- -
UPV
 

Rehabilitació funcional

La UPV, a través del seu campus d'Alcoi, treballa en la creació d'una app per a millorar la qualitat de vida de pacients amb Alzheimer

[ 07/01/2016 ]
Rehabilitació funcional

Un equip d'investigadors del campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV), l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi i la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), treballa actualment en una nova aplicació informàtica que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de pacients amb Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives.


L'eina, que està en una primera fase de desenvolupament, i que durant el mes de desembre va ser sotmesa a les primeres proves d'avaluació, recrearà de manera virtual el dia a dia del pacient, i li proposarà exercicis en format de videojoc, amb diversos graus de dificultat, sobre les seues activitats diàries: fer la compra, tasques domèstiques i altres tasques diverses vinculades a l'alimentació, l'autocura, etc.


Incorporarà imatges, sons, animacions i gràfics 3D interactius vinculats al pacient i el seu entorn


Manuel Llorca, professor del Departament d'Informàtica de Sistemes i Computadors del campus d'Alcoi (DISCA-UPV), explica que "l'aplicació incorporarà imatges, sons, animacions i gràfics 3D interactius vinculats al dia a dia del pacient i al seu entorn, com per exemple fotos de familiars o de sa casa. El nostre objectiu és ajudar a la seua rehabilitació funcional d'una forma senzilla i entretinguda, amb les noves tecnologies com a aliades."


Des de l'app, a més, es podrà registrar cada vegada que el pacient utilitze el dispositiu, la qual cosa possibilitarà dur a terme un seguiment i un control exhaustius de la seua evolució durant la rehabilitació. Junt amb el professor Llorca, completen l'equip de la UPV el professor Jordi Linares; Jorge Orta, responsable de la programació; i Luisa Bravo, encarregada del disseny.


Caminar, pentinar-se, vestir-se o desar una camisa per exercitar indirectament destreses com ara el càlcul, el llenguatge i la memòria


En la part mèdica, el projecte el lideren els doctors José Manuel Moltó, neuròleg de l'Hospital Verge dels Lliris i investigador de FISABIO, i Jorge Santonja, geriatre.


"És important", destaca el Dr. Moltó, "que els nostres pacients treballen funcions senzilles com són caminar, pentinar-se, vestir-se o guardar una camisa a l'armari. A través d'aquestes activitats funcionals, els pacients exercitaran indirectament destreses com el càlcul, el llenguatge i la memòria."


150 persones no diagnosticades van fer el test d'avaluació


En la primera fase, els investigadors del campus d'Alcoi s'han centrat en el disseny dels exercicis interactius sobre les activitats domèstiques (vestir-se, menjar, dutxar-se, llegir o veure la televisió) i les han relacionades amb aspectes com ara l'estació de l'any, la temperatura, l'horari i altres, amb finalitats memorístiques.


Segons explica el professor Llorca, per a fer aquests exercicis interactius, cal poder treballar amb la tauleta usos com ara fer clic, fer doble clic, arrossegar i amollar, multitàctil, seguir una seqüència, o utilitzar els sensors de la tauleta, com van fer al voltant de 150 persones majors no diagnosticades durant les proves d'avaluació del projecte, que van consistir a fer un petit test basat en la comprovació d'aquestes capacitats.


"Les proves", assenyala Llorca, "es van fer a majors no diagnosticats per valorar la seua disposició a utilitzar els dispositius mòbils de manera natural i portar a terme les tasques que poden generar-se a través d'una tauleta de forma independent. D'aquesta manera, s'observa si l'aplicació la poden utilitzar correctament els pacients, de manera autònoma o bé amb l'ajuda de familiars o cuidadors."


Nombrosos col·laboradors


En l'organització de la prova van participar, a més de les tres institucions directament implicades en el projecte, la Regidoria de Polítiques Socials i Igualtat de l'Ajuntament d'Alcoi, alumnes del Grau en Educació Social de la Universitat de València, i alumnes i professors del Cicle Formatiu d'Atenció a Persones en Situació de Dependència i del Cicle Formatiu d'Animador Sociocultural, ambdues pertanyents al Centre Integrat Públic de Formació Professional de Batoi, que va cedir les tauleta amb les quals es va realitzar el test.


La coordinació de les proves va anar a càrrec del grup de treball del campus d'Alcoi de la UPV especialitzat en jocs seriosos (jocs formatius), dirigit pel professor Jordi Linares.


Més informació
    Notícia UPV TV

Notícies destacades


Fins a 900€ per estudiant Fins a 900€ per estudiant
La UPV posa en marxa la seua convocatòria d'ajudes d'acció social per al present curs acadèmic
Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors Lluita contra el ciberassetjament sexual a menors
La UPV ha organitzat el congrés internacional Enfocaments Interdisciplinaris per a la Protecció de la Infància en Internet, del projecte d'investigació Stoponsexgroom
Edicions Maior: 25 anys Edicions Maior: 25 anys
La UPV exhibeix una selecció excepcional de la històrica galeria balear, referència internacional de la gràfica contemporània
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
Activa el teu futur Activa el teu futur
El CFP organitza tallers, ponències i activitats per a donar a conèixer els títols propis de la UPV
Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia Èxit de la nova edició del Fòrum d'Ocupació del campus de Gandia
Més de 300 joves han assistit a la fira de l'ocupació, que ha reunit 44 entitats amb un centenar d'ofertes



EMAS upv