- -
UPV
 

X Premi Duran Farell

Un equip de l'ITQ (UPV-CSIC), dirigit per Francesc Xavier Llabrés, obté el prestigiós guardó de recerca tecnològica

[ 07/09/2016 ]
X Premi Duran Farell

Un equip d'investigadors de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), és el guanyador de la desena edició del Premi Pere Duran Farell de Recerca Tecnològica, un reconeixement que atorga el Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en col·laboració amb Gas Natural Fenosa.


El guardó, dotat enguany amb 20.000 euros, té com a objectiu incentivar l'excel·lència investigadora mitjançant el reconeixement de la qualitat d'un treball dut a terme a Espanya en el camp de la tecnologia durant els darrers tres anys.


Nanomaterials per a la separació de gasos


El projecte guanyador, denominat "Nanomaterials per a la separació de gasos: membranes polimèriques de matriu mixta basades en nanolàmines", s'ha dut a terme a l'ITQ sota la direcció del doctor Francesc Xavier Llabrés i Xamena, científic titular del CSIC.


La recerca aprofundeix en el camp de la separació de gasos mitjançant l'ús de membranes mixtes de cara a l'eliminació selectiva de diòxid de carboni, una problemàtica vinculada a l'efecte hivernacle i a l'escalfament global.


Membranes ultrafines amb aplicacions múltiples


En concret, els científics de l'ITQ han desenvolupat i caracteritzat l'ús de materials metal·loorgànics (MOF, de metal organic frameworks) en forma de nanolàmines, a fi d'optimitzar la distribució i la disposició de material porós.


D'aquesta manera, han aconseguit obtenir unes membranes ultrafines altament eficients i flexibles que tenen aplicació no sols en l'eliminació de diòxid de carboni, sinó també en altres camps, com ara la fabricació de cèl·lules solars, teixits sintètics o envasos intel·ligents per a aliments, així com pantalles tàctils i dispositius lluminosos de tipus OLED (díodes orgànics emissors de llum).


Un projecte innovador i amb un gran potencial econòmic i d'impacte social


A l'hora de concedir el guardó, el jurat ha valorat la trajectòria del projecte, així com el seu caràcter innovador dins l'àmbit de la tecnologia i la contribució que fa a la ciència, a més del potencial econòmic i l'impacte social.


Així mateix, ha destacat la col·laboració amb altres investigadors d'institucions internacionals com ara la Universitat Tecnològica de Delft i l'Institut Max Planck.


Pere Duran Farell


El Premi Duran Farell, de caràcter bianual, va ser convocat per primera vegada l'any 2000 en homenatge al destacat empresari i enginyer català Pere Duran Farell (Caldes de Montbui, 1921 - Barcelona, 1999), expresident de Catalana de Gas i de Gas Natural SDG, i impulsor de l'expansió i el creixement del Grup Gas Natural, avui Gas Natural Fenosa.


Més informació

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv