar models amb un consum excessiu d'alcohol, utilitzant per a açò imatges de ressonància magnètica funcional. "El nostre objectiu era identificar alteracions funcionals en xarxes cerebrals desencadenades pel consum d'alcohol. Per a açò, estudiem l'activitat cerebral abans d'aquest consum, després d'un període perllongat consumint, i en estat d'abstinència".


Disminució de control executiu i flexibilitat comportamental


De l'anàlisi de les imatges obtingudes per ressonància magnètica, els investigadors van concloure que la connectivitat funcional en les xarxes corticals, motora-sensorial, parietal, retrosplenial i cíngol prefrontal, disminueix a causa del consum d'alcohol, mentre que la connectivitat entre la xarxa prefrontal-cingolada i l'estriatal augmenta de forma molt significativa.


"En general", afigen Moratal i Canals, "els nostres resultats suggereixen que la ingesta excessiva d'alcohol disminuiria el control executiu i la flexibilitat comportamental, i augmentaria l'establiment d'hàbits i automatismes comportamentals".


Els resultats d'aquest estudi van ser presentats en el marc de la Conferència Internacional de la IEEE Engineering in Medicine and Biology Society, celebrada a Corea del Sud.


Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv